Castelló

El turisme creix a Castelló amb més de mig milió de visitants

La ciutat registra quasi un 10% més de turistes entre setembre de 2023 i agost de 2024

1 minut

Cartell de la ciutat de Castelló

El sector turístic a Castelló està d'enhorabona. I és que la ciutat no deixa de créixer en nombre de visitants i registra casí un 10% més de turistes en el període comprés entre setembre de 2023 i agost de 2024. En concret, la capital de la plana ha rebut un total de 411.633 visitants nacionals, mentres que la xifra en l'àmbit internacional frega els 100.000 l'any natural avaluat.

Eixos són les principals dades que ha revelat l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, en el marc de l'Assemblea del Patronat Municipal de Turisme, celebrada al Palau de la Festa. La primera edil també ha detallat que la majoria de turistes nacionals procedixen de Catalunya, Madrid i Aragó, encara que ha posat en valor la xifra d'un turisme internacional que seguix la seua tendència ascendent en els últims anys, especialment impulsat pel mercat francés, anglés i el repunte del turisme neerlandés.

D'esta manera, Carrasco ha destacat que “tenim un diamant en brut, una ciutat amb platges úniques i 300 dies de sol a l'any, amb arena fina i aigua cristal·lina, amb hostaleria, esdeveniments esportius, socials, culturals i tradicionals que la convertixen en una destinació turística única i per a tots els públics”. A més, les oficines de turisme de Castelló han atés a més de 10.000 visitants durant l'any, consolidant el seu paper com a "punt de referència per a tots els turistes".

Torna l'Assemblea del Patronat Municipal de Turisme

Castelló ha recuperat este dissabte l'Assemblea del Patronat Municipal de Turisme després de huit anys de la seua última convocatòria. Este òrgan consultiu torna amb l'objectiu de donar veu al sector turístic i reforçar la col·laboració públic-privada per a posicionar a la ciutat com una destinació turística de referència al Mediterrani.

Amb la participació de 25 representants, tal com estipulen els estatuts, l'Assemblea busca fomentar la unió entre administració i empreses del sector turístic. En este espai, assegura l'Ajuntament, s'ha tractat de pal·liar la històrica desconnexió que el sector privat havia manifestat respecte a les decisions administratives, promovent una participació "activa i efectiva" en la construcció del futur turístic de Castelló.

Entre els principals propòsits abordats, destaca la constitució de taules de treball especialitzades en àmbits com el turisme gastronòmic, el turisme de congressos, el turisme esportiu o el turisme de sol i platja, entre altres. Estes taules, obertes també a professionals del sector privat més enllà dels membres de l'Assemblea, permetran impulsar estratègies específiques i adaptades a les necessitats de cada àrea.

L'Assemblea també ha complit la seua funció estatutària d'avaluar i presentar l'Informe de Gestió Anual, elaborat pel Patronat Municipal de Turisme, un document realitzat per a planificar accions que contribuïsquen al creixement turístic de la ciutat. A més, s'ha designat a Carlos Escorihuela, president d'Ashotur, com a membre del Consell Social de la Ciutat com a representant de l'Assemblea de Turisme.

L'alcaldessa de Castelló ha subratllat la importància de recuperar l'Assemblea com un pas fonamental per al desenrotllament turístic de Castelló: “Volem que Castelló no sols siga una escala, sinó una destinació turística de referència al Mediterrani. Perquè el turisme és un sector que dona vida als comerços, que situa en primera línia a la nostra oferta hostalera i que impulsa l'economia local. Potenciar el turisme significa potenciar la ciutat en totes les seues dimensions”.

De la mateixa manera, Carrasco ha afegit que “pròximament es renovarà la imatge de les casetes, el mobiliari urbà, les cadires dels socorristes, dutxes i llavapeus, com a part del compromís per millorar els servicis a les platges i atraure a més turistes. Castelló està revivint després de la letargia d'estos últims anys. Ara és una destinació turística atractiva per a tots els públics i per a totes les edats”.

Consolidació i diversificació de l'oferta turística

La presidenta del Patronat de Turisme, Arantxa Miralles, ha presentat l'informe de gestió, destacant les accions desenrotllades en l'últim any i mig: “Apostar pel turisme suposa apostar pel creixement econòmic de la nostra ciutat, ja que l'arribada de nous visitants dinamitza l'activitat de les nostres empreses locals. Ho hem fet amb iniciatives com les visites guiades o l'impuls al turisme de congressos, que continuarem desenrotllant”.

Miralles també ha destacat l'aposta del Patronat per enfortir l'oferta gastronòmica de Castelló: “Rutes com la del cigaló, la tapa, el Mes de l'Arròs o les Jornades Marineres ens situen en el mapa culinari i posen en valor la qualitat dels productes locals, consolidant la nostra identitat gastronòmica. Continuarem apostant per la gastronomia de la mà dels nostres bars i restaurants perquè som conscients del gran atractiu turístic que tenen per a la nostra ciutat”.

Quant al turisme de platja, Miralles ha assenyalat la millora de servicis i festivals de nova creació, com el Festival del Vent, que obri la temporada estival i complementa l'oferta dels quiosquets. A més, ha reiterat la importància de mantindre una presència destacada en fires nacionals i internacionals per a visibilitzar els atractius turístics de Castelló.

“Volem continuar desestacionalitzant el turisme i convertir Castelló en un destí atractiu durant tot l'any, consolidant-nos com una referència al Mediterrani”, ha indicat Miralles. Per a això, l'edil ha fet referència a “la importància de potenciar el turisme de Festivals, així com construir una oferta cultural de primer nivell perquè visitants de tot el panorama nacional vulguen vindre a gaudir de la nostra terra”.

Finalment, l'edil ha posat en valor el paper de les festes locals com un motor per al turisme: “Castelló compta amb festes de gran importància històrica, com la Magdalena, Sant Joan o Sant Pere, que són reflex de la nostra identitat. Continuarem treballant en la seua promoció, especialment ara que la Desfilada de Gaiatas ha sigut declarat Bé d'Interés Cultural (BIC)”.