Castelló

Nao Victoria i Galeón Andalucía sortegen la COVID i tornen a fer ‘Escala a Castelló’

El Grao torna a acollir els dos vaixells històrics en la tercera edició d’Escala a Castelló amb una programació adaptada a les normes sanitàries fins al 22 d’octubre

3 minuts

Galeon Andaluc�a y Nao Victoria (2018(
Nao Victoria i el Galeón Andalucía tornen a ser els protagonistes de la gran festa de la mar mediterrània: Escala a Castelló 2020. Una cita que s'ha adaptat a les normes sanitàries enfront de la COVID-19 i se celebrarà, per fi, del 8 al 22 d'octubre, amb activitats per a tota la família per a impulsar l'economia i turisme de la capital de la Plana.Tal com ha anunciat l'Ajuntament de Castelló, segueixen en peus les visites guiades als navilis, amb actors que recrearan els costums de l'època dins d'una zona controlada i delimitada i itineraris assenyalats perquè no es produïsquen concentracions de gent. Aquestes visites són gratuïtes, amb reserva prèvia de les entrades per a controlar l'aforament, i se celebraran del 8 al 22 d'octubre des de les 10 fins a les 20 hores.En aquest sentit, s'han suspés els actes massius per a garantir la seguretat de castellonenques i visitants, com el mercat o la ja tradicional entrada de les embarcacions, ja que es reunien centenars de persones en el moll. "Hem treballat per a garantir la celebració d'una edició que fera compatible la seguretat amb la visita als vaixells i es prendran les mesures de protecció de la salut pertinents. És absolutament imprescindible que tots posem de la nostra part per a evitar riscos", ha assenyalat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.I és que el coronavirus ha suposat un dur colp a aquest esdeveniment que té com a objectiu dinamitzar el turisme i economia local, així com l'espai del port, i realçar la tradició marinera castellonenca. "En moments difícils és important continuar apostant per esdeveniments com aquest i aconseguir un any més ancorar el nom de Castelló en el món de les tradicions marineres", ha destacat Marco, que afig que malgrat que la COVID-19 va fer impossible la seua celebració a l'abril, s'ha reorientat la programació per a consolidar el festival a l'octubre.

Estrictes mesures de seguretat: "Un missatge de confiança"

Durant la presentació d'aquesta tercera edició, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va destacar la rellevància d'Escala a Castelló per al turisme castellonenc: "Enguany és atípic i diferent però val la pena mantenir l'esperit d'Escala a Castelló i no perdre l'oportunitat de ser rellevants i demostrar que Castelló està obert al món en aquest any, que és complex". Així mateix, va posar en valor les mesures de seguretat que alberga l'esdeveniment: "subratllem i emetem també un missatge de confiança, de credibilitat i de cuidar la marca".

Reviure la tradició marinera castellonenca

Cinc segles després que una nau espanyola fera realitat l'aventura impossible –donar per primera vegada la volta al món navegant (1519-1522)– una rèplica d'aquella llegendària Nao Victoria tornarà a fer 'Escala a Castelló' per a mostrar als qui desitgen visitar-la com era aquella modesta 'closca' de fusta que va desafiar oceans i tempestats durant quasi tres anys. Una gesta marítima que només van poder completar 18 heroics mariners capitanejats per Juan Sebastián Elcano.La rèplica de la Nao Victoria va ser construïda en 1991. I en 2004, per a commemorar aquella gesta, va tornar a partir de Sevilla i va donar la volta al voltant del nostre planeta durant dos anys, visitant 17 països. Ara recala per tercer any consecutiu en el port castellonenc –del 8 al 22 d'octubre– perquè, en ple segle XXI, quan eixa gesta la fan poderosos transatlàntics, el visitant puga recrear-se en els seus vetustos mastelers, el seu pont de comandament, el seu celler... i no acabe de donar crèdit a com una nau així va poder fer la volta al món navegant.El segon protagonista que acompanya a la nau en el port és el majestuós i impressionant Galeón Andalucía, que reprodueix un d'aqueixos navilis espanyols del segle XVII que realitzaven rutes comercials unint Espanya amb Amèrica i Filipines a través de les anomenades 'Flotes d'Índies'. Aquesta rèplica, realitzada en les drassanes de Punta Umbría (Huelva) i botada en 2010, ha recorregut fins ara quatre continents participant en diversos projectes culturals en més d'un centenar de ports.