El Pla Provincial contra els Mosquits de la Diputació farà tractaments en la marjal

El Pla Provincial contra els Mosquits de la Diputació farà tractaments en la marjal
08/03/2019 -

El Pla Provincial contra els Mosquits de la Diputació de Castelló farà tractaments en les zones de marjaleria, periurbanes i àrees fluvials amb la condició de sumar efectivitat als tractaments que ja realitzen els ajuntaments en les zones urbanes. Així ho explica la comunicació que el Govern Provincial ha remés a tots els ajuntaments de la província a través de la qual els sol·licita autorització per a la prestació del servei de tractament i control de plagues, per tractar-se d’una competència municipal. Així el com estableix en l’article 25 de la Llei 7/1985 reguladora de les Bases del Règim Local, que disposa que entre les competències municipals es troben la protecció del medi ambient, la protecció de la salubritat pública i els serveis de neteja viària, de recollida i tractament de residus.

“Es tracta d’aconseguir la necessària suma d’esforços per a implementar les actuacions en matèria de prevenció i control de plagues que necessita la nostra província”, ha explicat el diputat provincial de Sostenibilitat, Mario García. “Els tractaments de la Diputació arribaran on els ajuntaments no arriben perquè els tractaments siguen eficaços. Aqueixes zones especialment sensibles són estratègiques per a poder pal·liar l’efecte de les plagues, i en haver agilitat la licitació del contracte podrem arribar a temps de minimitzar l’efecte dels mosquits quan arribe més calor”.

“A través d’aquest servei definirem la programació i periodicitat de les actuacions proposades de control, els criteris per a la decisió dels tractaments, els tipus d’actuació i aplicació, així com les diferents tipologies de productes”, ha assenyalat García.

I és que a través del contracte de ‘Control de mosquits i simúlids en els municipis de la província dependents de la diputació de Castelló‘ la Diputació inclou a tots els pobles de la província que així ho autoritzen, amb una inversió de més d’un milió d’euros per a donar una resposta contundent i eficaç a aquesta problemàtica.

El diputat ha incidit especialment que “l’èxit d’aquest programa vindrà de la suma d’esforços amb els ajuntaments, que han de continuar realitzant els seus tractaments en les zones urbanes. Hem fet un pas al capdavant fent el que havia d’haver fet la Generalitat perquè entenem que és un assumpte de vital importància per al nostre territori”.

Amb aquesta important iniciativa, la Diputació fa un pas al capdavant responent contra els mosquits per a minimitzar al costat dels ajuntaments el problema de les plagues i procurar que no es repetisca la situació del passat any per la qual la província va tindre un seriós problema no solament de salut pública sinó també amb afecció a la seua imatge com a destinació turística.

Un serevei d’envergadura

El servei que activa la Diputació amb la licitació d’aquest Pla Provincial de Tractaments contra els Mosquits abasta tots els municipis de la província, que queden catalogats en el mateix en funció de la seua situació geogràfica, així com de les característiques geomorfològiques de cadascun d’ells, ja que això implica la presència o absència de diferents espècies, així com la periodicitat de tractaments i per tant la vigilància dels focus potencials.

Així, el contracte distribueix la província en tres zones geogràfiques (nord, centre i sud) amb la condició d’optimitzar l’eficàcia del seu tractament, responent amb rapidesa a qualsevol contingència que es presente. La zona nord abasta un total de 37 municipis, la zona centre 33 i la zona sud 65. Cadascun d’aqueixos lots contempla a més una segona classificació geomorfològica que distribueix a aqueixos municipis en litoral, prelitoral i interior.

Des del primer moment al costat dels ajuntaments

El Govern Provincial ha romàs des del primer moment davant aquest greu problema a la disposició dels ajuntaments i de la Generalitat, administració competent en matèria de Sanitat, per a aportar en la cerca de solucions.

Així, Moliner ja va plantejar en la seua primera trobada amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en setembre de 2015, la necessitat d’articular un pla provincial contra els mosquits al costat d’altres quatre plans que responien a les necessitats prioritàries de la província de Castelló en matèria de transport, turisme, massa forestal i ocupació.

Durant aquest temps, la Diputació ha posat en marxa una campanya de prevenció, assumint labors de coordinació entre municipis, manté una convocatòria dins del Pla Castelló 135 i ha estat oferint assistència tècnica als ajuntaments.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari