Castelló

Amparo Marco: "Tenim clar que som servidors públics i volem posar Castelló on es mereix"

L’alcaldessa de Castelló destaca l’aposta per posar les persones al centre de les polítiques públiques per a gestionar aquesta crisi sociosanitària i el dia a dia

12 minuts

https://www.youtube.com/watch?v=bqcEZJMaChc&feature=youtu.be
Amparo Marco: "Tenim clar que som servidors públics i volem posar Castelló on es mereix"
“Els ciutadans són el primer i, per tant, els hem de preguntar què necessiten i intentar fer les polítiques que donen el millor per a ells”. Amb aquestes paraules, Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, fa balanç de l’inici de la seua segona legislatura com a primera edil i explica com ha viscut la pandèmia inesperada del coronavirus en l’espai audiovisual de Castelló Extra, Converses.

En quin moment i com està el rebrot de coronavirus a la ciutat?

Bé, és de veres que hem tingut un rebrot que es va originar en una celebració de Sant Joan, on va vindre una persona de Lleida a un barri de Castelló. Teníem 26 persones afectades i ara en tenim sis més, tot al mateix voltant, i està controlat per la Conselleria de Sanitat, que són els que tenen les competències en matèria de salut pública. Per la nostra part, nosaltres en l'Ajuntament de Castelló estem col·laborant en tot moment amb allò que ens diuen des de la Generalitat Valenciana i la Conselleria, sobretot en temes de la seguretat i el confinament d'aquestes persones. La traçabilitat l'està fent Conselleria.Per ara està controlat i jo des d'ací vull apel·lar a la responsabilitat individual i col·lectiva. Seguim tenint la Covid-19 a la ciutat de Castelló, a la Comunitat i a tot el món. Per tant, segueix estant en nosaltres i apel·le a respectar les distàncies de seguretat, l'ús de mascaretes i a rentar-se les mans perquè encara no estem fora de perill. Apel·le a la seguretat individual i a la responsabilitat col·lectiva.

Han sigut dos mesos i mig molt intensos d'este primer any a la segona etapa de la legislatura, on hem viscut una pandèmia mundial que ens ha afectat a tots i ens ha canviat la vida. Com heu viscut la pandèmia?

Ha sigut un any molt complicat perquè és de veres que l'aterratge ha sigut molt complicat. No és el mateix governar des de fora amb dos partits que amb tres. La majoria dels regidors eren nous, i a més, va vindre la pandèmia del coronavirus on no teníem cap instrucció.Ha sigut molt complicat i el vivim amb una sensació molt estranya. Passes de tenir la vara de comandament a què et lleven tota competència en l'àmbit local. Totes les decisions es tomaven per part del govern Estatal i per part de la Generalitat, deixant-nos a nosaltres a soles com una institució col·laboradora on seguíem les instruccions amb la col·laboració del Govern d'Espanya. Era una situació molt complexa perquè no sabíem com actuar, com afectava, com podia influir i a soles podíem aprendre del que ocorria en altres països.
La ciutadania de Castelló ha tingut una conducta exemplar durant el confinament"
Des d'ací vull agrair una vegada més a la ciutadania de Castelló perquè han tingut una conducta exemplar. S'han confinat a casa, i en el cas de Castelló, el mateix dia que es va decretar el Reial Decret nosaltres començàvem les festes grans de la ciutat, cosa que feia més dura la situació. Sabeu que les festes al País Valencià es viuen al carrer, a les places, tal com som en la cultura mediterrània. Cal recordar el dur que va ser decidir suspendre les festes de la Magdalena i ajornar-les fins a l'any 2021. Vull agrair als veïns de Castelló que visqueren les festes fent-lo des dels balcons de les seues cases i apel·lar als responsables de la festa per la seua resposta exemplar en el període de confinament.

De fet enguany era el 75 aniversari de les Festes de la Magdalena, i per tant, era un moment molt especial. Com vas viure el moment de comunicar que se suspenien les festes?

La veritat és que va ser un moment molt dur quan vaig rebre la telefonada del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig. Jo ja feia temps que venia pensant els dos possibles escenaris i amb molta tristor vaig cridar a les reines de la festa, als pregoners, i vam tindre una reunió per a comunicar en persona que havíem pres la decisió d'ajornar-les un any més tard. Ho varen entendre i quan vaig dir que la salut pública sempre aniria per damunt de qualsevol cosa, vaig tindre el recolzament tant de les reines, com les seues corts d'honor, els pregoners, particulars i en general de tot el món de la festa. Tots van entendre que la salut pública de Castelló estava per damunt de qualsevol celebració.Jo personalment ho agraïsc com alcaldessa per fer-me més fàcil la decisió. Això demostra la qualitat humana de totes les persones que formen part de la festa. Varen ser molt generosos del fet que per damunt dels interessos individuals i de l'esforç que fan duran 365 dies perquè tot tinguem festes, prevalgueren la salut de les persones majors de la nostra ciutat.

