L'Ajuntament de Castelló reactiva i millora el servei municipal de préstecs de bicicletes, Bicicas, per a fomentar la mobilitat sostenible i els desplaçaments amb bicicleta per la ciutat. De fet, la capital castellonenca és "la tercera ciutat d'Espanya que més quilòmetres de carril bici té, amb un total de 85 quilòmetres". Aix ho ha explicat l'alcaldessa Begoña Carrasco durant la presentació del renovat servei de Bicicas que ha tingut lloc en la plaça Miquel Soler.
La renovació del servei, que inclou noves dotacions i infraestructures, arriba dos anys després, des de 2022, de la caducitat del contracte mitjançant el qual es prestava el servei. En eixe sentit, Carrasco ha recordat que "el servei Bicicas es va posar en marxa en 2008 i ha passat de tindre 160 usuaris registrats en 2008 a 4.396 usuaris actius en 2024, comptabilitzats fins el mes de juliol passat. Si parlem de viatges, s'ha passat de 32.813 viatges realitzats en 2008 a 322.625 viatges realitzats en 2024".
Aix, la previsió és que amb aquest nou contracte se superen els 7000 usuaris anuals i es completen més de 7 milions de trajectes el pròxim 2025. "El que volem amb este nou contracte és que siga també més accessible i amb vehicles totalment adaptats i elèctrics per a aconseguir una mobilitat sostenible", ha destacat la primera edil.
Principals novetats
Encara que les tarifes d'ús de les bicicletes i el preu dels abonaments no han variat, el nou contracte posat en marxa ara ha anat acompanyat de la introducció de canvis per a millorar el servei municipal de préstecs de bicicletes. Aix, ja s'ha renovat part de la flota del servei amb la incorporació de sis nous vehicles elèctrics: 4 vehicles reubicadors de bicicletes (3 amb plataforma porta bicicletes); un vehicle de manteniment electromecànic; una moto per a intervencions ràpides; un furgó de vehicles multiusos per al servei, desplaçar infraestructura, portar taller mòbil i serveis col·laterals.
En eixa mateixa línia, la previsió és renovar, abans de finals d'any, la totalitat de les bicicletes, unes 500, que seran un 15 % més lleugeres que les actuals. A més, també s'han sumat a la flota de Bicicas noves bicicletes elèctriques, encara que estes estaran reservades per a persones majors de 55 anys o usuaris que tinguen acreditada la mobilitat reduïda amb un barem mínim de 7 punts quant a la seua capacitat motriu.
Quant a les infraestructures, la previsió és instal·lar noves bases modulars (és a dir, que es podran moure amb facilitat depenent de l'afuencia d'usuaris). Les 60 noves bases modulars (que completaran la seua instal·lació abans de finalitzar 2024) permeten ajustar el nombre d'ancoratges a la demanda real de manera àgil i compten amb testimonis lluminosos que indiquen si la bicicleta està disponible o s'ha retornat de manera correcta.
Estes, a diferència de les anteriors, ja no comptaran amb un tòtem amb pantalla per a poder traure les bicis, sinó que cada punt d'ancoratge serà autònom i funcionaran mitjançant un codi QR, a través d'una nova aplicació mòbil. Esta nova fórmula evitarà les cues enfront dels totems per a traure les bicicletes en hora punta.