Castelló

Tota la informació del coronavirus a Castelló i la Comunitat Valenciana

Coneix tota la informació sobre l’impacte del coronavirus en Castelló fins al dimarts 24 de març

8 minuts

hospital general castellon
Des que el desembre passat es conegueren els primers casos de COVID-19 a la ciutat xinesa de Wuhan, a poc a poc el coronavirus s'ha expandit pel món i s'ha convertit en pandèmia. A Espanya, el passat 14 de març va entrar en vigor el Reial Decret de l'estat d'alarma i les seues mesures de confinament com a actuació per a evitar la propagació del virus al país. Després de més de deu dies en quarantena, hi ha quasi 2.700 morts amb coronavirus i 40.000 persones contagiades i les regions amb més contagis són les de Madrid, Catalunya, País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó.La setena comunitat autònoma amb més resultats positius per coronavirus és la Comunitat Valenciana, amb 2.167 contagis i 115 morts fins al dimarts 24 de març, segons ha comunicat la consellera de Sanitat Pública i Salut Universal, Ana Barceló. Així, a continuació desgranem tota la informació, al detall, de com afecta el coronavirus a la Comunitat Valenciana i, especialment, a la província de Castelló:

Les xifres del coronavirus a Castelló: contagis i defuncions

En la seua última actualització, la consellera de Sanitat ha indicat que el dimarts 24 de març ja s'aconsegueixen els 2.167 resultats positius per coronavirus en tota la Comunitat. Castelló és la província amb menys casos positius, 229; en segon lloc queda Alacant, amb 629; mentre que València s'emporta la pitjor part, amb 1.307.Aquestes xifres no inclouen a les persones que presenten símptomes lleus. Per falta de tests, aquelles persones que presenten aquests símptomes i ho comuniquen a la Conselleria a través del número 900 300 555 són considerades "tècnicament possibles" i no casos positius. En concret, reben atenció i tractament telefònic per personal sanitari si no requereixen ingrés.Per franja d'edat, el 45% dels contagis són persones que tenen entre 30 i 60 anys; el 33% té entre 60 i 80; el 14% supera els 80 anys i, finalment, el 8% són persones de menys de 30 anys.Respecte a les defuncions, fins hui dimarts hi ha 115 persones, 35 d'elles es trobaven en residències de majors. Per províncies, 61 s'han produït a Alacant, 46 a València i 8 a Castelló.Segons ha assenyalat Barceló, el 91,4% de les persones que han mort superava els 75 anys.

En quins hospitals es troben?

La conselleria de Sanitat no ha facilitat informació sobre el nombre de persones que estan sent ateses als hospitals valencians. Tan sols es va oferir aquesta informació a principis del mes de març, amb els primers casos localitzats.No obstant això, sí que s'ha especificat que actualment hi ha 917 persones ingressades: 94 a Castelló (20 estan en l'UCI), 290 a Alacant (47 en l'UCI) i 533 a València (94 en UCI).Fins hui, s'han donat 37 altes: 24 a València, 12 a Alacant i 1 a Castelló.

En quin estat estan les UCI?

Les persones més greus es troben en les UCI, que segons ha ressaltat la consellera, "tenen capacitat per a atendre els pacients i uns excel·lents professionals al capdavant". Així mateix, ha assenyalat que la gestió d'aquestes unitats és "global" i el Comité de Coordinació és l'organisme que s'encarrega d'això.En aquest moment hi ha 161 persones en l'UCI, 20 d'elles a Castelló, 47 a Alacant i 94 a València. De moment, a l'haver capacitat per a atendre aquestes persones, Barceló ha llançat un missatge de calma i ha confirmat que no s'espera fer triatge.Ximo Puig, president de la Generalitat, també ha aclarit que cada dia es fan anàlisi sobre els nous contagis, defuncions, altes, personal contagiat... per a fer projeccions que contemplen "fins al pitjor dels escenaris". En concret, Barceló afig que s'està estudiant quin personal serà necessari quan es posen en marxa els hospitals de campanya, els llits, les UCI o el material sanitari.Una de les conseqüències més negatives del coronavirus no sols són les defuncions de pacients, sinó també la impossibilitat que els seus familiars puguen acomiadar-se físicament com que no poden entrar en les UCI i pels alts índexs de contagi. En aquest sentit, la consellera de Sanitat ha anunciat que s'estan estudiant fórmules perquè existisca la possibilitat d'un comiat digne per a aquests homes i dones i s'anunciarà quan estiga establida.