De fet molts han aplaudit la gestió de Castelló i sobretot de la seua alcaldessa a l'hora de gestionar com transmetre la decisió i de com plantejar-la per a l'any del 2021. Què ens pots avançar de l'any que ve?

De moment no puc avançar res, però en el seu moment s'avançarà. El que sí que puc dir és que les reines seran part d'un fet històric: seran les úniques que hauran estat dos anys com a reines. Hem de quedar-nos amb la part positiva: tindre pregoners de dos anys, les festes des del 2019-2021, i treballar junts amb totes les parts de la festa perquè la celebració de l'any que ve siga millor que la que s'haguera celebrat aquest any. Per eixa part, l'Ajuntament farà tots els esforços perquè gaudim de les festes. Molts em diuen: "Alcaldessa, volem dues setmanes de festes”. Doncs, jo no sé si arribarem a dues setmanes de festes o què però sí que puc dir que l'Ajuntament farà tot el que haja de fer per tant que puguem oblidar-nos de l'any 2021. Esperem que aquest any es termine el desembre de 2020, que servisca d'aprenentatge i puguem despertar-nos d'este mal somni.
L'Ajuntament farà tot el que calga perquè ens oblidem del 2021"

Un altre punt clau de la vostra gestió ha sigut l'equip de serveis socials, que s'ha potenciat. Heu fet menjar a domicili per a les persones majors, repartiments d'aliments per als més necessitats... Estos servicis es mantindran després de la pandèmia o es repensaran?

Estos serveis que has anomenat ja existien abans de la pandèmia, com per exemple portar el menjar a casa per a la gent gran. El que passa és que s'han reforçat estos serveis perquè teníem por que el confinament fera que la gent gran es quedara desatesa. Mary Carmen Ribera ha fet una tasca extraordinària animant-los inclús fent tallers de cuina per internet, o animant-los a fer esport des de casa. Sobretot que veren que sempre hi havia una persona al costat del telèfon, de l'ordinador... que no decaigueren. Sempre l'Ajuntament de Castelló estava ací, mai estaven a soles.També des de l'equip de benestar social, amb José Luís López al capdavant, ha sigut extraordinària la seua tasca. Teníem una preocupació quan vam arribar fa cinc anys a l'Ajuntament que cap xiquet es quedara sense una alimentació digna i ací Luís, amb la seua regidoria, ha fet una tasca extraordinària que es va intensificar durant el confinament. Tinguérem una col·laboració externa que va ser Miguel Barrera, i tots els seus de la ciutat de Castelló, que de forma totalment altruista anaren al CDT a fer un menú d'Estrela Michelín per als veïns de la ciutat . El seu objectiu era que ningú es quedara sense un menjar saludable a la casa. Jo vaig anar personalment a vore com ho preparaven i se'm saltaven les llàgrimes de vore com preparaven amb estima el menjar i estaven al servei de tota la ciutadania.També el Servei d'Atenció Domiciliaria va fer una tasca exemplar cuidant de la nostra gent més vulnerable perquè sentiren la mà de l'Ajuntament de Castelló. Des d'ací vull donar el meu agraïment extraordinari als funcionaris i les funcionàries que feren una tasca fantàstica. Són serveis que ja existeixen com l'albergue de transeünts, que es van ampliar i reforçar. Les despeses es van duplicar però l’important en estos casos no són els diners, sinó que les persones estaven en el centre de les polítiques i estaven reforçades per l'Ajuntament: tenien un lloc on dormir, un plat calent per a menjar i tots els serveis essencials que eren tan importants en una situació tan crítica com durant la pandèmia.

Els pressupostos del 2020 evidentment s'han vist obligats a retocar-se per tota la pandèmia, crec que han sigut 180 milions d'euros. Em podries destacar en què se'n van destinar?

És de veres que quan es va declarar l'Estat d'Alarma nosaltres havíem fet una primera previsió i havíem anunciat els pressupostos però en eixe moment no els teníem, cal reconéixer-lo. També és de veres que quan va ocórrer l'Estat d'Alarma tots els regidors de l'equip de govern es ficaren a reordenar tots els pressupostos perquè foren els que necessitaven els ciutadans de Castelló i no el dels desitjos dels regidors.
L'important no han estat els diners, sinó que les persones estaven al centre de les polítiques"
Tots descartaren les partides que no anaven a ser executades en 2020 i les que no foren necessàries, com les d'àmbit polític, es focalitzaren a la Covid-19 en quatre pilars fonamentals: primer reduir els impostos i flexibilitzar els pagaments, encara que l'eliminació dels impostos no es poden llevar. Cal tindre sensatesa, ja que s'ha de seguir pagant els sous, les llums i la neteja, entre altres coses. El que es diu l'estabilitat financera. Des de dins d'esta hem tocat tot el que hem pogut com l'ajornament dels pagaments o l'ampliació de terrasses. El segon pilar foren les ajudes de benestar social: que ningú es quede desemparat per l'Ajuntament. Hem incrementat esta partida en un 50 per cent comparat amb el 2015, per tant de donar cobertura a tota la ciutat. Després obrírem una partida d'un milió d'euros, de línia oberta, per a recolzar els autònoms i els xicotets empresaris que són els que més han patit. Després un quart pilar que va consistir a destinar entre quatre i cinc milions d'euros perquè els empresaris pogueren contractar empleats nous i per la nostra part contractar, en vegada de grans obres, xicotetes obres que milloraren el benestar de la ciutadania i que propiciaren la contractació d'empleats els xicotets autònoms. Este és el resum a gran escala del que ha sigut el pressupost per al 2020.

Fa un any que has revalidat l'Acord del Fadrell, a més, amb més força. Els veïns i veïnes de Castelló varen reforçar el projecte socialista amb tres regidors més. Quins són els grans reptes d'esta segona legislatura de l'Acord de Fadrell?

Així és, ens vam presentar en 2019 amb molta il·lusió després de quatre anys d'una gestió molt intensa i amb el Pacte del Grau que va fer que fora la primera dona alcaldessa de la ciutat de Castelló. Teníem una tasca en la qual vam assentar els pilars del creixement de la ciutat, fent la reordenació dels pressupostos i baixant l'endeutament. Cal recordar que abans no hi havia una mitja de pagament als proveïdors i ara estem en set dies de tardança. Férem una reordenació de les finances i sanejament. També va ser l'any d'obrir les finestres cap a Europa, i crec que fou una bona aposta, ja que rebérem 20,2 milions d'euros de fons europeus, el que ens permeté fer polítiques transformadores per a la nostra ciutat.Ens vàrem presentar en 2019 de nou i jo crec que els ciutadans s'adonaren de la labor que s'havia fet els quatre anys a l'Ajuntament, i per tant, ens donaren el seu suport encara amb tres regidors nous -quasi quatre a falta de 100 vots- i que feren possible un pacte amb Podem i Compromís.Els primers mesos són sempre complicats i en aquest cas més encara amb la pandèmia, però amb moltíssima il·lusió. Vull donar les gràcies a la ciutadania per suportar al PSOE i a la meua persona per a encapçalar eixa tasca transformadora. Al començament de la legislatura tinguérem una bona alegria com és la injecció de 14 milions d'euros de fons europeus, el congrés Espanya-Japó, formar part de les xarxes de ciutats innovadores i intel·ligents europees, en la que molt poques ciutats espanyoles han resultat escollides i Castelló és una d'elles. Hem sigut elegits pel Govern Espanyol com a un dels 4 per a fer una prova pilot de l'agenda urbana europea. Molts reptes d'avant i moltes ganes de treballar per a ficar a Castelló el mes d'alt que puguem. Tenim molt clar que som servidors públics: la ciutadania ens ha elegit per a gestionar els seus impostos. Volem posar a Castelló on es mereix.

De fet, la gestió ha sigut un dels millors avals perquè en 24 anys del govern del Partit Popular a Castelló la situació financera era insostenible, al voltant d'un 80% d'endeutament. Ara ha sigut d'un 17%. Com s'ha aconseguit de passar un 80 a un 17% en un temps rècord?

