La pandèmia del coronavirus ha provocat una crisi sanitària que en la capital de la Plana s'ha traduït en 416 casos positius confirmats amb PCR i 45 morts, segons les últimes dades facilitades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Xifres que, malgrat ser menors a les de la resta de ciutats valencianes, ha obligat a la suspensió de festes com la Magdalena, encara que la desescalada comença a donar un respir.
Pilar Escuder, presidenta del Patronat de Festes i del de
Turisme de Castelló, assegura que és moment de la responsabilitat i corresponsabilitat per a gaudir de les platges o reclams turístics de la ciutat aquest estiu.
P: Una de les principals petjades del coronavirus ha sigut la suspensió de les festes de la Magdalena 2020. Com es va prendre finalment aquesta decisió?
R: Va ser una decisió molt difícil perquè és una data marcada en el calendari per als castellonencs. Durant tot l'any, estem esperant eixos 9 dies de les nostres festes grans i poder participar en actes com la Romeria, hi havia moltes emocions enmig de la decisió. Però la decisió va ser molt clara per totes les parts per la situació sanitària del coronavirus i les mesures de protecció que suposa.
Part del pressupost de les festes es destinarà a la lluita contra el coronavirus. En què s'invertirà exactament?
El romanent de les festes de la Magdalena i d'altres festes que s'han suspés a la ciutat es destinarà a les necessitats que sorgisquen per l'avanç de la COVID-19, perquè sabem que això portarà una crisi que provocarà moltes necessitats. L'objectiu és que aquests diners servisquen per a impulsar polítiques que frenen l'avanç de la pandèmia i contribuïsquen a la reactivació econòmica i social de Castelló.L'equip de govern disposarà de més de
500.000 euros en el pressupost per a poder reorientar-lo a altres polítiques del pla anticrisi, segons les necessitats que sorgisquen.
Enguany se celebrava el 75 aniversari de les festes de la Magdalena, quines idees teniu per al 2021?
Com dius, enguany no hem pogut celebrar el 75 aniversari, per la qual cosa el 2021 serà especial. Celebrarem eixe aniversari amb les activitats especials que havíem previst i sumarem unes altres per a aconseguir que siga una Magdalena molt especial.
Com a presidenta del Patronat de Turisme, com s'ha treballat per a reobrir les platges enmig de la desescalada?
És una situació que no havíem viscut mai i jugàvem amb poc temps, perquè ens van informar del pas a la fase 2 amb 72 hores d'antelació, sense conéixer els protocols perquè havíem de pensar sempre en l'evolució de la pandèmia. Ens hem anat adaptant als protocols des de Turisme amb Seguretat i Emergències però cal ser molt prudents.El primer repte és aplicar mesures que garantisquen la seguretat i permeten gaudir de les platges al mateix temps. Necessitàvem ser clars i hem fet un esforç perquè la temporada no es perda per a empresaris ni per a la gent. Per exemple, posarem passarel·les i demanarem a la gent que utilitze calçat i que siga molt prudent amb el seu comportament.També sabem que a les nostres platges a vegades hi ha vent i podria ser transmissor, segons els estudis que s'han fet, per la qual cosa els dies en què es prevegen ràfegues de vent, des de Seguretat s'actuarà per a garantir la protecció, igual que quan hi ha onatge amb les banderes.
La secretaria autonòmica de Turisme recomanava marcar les distàncies en l'arena amb la delimitació de parcel·les o amb la cita prèvia, però això no s'aplicarà en el cas de les platges de Castelló. Per què?
Aquesta ha sigut una decisió presa des de l'anàlisi de seguretat. Tenim platges molt àmplies, no estan molt massificades i podem anar a la platja sense necessitat d'estar en un lloc determinat. Cadascun de nosaltres ha d'adonar-se de la seua responsabilitat perquè la situació anirà a més.Tots i cadascun de nosaltres hem aconseguit anar eixint al carrer gràcies a la responsabilitat i la corresponsabilitat i cal deixar-ho clar perquè aquest estiu puguem continuar gaudint de les platges com hem fet sempre. Recordarem totes les normes a través de megafonia, xarxes socials, mitjans de comunicació... de manera constant.
Què impulsareu especialment aquest estiu des del Patronat de Turisme?
Impulsarem la campanya 'Reconéixer Castelló', reconéixer que és una ciutat amigable, saludable, tranquil·la, familiar, que ofereix activitats de platja i muntanya, espais culturals, patrimonials, en la qual es poden fer tota classe de visites guiades... i com no, el pla de dinamització de platges.
Com s'ha comportat la ciutadania en el retorn a la platja durant aquesta setmana?
Ha sigut una setmana molt emocionant. Jo he estat a la platja per a veure com estava funcionant tot i es va acostar una xiqueta a dir-me que "que guay" era tornar, i vaig pensar el bo que és que ja es puga gaudir d'aqueixa sensació de llibertat. Hi havia necessitat de retrobar-se, vaig veure a la gent molt contenta amb tranquil·litat i no vaig observar cap dificultat.La veritat és que estic molt contenta, però cal saber gaudir amb precaució i consciència per a protegir-nos a nosaltres mateixos i als altres per a tindre un estiu sense dificultats, com el de sempre.