Castelló

L'Ajuntament de Castelló reservarà un 10% de les places en el seu Programa Propi d'Ocupació per a persones amb discapacitat

1 minut

Carrasco en la celebració del Dia de la Discapacitat

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha anunciat hui que “l'Ajuntament de Castelló reservarà un 10% de les places en el seu Programa Propi d'Ocupació (PPE), en 2025, per a persones amb alguna discapacitat”.

Carrasco ha realitzat este anunci este matí durant la celebració del Dia Internacional de la Discapacitat, que ha tingut lloc hui en la plaça de la Pescateria de Castelló i en el qual han participat diferents entitats i col·lectius de la ciutat. La primera edil ha estat acompanyada per la regidora de Benestar Social, Maica Hurtado; a més del regidor d'Ocupació, Juan Carlos Redondo i altres membres de la Corporació. Durant l'acte s'ha procedit a la lectura d'un manifest redactat des del Comité d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI), que s'ha referit de manera especial a les persones afectades per la DANA, amb la col·laboració de persones de les diferents associacions presents.

Així, l'alcaldessa ha insistit en la idea que “l'ocupació és la millor política social. Però és que, en el cas de les persones amb alguna discapacitat, aquest impacte positiu és molt major. Per això aquesta iniciativa que per primera assegura la presència de persones amb discapacitat en els PPE, abans coneguts com a ‘Jornal de Vila’, és tan important”.

“Perquè l'accés a un lloc de treball fa que cresca la igualtat d'oportunitats i milloren la qualitat de vida d'estes persones i de les seues famílies”, ha afirmat.

“Esta és una d'eixes barreres que, junts, també estem aconseguint derrocar. Perquè com més persones amb discapacitat accedisquen al mercat laboral, més inclusives seran les nostres ciutats”, ha remarcat.

La primera edil ha reconegut que “sabem que la inclusió no és només una meta, és un dret. I aquest dret ha d'estar garantit no sols en temps d'estabilitat, sinó especialment en els moments de major adversitat”.

L'alcaldessa ha recordat també unes altres de les iniciatives que impulsa l'Ajuntament dirigides a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat “com el desenvolupament d'un protocol d'actuació en casos d'emergència, que permetrà assistir de manera prioritària a persones amb discapacitat o dependents, en cas inundacions o altres circumstàncies adverses”.

També s'ha referit la primera edil al compromís amb garantir l'accessibilitat universal com a pilar fonamental a la ciutat de Castelló, “una cosa per la qual treballem cada dia, com per exemple amb la reserva d'espais preferents i propis per a Persones amb Mobilitat Reduïda. També fent més accessibles les nostres festes. Com ocorre amb les mascletaes inclusives o la fira, com vam veure fa poques setmanes, sense llums i sons perquè les persones amb TEA i les seues famílies puguen trobar un entorn còmode i segur”.

Pioners en transport adaptat

De la mateixa manera ha indicat que “la ciutat de Castelló va ser pionera en tota Espanya a l'hora de comptar amb un Servei de Transport Municipal Adaptat, des de 1992, que beneficia a més d'un centenar d'usuaris i les seues famílies. I en el qual invertim, a través de la Regidoria de Benestar Social, 746.000 euros a l'any”.

L'alcaldessa ha apuntat també el tractament d'una informació accessible per a les persones amb discapacitat “com fem incloent intèrprets en Llengua de Signes en els actes públics promoguts per l'Ajuntament de Castelló. O reservant places a xiquets i xiquetes amb capacitats especials en les ‘escoletes’. Estem treballant també en la instal·lació de pictogrames informatius en els edificis municipals de la ciutat per a millorar l'accessibilitat de persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA)”.

I també, a incloure al col·lectiu en la presa de decisions “donant veu al Grup de Treball de Persones amb Discapacitat. Amb una escolta activa i anant de bracet per a posar en marxa polítiques públiques en matèria d'inclusió i accessibilitat”.

Afectats per la DANA

Begoña Carrasco també s'ha referit a l'impacte que ha tingut la *DANA ocorreguda a València per a les persones amb discapacitat i què podem aprendre a partir d'ella. “La DANA ens va mostrar cruament que per a les persones més vulnerables, amb discapacitat, les barreres persisteixen. Una situació que ens recorda que la inclusió no pot ser un discurs, sinó una prioritat en l'acció pública”.

Per això, l'alcaldessa ha manifestat el treball que s'està realitzant des de de l'Ajuntament de Castelló per a reforçar l'accessibilitat en cas d'emergència “desenvolupant un protocol d'actuació en casos d'emergència, que permetrà assistir de manera prioritària a persones amb discapacitat o dependents, en cas inundacions o altres circumstàncies adverses”.

Sempre al costat de les associacions

L'alcaldessa de Castelló també ha posat en valor “la nostra determinació de treballar al costat de totes les entitats i col·lectius per a transformar les nostres polítiques, les nostres infraestructures i les nostres actituds. Perquè com a societat, som tan fortes com la nostra capacitat per a cuidar dels qui més ho necessiten”.

Així s'ha referit “a les persones amb capacitats diferents, perquè no esteu soles. L'Ajuntament de Castelló està amb vosaltres i per a vosaltres. Este compromís no es queda en les paraules, és un full de ruta que marcarà les nostres prioritats com a administració pública. Ens tindreu sempre al vostre costat”.

Carrasco ha agraït “de manera especial la col·laboració de totes estes associacions, d'usuaris i familiars. Als qui aporteu els vostres testimoniatges, les vostres experiències que permeten millorar la qualitat de vida i les oportunitats per a les persones amb discapacitat de la nostra ciutat”.

“Mostrem hui eixa unitat, administracions, col·lectius i famílies, treballant per un Castelló millor per a tots. Construïm junts un Castelló més inclusiu per a les persones amb discapacitat. Fem junts un Castelló per a tots”, ha conclòs.

Suport municipal a les associacions

Per part seua, Ximo Nebot, president de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica a Castelló (COCEMFE), ha comentat que “a Castelló s'ha avançat molt a nivell d'accessibilitat, a nivell d'ocupació i de treballar amb serveis socials, amb l'alcaldia i amb l'Ajuntament en general. S'ha avançat molt, però hem de continuar treballant”.

“Crec que el més important és que tinguen en compte la veu de les persones amb discapacitat i en això també ens sentim bastant recolzats per l'Administració, en este cas l'administració local de l'Ajuntament de Castelló”, ha dit.