Hi ha material sanitari suficient?

Ana Barceló, en la seua última compareixença, ha explicat que, encara que el material sanitari dels centres sanitaris valencians ha estat "ajustat", el dilluns ja es va produir un repartiment de recursos per part del Ministeri de Sanitat, liderat per Salvador Illa, de manera que actualment no hi ha cap hospital que no tinga aquests materials.Quant a com es reparteixen aquests paquets, la consellera ha reiterat que es tenen en compte les necessitats dels departaments i de les residències, criteris assistencials que tracten d'equilibrar la situació que hi ha en cadascun dels centres.Així mateix, el dilluns es va anunciar que la Generalitat Valenciana ha noliejat dos avions de la Xina que portaran equips de protecció individual (EPI) amb els quatre tipus de màscares que utilitzen els i les metgesses i infermeres, bates, ulleres de protecció i respiradors, així com llits. Es tracta d'una compra valorada en 11 milions en la qual col·labora un empresari xinés molt arrelat a la Comunitat Valenciana.S'espera que aquests dos avions arriben al llarg d'aquesta setmana i, preguntada per si aquest material podria anar cap a altres comunitats autònomes, Barceló ha declarat que no serà així. "El material que s'ha requisat per part del Ministeri de Sanitat és d'empreses que volien fer subhastes il·legalment", ha insistit. En concret, el repartiment el gestiona la Sotssecretària de la Conselleria de Sanitat.Barceló ha llançat un missatge de calma i d'optimisme: "És un equip molt complet per a atendre la pressió de la situació que estem vivint amb el coronavirus". Així mateix, ha agraït les donacions de persones a títol individual i el treball d'universitats i empreses que, juntament amb la Conselleria, estan elaborant més material, com a respiradors amb impressores 3D. També es continuarà estudiant la compra a empreses espanyoles i estrangeres.Respecte als tests ràpids, el Ministeri de Sanitat ha repartit 6.000 a la Comunitat Valenciana.

Residències de majors

Una de les qüestions més greus del coronavirus és com està afectant les residències de persones majors. Fins ara, en la Comunitat Valenciana s'han identificat casos en 24 centres, amb importants focus de contagi a Torrent i Alcoi.En concret, els residents que han donat positiu fins al dimarts són 144; els treballadors i treballadores, 59; el personal que es troba en quarantena són 207 persones; mentre que han mort 35 ancians i ancianes amb coronavirus.A Castelló hi ha una residència afectada per la pandèmia: una a Morella. En aquest cas, lamentablement hi ha 1 mort i 13 residents contagiats juntament amb personal sanitari, encara que la consellera no ha quantificat aquesta última dada.De moment, la Conselleria fa un estret seguiment de la residència de Morella, que no s'intervindrà com ja s'ha fet a Torrent i Alcoi. En aquest sentit, la consellera ha detallat que, després d'observar-se la vulnerabilitat dels ancians i ancianes, han començat les inspeccions per a assegurar-se del compliment de les mesures de seguretat, "bones" en el cas de Morella, ha valorat.Així, una vegada s'identifica un cas de coronavirus, la residència informa els familiars de la persona afectada de la situació i, a continuació, s'inicia un protocol d'actuació, que comporta l'aïllament d'aqueixa persona i el seu tractament. A més, la Unitat Militar d'Emergències (UME) desinfecta les instal·lacions."Quan s'observa que la situació no és la desitjable és quan la Conselleria intervé les residències, és a dir, els equips de Sanitat es fan càrrec de la gestió, perquè la prioritat és que els nostres majors estiguen bé", assegura.Després de conéixer-se la troballa de cadàvers en residències durant les inspeccions i desinfeccions de l'UME, Ana Barceló no ha especificat si alguna d'aquestes víctimes es trobava en la Comunitat Valenciana. Ha explicat, no obstant això, que s'intensificarà el control i ha agraït a la vicepresidenta, Mónica Oltra, "el seguiment molt estret" que està fent en les residències.

Hospitals de campanya

Com va assenyalar Puig fa uns dies, la Comunitat Valenciana té capacitat per a atendre els afectats i afectades pel COVID-19, però la Generalitat està treballant per a anticipar-se als "pitjors escenaris".Una de les mesures per a fer front a un possible desbordament dels hospitals o de les UCI és la construcció d'hospitals de campanya en les tres províncies. L'Agència Valenciana de Seguretat ha posat a la disposició de Sanitat tres instal·lacions que podran albergar 1.100 places (500 a València, 400 a Alacant i 200 a Castelló).En el cas de Castelló, l'hospital de campanya serà una construcció prefabricada i desplegable connectada mitjançant túnels totalment aïllats de l'exterior amb els centres sanitaris grans que hi haja al seu voltant, com la resta.En aquest cas, s'estudia la seua ubicació en una parcel·la al costat de l'Hospital General de Castelló. Ja han començat les obres per a preparar el sòl i el terreny i, quan estiga llest, s'informarà de la planificació i més detalls, ha dit Barceló, que en l'última roda de premsa ha assenyalat, no obstant això, que no està assegurat al 100% que es vaja a instal·lar allí.Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, ha informat que cadascun dels hospitals podrà comptar amb unitats de vigilància intensiva (UCI) si anaren necessàries, així com espais d'aïllament, zona de quarantena, banys i serveis separats per sexes i espais per a la recepció de pacients, triatge i descans del personal.Bravo també ha concretat: "La meitat dels llits estaran disponibles en dues setmanes i la totalitat, en un mes". Podrem comptar així amb major capacitat de resposta sanitària, minimitzar el risc de contagis i evitar que col·lapse el sistema valencià de salut".

Hotels i altres instal·lacions de suport

El gran augment de casos de contagis i defuncions, així com les restriccions de mobilitat de l'estat d'alarma, han comportat una ona de solidaritat des d'empreses, hotels o administracions més xicotetes, com les diputacions o els ajuntaments.Segons ha explicat el president de la Generalitat, l'administració autonòmica facilitarà hotels perquè el personal sanitari puga descansar i no expose als seus familiars al contagi. Després d'un acord amb el sector hoteler, s'oferirà allotjament en hotels pròxims als hospitals al llarg d'aquesta setmana. La mateixa Barceló ha afirmat que de moment s'estan preparant, per la qual cosa no s'han ocupat places.A més d'això, en aqueix acord també s'estableix que hi haurà col·laboració per a comptar amb hotels medicalitzats, que serviran de reforç al sistema sanitari per a acollir a pacients lleus.A això se suma la disposició d'ús d'altres espais, com la Penyeta Roja o el Centre de Tecnificació Esportiva de Vila-real en el cas de la província castellonenca.

Quan es produirà el pic de positius?

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha insistit en diverses ocasions en què es desconeix quan es produirà el pic de contagis per coronavirus en la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, ha explicat que s'estan seguint les previsions del Ministeri de Sanitat i, com ha informat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en l'àmbit nacional s'espera que es produïsca aquest cap de setmana.No obstant això, la responsable de l'àrea crida a la calma i reitera que "no es pot assegurar que això ocórrega també en la Comunitat Valenciana" ni tampoc se sap quant podria durar aquest pic o com i en quant temps podria disminuir la corba.