Castelló

Castelló viu el 9 d'Octubre destacant la seua cultura popular i tradicions

Begoña Carrasco: "Hui celebrem l'orgull de sentir-nos castellonencs i valencians. Retem homenatge a les nostres arrels, a les nostres tradicions i als senyals d'identitat que ens identifiquen"

1 minut

9 d'Octubre en Castelló

Castelló s'ha omplit d'ambient este dimecres amb la celebració del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Un ampli programa d'actes populars i institucionals encapçalats per l'alcaldessa, Begoña Carrasco, i per la delegada del Consell a Castelló, Susana Fabregat, s'han viscut amb emoció pels castellonencs i les castellonenques.

Tal com ha declarat la primera edil, "hui celebrem l'orgull de sentir-nos castellonencs i valencians. Retem homenatge a les nostres arrels, a les nostres tradicions i els senyes d'identitat que ens identifiquen".

Precisament l'alcaldessa ha destacat el primer dels actes amb els quals ha donat principi la jornada, la Desfilada de les tres Cultures recordant que "és la representació de les cultures cristiana, musulmana i jueva que van conviure en els inicis de la fundació de la ciutat de Castelló. Una mostra que ens recorda la convivència entre pobles germans durant segles".

Així, la desfilada ha iniciat el recorregut des de l'estàtua del rei Jaume I i ha comptat amb la participació de col·lectius d'important calat històric i arrelament cultural i social a Castelló com són la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, Moros d'Alqueria i L'Aljama.

La desfilada ha conclòs en la Plaça Major, on han anat fent la seua entrada els representants de les tres entitats, al sota de l'Himne a l'Aljama', de Juanjo Carratalà; 'Moros d'Alqueria', de Francisco Signes; i la 'Cridà i marxa dels Cavallers de la Conquesta', de Rafael Mullor.

Després de la desfilada, ja en la Plaça Major ha tingut lloc l'homenatge a les colles de 'dolçaina i tabal' amb la participació de 41 dolçainers i tabaleters procedents de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló; El Soroll; Xarançaina; La Plana; Castàlia; Nova Escola; Xaloc, Dimonis de la Plana i la colla de dolçainers i tabaleters del Grau. Representants de totes eles dobles han sorprés els assistents amb la seua aparició de manera gradual en els diferents balcons del palau municipal, mentre interpretaven "la música que ha sigut i continua sent la banda sonora de la nostra cultura i tradicions", destaca l'alcaldessa.

Finalment i com és tradició els actes commemoratius han conclòs en la Plaça Major amb la interpretació de la Marxa de la Ciutat, l'Himne de la Comunitat Valenciana, l'Himne d'Espanya i el posterior volteig de campanes del Fadrí.

L'alcaldessa felicita Afanias per la Distinció al Mèrit de la Generalitat

En el marc dels actes commemoratius del 9 d'Octubre organitzats per la Generalitat Valenciana, l'entitat Afanias Castelló ha sigut guardonada amb la Distinció al Mèrit 2024, per la seua labor en pro de la igualtat i les accions que realitzen per a fomentar una societat més inclusiva.

A l'acte de lliurament de distincions ha estat l'alcaldessa de Castelló, qui ha felicitat en primera persona al president de l'entitat, Héctor Vicente Redó, qui ha rebut el va guardar de mans del president de la Generalitat, Carlos Mazón.

La primera edil ha enaltit la labor d'Afanias Castelló dones de la seua fundació en 1965 i ha destacat que "fan una taverna molt important per a la societat castellonenca i és lloable la seua dedicació per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seues famílies".