Castelló

Carrasco destaca el Mercat d'Abastos de Castelló, cofinançat amb més 2 milions fons europeus

L'alcaldessa destaca que s'ha convertit en un "recinte més atractiu i sostenible, amb un entorn més segur i accessible"

1 minut

Carrasco visita la remodelació del Mercat de Proveïments de Castelló

Begoña Carrasco, alcaldessa de Castelló ha visitat este dimecres el Mercat d'Abastos amb l'objectiu de supervisar la seua reforma. Una visita en la qual ha estat acompanyada pel regidor de Patrimoni, Vicent Sales, a més de diferents tècnics municipals, com l'arquitecte municipal, Ángel Beltrán, així com responsables de l'empresa adjudicatària de les obres, Pavasal.

Carrasco ha ressaltat que “esta és una obra molt necessària i molt reivindicada durant anys, en la qual és el rebost dels castellonencs, com sempre hem reclamat des de l'oposició, des d'abans d'arribar al govern. Una obra que este govern va aconseguir desjudicialitzar, gràcies al consens i a l'escolta permanent d'este govern amb els qui hui són els principals beneficiaris d'esta reforma: els venedors”.

Quant a la inversió, la primera edil ha destacat que “el pressupost de l'actuació és de 2.032.742,44 euros, sent cofinançat al 50% per la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) i l'Ajuntament de Castelló amb el seu programa Edusi Castelló”.

L'alcaldessa també ha recordat les crítiques dels venedors amb el projecte de l'anterior govern. “Van ser els mateixos comerciants els que van portar les seues queixes als tribunals i van denunciar el projecte de l'anterior equip de govern. La seua principal reivindicació era poder compatibilitzar la reforma amb la venda i no els van escoltar. Esta va ser una de les primeres qüestions que vam haver d'afrontar com a govern i el primer que vam fer va ser entaular diàleg asseient a totes les parts. D'una banda, els venedors, d'altra banda, l'empresa concessionària i el mateix govern per a tractar de desbloquejar l'obra per a no penjar el finançament d'Europa que estava en joc”.

Desbloqueig amb el govern actual

Begoña Carrasco també ha fet reiterat que “va ser este govern municipal el que va aconseguir desbloquejar el projecte, després de diverses reunions amb totes les parts, i gràcies al fet que es va poder arribar a un consens. A partir d'ací es van poder escometre les obres compatibilitzant-les amb les vendes que és el que sempre havien demanat els comerciants, tal com es va fer en altres llocs com el Mercat d'Abastos d'Alacant”.

Carrasco ha agraït a l'empresa per la celeritat en els treballs “Ens hem anat trobant problemes amb la mateixa i encara així els terminis d'execució han sigut disminuïts. Teníem sis mesos d'execució i al final es va acabar en cinc mesos. I quan va finalitzar l'obra, com estava projectada, no s'havien tingut en compte les necessitats dels venedors. Així i tot, s'ha continuat actuant, en col·laboració amb l'Ajuntament, executant millores i reformes que es necessitaven”.

“Esta reforma integral sempre va ser per a nosaltres una prioritat després d'anys d'abandó per part del govern anterior. Jo vull recordar també aquell incendi que es va produir en 2018, on els venedors van haver d'avançar més de 62.000 euros de la seua pròpia butxaca perquè no es vera perjudicada l'activitat i poder continuar proveint de productes frescos als comerços de proximitat. Doncs bé, van tardar a cobrar de l'Ajuntament quatre anys”, ha comentat.

L'alcaldessa s'ha referit també al fet que “este reforma part del nostre Pla de Modernització de Mercats Municipals que tenim en marxa: este amb l'obra ja finalitzada, Sant Antoni amb l'obra en marxa, REFEYME també en marxa i el Mercat Central, que iniciarem en breu”.

Un mercat més modern, funcional i segur

“Amb la reforma este mercat millora la seua funcionalitat. Com tots els nostres mercats actua d'agent dinamitzador, generant activitat econòmica El resultat és una millora substancial del recinte que és ara més atractiu, més modern, més sostenible, més eficient des del punt de vista energètic, millorant la interconnectivitat d'espais, en un entorn més segur i accessible”, ha explicat.

Per part seua, el president de l'Associació Local d'Assentadores de Fruites i Verdures de Castelló, Pere Ballester, ha mostrat la seua satisfacció amb l'obra destacant que “el mercat ha quedat renovat i millorat, tenint un aspecte més actualitzat”.

Ballester també ha recordat que “en estos moments són 25 empreses i uns 100 treballadors que venen al Mercat d'Abastos, més la gent que arriba de fora”.

Descripció de les obres

Quant a la descripció i característiques tècniques d'esta reforma s'ha substituït la coberta anterior per una translúcida que permet augmentar la il·luminació natural, que arriba millor els usuaris del mercat, ja que s'ha eliminat també el fals sostre existent. S'ha renovat així mateix la il·luminació interior, exterior i il·luminació d'emergència.

En la coberta s'han instal·lat 200 panells solars fotovoltaics i compta amb una línia de vida per als treballs de manteniment, a més de protegir-se amb pintura antiincendis l'estructura. En este sentit també s'han millorat les mesures de protecció contra incendis mitjançant la instal·lació de detectors de fum òptics i d'una xarxa de boques d'incendi que inclou un dipòsit prefabricat per a aigua de 12.000 litres.

Quant a les facilitats per a càrrega i descàrrega, s'ha ampliat el moll de càrrega de manera que s'ha aconseguit un moll corregut al llarg de tot el perímetre del mercat. Quant a la urbanització exterior, s'ha reasfaltat tot el recinte delimitant les zones d'estacionament i circulació i s'ha executat el clos en la part oest mitjançant bloc de formigó i tanca metàl·lica. Les tapes de clavegueram de formigó existents s'han substituït per altres de fosa.

S'han renovat els lavabos: xarxa de sanejament, distribució, revestiments, sanitaris, fusteria exterior, etc. S'han substituït les 4 portes d'entrada al mercat: dos molt grans i 2 més xicotetes en cada façana en el centre de la nau.

El Mercat d'Abastos compta també des d'ara amb fins a 3 carregadors de vehicles elèctrics dobles, adaptant-se a les demandes actuals d'una mobilitat cada vegada més sostenible.