Castelló

L'Ajuntament de Castelló i Facsa resolen la transformació digital de la gestió del cicle urbà de l'aigua

1 minut

Reunió dels responsables de l'Ajuntament de Castelló i Facsa sobre la transformació digital del cicle de l'aigua urbà

L'Ajuntament de Castelló i Facsa fan un pas decisiu en la transformació digital del cicle de l'aigua en la capital castellonenca. La resolució definitiva del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), publicada recentment, ha confirmat la inclusió del projecte 'Digitalització de l'ús urbà de l'aigua a la ciutat de Castelló de la Plana' en la segona convocatòria del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua. Aquesta renovació tecnològica posicionarà a Castelló com un referent en l'ús de tecnologies d'avantguarda per a la gestió hídrica, un aspecte crucial en un context de sequera com l'actual.

Aquest ambiciós projecte ha sigut un dels més ben valorats a nivell nacional, aconseguint un finançament de quasi 6 milions d'euros dels fons Next Generation de la Unió Europea. Amb una puntuació de 84 punts, aquesta iniciativa es posiciona com la segona més ben valorada entre els 50 projectes seleccionats d'un total de 238 presentats en tota Espanya. I és que el projecte, que constata la importància de la col·laboració públic-privada, marca una fita en la modernització dels sistemes de gestió hídrica, utilitzant tecnologies avançades com el Big Data o la Intel·ligència Artificial per a optimitzar l'eficiència i la sostenibilitat del recurs.

Així mateix, contribuirà a incrementar la sensòrica en el cicle integral de l'aigua de Castelló, és a dir, millorar el monitoratge de la qualitat de l'aigua de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals, dels punts d'abocament i del proveïment i distribució de l'aigua potable. A més, contribuirà a seguir en la línia del foment de l'aigua regenerada i al desenvolupament d'un pla de gestió de sanejament.

El projecte abasta totes les fases del cicle de l'aigua, des del proveïment de l'aigua potable fins als sistemes de sanejament i depuració, i ofereix la capacitat d'intervindre en tots els aspectes rellevants del cicle, incloent aquells que componen el conjunt de relacions entre els diferents agents de la seua gestió, des d'institucions i administració pública, fins abonats/as i consumidors/as, fomentant a la transparència del servei.

Per part seua, l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha ressaltat que "amb aquest projecte vam demostrar, una vegada més, la importància de la col·laboració públic-privada. En aquest cas anem de la mà de Facsa, una empresa líder i referència nacional en el subministrament i la implantació del Cicle Integral de l'Aigua des de fa més de 150 anys. Sense oblidar l'excel·lent labor dels tècnics de diferents àrees municipals. La suma de totes dues voluntats ha convertit a Castelló en referent de l'ús i gestió d'un recurs tan valuós com és l'aigua, oferint el millor servei als nostres ciutadans. Perquè junts som millors i arribem més lluny".

Segons expliquen des de la companyia, "la integració d'aquestes funcionalitats en un sol sistema permetrà utilitzar analítica avançada, incloent algorismes d'Intel·ligència Artificial. Aquests algorismes poden adaptar-se a qualsevol necessitat de gestió, gràcies a la capacitat del sistema de créixer de manera escalable, la qual cosa suposa una eina de suport per a la presa de decisions en àmbits corporatius, socials i ambientals".

Mitjançant aquest projecte Facsa no sols constata el seu caràcter innovador, sinó que també reforça el seu compromís amb la societat castellonenca, a la qual dóna servei des de la seua fundació fa 150 anys, demostrant una vegada més la seua vocació de servei públic i la seua aposta per un futur sostenible.