Quan vaig arribar al govern teníem un 80% d'endeutament a curt i llarg termini. Ara tenim una situació extraordinària, però abans de la COVID- 19 teníem un 0% al curt termini i un 17% a llarg termini. Dic una situació extraordinària perquè sí que és de veres que vam demanar una pòlissa de crèdit de 50 milions d'euros que té els dies comptats, ja que el 31 de desembre la liquidarem. Perquè vam demanar un crèdit? El vam demanar per a poder injectar liquidesa en el mercat de forma immediata.
Volem posar Castelló on es mereix"
Com s'aconsegueix això? Doncs, gestionant bé els recursos públics. No hi ha cap misteri, encara que podria fer un gran discurs econòmic però em dirigisc eixes dones de la llar que tant amb un gran sou com amb un xicotet, fan números i aconsegueixen grans coses. Simplement és qüestió de vore les finances com si foren les teues finances. Llevant el que no és necessari i invertir en el que de veritat fa falta que són els veïns i les veïnes de Castelló. Si tens les coses clares i saps cap a on vas, el camí és molt fàcil. Vaig llevar despeses innecessàries o supèrflues i les vaig centrar en el necessari. També buscant fons on no es buscaven abans, no fa falta res més. Es tracta d'esforç i dedicació.

Si et pregunte per l'Acord de Fadrell, què creus que el caracteritza i en què és diferència de l'anterior etapa?

Es caracteritza en el mateix que es caracteritzava l'anterior: els veïns de Castelló són el centre de les polítiques, tot es fa per Castelló. Els ciutadans són els primers i per tant, ens hem de preguntar què necessiten i intentar fer les polítiques que donen el millor per a ells. Com per exemple, que les persones grans estiguen cuidades, que els xicotets tinguen un futur, o que la nostra generació puga anar a treballar i que tinguen una fiscalitat adequada. Eixa és la continuïtat i el gran canvi que simbolitza l'Acord del Fadrell que no va ser en 2019 perquè ja ho va ser en 2015 quan entràrem nosaltres. Això es tradueix en no utilitzar la institució per al benefici propi, sinó per benefici de la ciutadania.Les diferencies, d'un pacte a l'altre, són que abans érem dos partits i un des de fora; i ara som tres. No és el mateix vore des de fora com passa al futbol, que tot el món opina però des de dins és diferent. Nosaltres ens devem a una normativa i com passa al futbol, fora de la legalitat no fem res. Això es tradueix en complicacions de tràmits, expedients administratius, els procediments de transparència, una de les marques d'este pacte, i sempre amb el mínim cost.

La setmana passada entrevistàrem al president de la Diputació de Castelló, José Martí, que volia agrair-te la teua amabilitat i generositat pel fet que durant molts anys el president de la Diputació de Castelló depenia del que escollia l'Ajuntament de Castelló i, per tant, ell ha sigut elegit gràcies a tu. No sé si voldries dir alguna paraula per a ell.

És de veres, només hem d'anar a la història i vore que tots els presidents de la Diputació abans han sigut regidors i han estat seguts ací quan hi havien plenaris. Nosaltres, des de l'Ajuntament, diguérem que no tocava, ja que una cosa que es penalitza en política i que és un valor indiscutible és l'honestedat. El fet de ser concloents en les idees teues. El partit socialista sempre ha dit que la Diputació és un òrgan superior que el que ha de fer és ajudar als municipis xicotets que són els que més dificultats tenen a l'hora d'accedir a la Generalitat o al govern d'Espanya. Per exemple, en coses molt xicotetes com omplir de cadires la plaça d'un poble a les festes, tenen dificultats.
Si tens les coses clares i saps on vas, el camí és molt fàcil"

Per acabar, m'agradaria saber de forma personal com has viscut esta crisi de la pandèmia que ens ha canviat la vida a tots.

En l'àmbit personal ha sigut molt complicat, perquè com sóc una persona pública i com a tal calia estar donant voltes i donant suport a diverses coses imprescindibles. Jo deia "heu de llevar-me el sofà de l'alcaldia per posar un sofà-llit per a poder dormir ací". Tinc una mare major i també en una situació de risc. No poder vore-la, o fer-ho a través del cristall del pati ha sigut molt dur.Tinc dues xiquetes xicotetes i estar sense el seu beset abans de dormir era molt complicat. Però era el que tocava. L'alcaldessa havia d'estar al peu del canó, a l'UME, a l'Ajuntament, amb la policia, coordinant les polítiques en la mesura que li deixaven les competències del Govern d'Espanya o la Generalitat Valenciana, perquè és pel que m'ha elegit la ciutadania de Castelló. Ací he estat, fent les coses el millor que he sabut, que he pogut i que m'han deixat. Espere que si he fallat em perdone la ciutadania, perquè ha sigut un treball molt complex i no hi havia manual d'esta situació. He intentat fer-ho el millor possible, reforçada per l'equip d'assessors. El meu major suport ha sigut l'exemplaritat dels ciutadans de Castelló que em treien un somriure cada dia.

Etiquetes: