Castelló

Carrasco: "Hui fem el primer pas perquè l'antic traçat ferroviari en el Camí de la Pedrera es convertisca en la Via Verda Ciutat de Castelló"

1 minut

Reunió sobre la Via Verda de Castelló

Begoña Carrasco, alcaldessa de Castelló, ha posat en valor que “hui fem el primer pas perquè el traçat de l'antiga via del tren pel Camí de la Pedrera, la via nord, es convertisca en la Via Verda Ciutat de Castelló durant esta legislatura”, una reivindicació per a la qual "dona resposta", segons ha assenyalat.

Carrasco ha mantingut este matí una reunió amb el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, així com Arantxa Hernández, gerent de Vies Verdes, i Ricardo Huerga, gerent de projectes d'esta entitat en representació de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols. Una cita en la qual ha estat també present la tinenta d'alcalde del Grau, Ester Giner.

La primera edil ha posat l'accent que en què “ha sigut una reunió molt fructífera i molt productiva i les tres institucions treballarem de la mà perquè esta nova Via Verda siga una realitat al més prompte possible”.

L'alcaldessa ha avançat sobre aquest tema que “durant el 2025 presentarem la redacció del projecte perquè la ciutat guanye un nou pulmó verd com un reclam turístic i, sobretot, com una via per a ciclovianants, que unisca el Grau amb l'ermita de la Magdalena, amb el significat tan especial que té per als castellonencs”.

Nou impuls per al turisme

“Gràcies a esta Via Verda, podrem comptar amb un nou recurs turístic de primer ordre. Un recorregut que posa en relleu alguns dels principals atractius i llocs més significatius del nostre terme municipal, tant a nivell històric, patrimonial i natural”, ha destacat.

Així, l'alcaldessa ha recordat així que “les vies del tren discorren pel mateix nucli urbà del Grau, també per vies històriques com el Serradal, el Camí de la Travessera, en el que es coneix tradicionalment com el Camí de la Pedrera, travessant una zona de gran valor natural i paisatgístic com és la nostra Marjaleria, posant en valor la mateixa i les seues característiques”.

De la mateixa manera també estan al costat d'este eix de comunicació “l'ermita de Santa Francesc de la Font i el paratge del Molí de la Font; la Séquia Major i la pròpia ermita de la Magdalena i el Castell Vell, situats en els voltants de la pedrera, des d'on partien els combois en direcció al port”.

Compromís electoral

Carrasco ha recordat que “este projecte estava ja reflectit com un dels compromisos electorals d'aquest equip de govern en les passades eleccions municipals. I, una vegada més, estem en disposició de complir amb la paraula donada a la ciutadania. Així, el traçat de la via del tren pel Camí de la Pedrera es convertirà en la Via Verda de la ciutat de Castelló, la qual cosa suposarà també una recuperació i revitalització de l'entorn del seu recorregut”.

Esport, turisme i naturalesa

L'alcaldessa de Castelló ha insistit en la importància de fer realitat este projecte que “conjuminarà tant la pràctica de l'esport a l'aire lliure com també el gaudi de la naturalesa amb alguns dels paratges més destacats a la nostra ciutat, unint eixe binomi mar i muntanya. Es partirà d'un projecte bàsic en el qual s'apostarà per una zona diferenciada per a ciclistes i una altra de vianants, en una aposta per la sostenibilitat i per un estil de vida actiu i saludable”.

L'alcaldessa també ha insistit que “este projecte aposta de manera decidida per la dinamització turística del Grau, afegint un nou recurs turístic de primer ordre com són les Vies Verdes, que són sempre un gran atractiu per a una mena de turisme actiu i sostenible, com podem comprovar en altres municipis de la província de Castelló que compten amb això”.

Begoña Carrasco també ha volgut ressaltar que “estes vies porten sense ús des de 2017 i es tracta de la primera vegada que s'actuarà en una infraestructura no dependent directament d'ADIF sinó de Ports de l'Estat, la qual cosa li conferisca també un caràcter singular. A més, en tot moment, anem anar de bracet i comptar amb l'assessorament de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols”.

L'alcaldessa ha valorat molt positivament “l'impacte que tindrà per a la nostra ciutat formar part d'una xarxa nacional com és la que conformen les Vies Verdes, amb el que per a la promoció de la nostra capital suposarà”.

Per part seua, Rubén Ibáñez ha reiterat “la importància de la col·laboració entre institucions per a la posada en marxa d'iniciatives com esta, que suposarà una gran transformació de l'una infraestructura ferroviària en desús que es convertirà en un dels grans atractius per a la ciutat de Castelló”

“Esta Via Verda és un altre exemple que la sinergia entre l'Autoritat Portuària i la ciutat de Castelló és total, una cosa de la qual es beneficia la ciutadania amb projectes il·lusionants, que sumen, com el que hui ha començat a caminar”, ha afegit.

Dues fases diferents

Quant als següents passos a donar per a fer realitat aquest projecte a alcaldessa ha avançat que “en aquests moments, s'ha plantejat dur a terme el projecte en dues fases. La primera d'elles serà fins a l'altura de l'ermita de Sant Francesc de Font, amb un traçat d'uns 6,5 quilòmetres i que connectarà amb un altre parc, amb un altre paratge natural com és el del *Moli de la Font que també volem posar en valor”.

Més tard serà l'escometrà una nova fase per a la connexió des de Sant Francesc de la Font fins als voltants de la pedrera.

Les Vies Verdes es gestionen per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols. És una Entitat del sector públic estatal, creada en 1985, que té per objectiu promoure els aspectes relacionats amb el ferrocarril mitjançant activitats culturals, cursos, museus, edicions o estudis, entre altres.