Onda adjudica l'execució del projecte museogràfic de l'antiga presó del segle XVI per 32.000 euros

Les obres de restauració i museïtzació de l’antiga presó del segle XVI que està duent a terme l’Ajuntament d’Onda continuen avançant a bon ritme, tant és així que el govern municipal acaba d’adjudicar a l’empresa Fusteria Sebastián López Valero SL el contracte per a l’execució del projecte museogràfic per un import total de 32.425 euros.

L’objectiu és que aquest mateix estiu Onda sume un nou recurs turístic i cultural amb l’obertura de l’antiga presó, situada en l’enclavament medieval de la Font de Dins. Aquest nou espai estarà dotat de tots els serveis d’atenció al visitant necessaris per a difondre i divulgar la història d’aquest singular edifici.

D’una banda, s’exhibirà la col·lecció permanent com a eix vertebrador de la visita, a través d’un cuidat discurs de conceptualització sobre la història de la Vila d’Onda, els usos a què s’ha destinat històricament l’edifici, com a seu del poder municipal i Casa del Consell o Casa de la Vila, com a seu de la Cort del Justícia, màxima autoritat del municipi o el seu ús com a oficina de pesos i mesures. I, d’altra banda, s’adequarà la visita als espais de la torre, amb els seus valors arquitectònics i històrics, així com de les petjades que han perviscut en els seus murs, com a document únic i testimonial. El termini estimat d’execució del museu és de quatre mesos.

Sobre aquest tema, la regidora de Promoció Econòmica, Maria Baila, ha assenyalat que “amb aquesta actuació recuperem un emblema patrimonial d’Onda i complim l’objectiu de sumar una nova experiència única als visitants, amb la finalitat d’atraure més turisme i de major qualitat”.

Edifici amb història

L’edifici medieval està format per dues construccions adossades que estan connectades a partir de la planta segona. En una d’elles es troben les cel·les i la torre del rellotge, mentre que l’altra és de tipologia residencial, amb façana a la plaça de l’Almodí. Els espais que es destinaran a zona museística són la planta primera de la construcció de tipologia residencial, la segona planta per complet i la tercera planta de la torre del rellotge.