"L'aigua no solament és la substància que dona sentit a la vida, és també l'element vital per a sostindre la nostra naturalesa, cultura i gastronomia". Sota esta premissa i en resposta a la situació d'escassetat hídrica que travessa el territori castellonenc, l'Ajuntament de Castelló i Facsa han presentat este divendres la campanya 'El Valor de l'Aigua'.
Es tracta d'una iniciativa més dins de les accions que està emprenent el consistori per a combatre la sequera. En la presentació de la campanya ha estat present el regidor d'Infraestructures i Serveis Urbans, Sergio Toledo, acompanyat del president de Facsa, Enrique Gimeno, la consellera Elena Llopis; el director de l'àrea de proveïment, Pascual Maximino, i la coordinadora de zona, Patricia Agrasar. Per part de l'adreça tècnica de Serveis Urbans de l'Ajuntament, també han assistit Cristóbal Badenes i Inés Beltrán.
Allunyant-se de les tradicionals imatges de terrenys secs i dels habituals consells sobre com estalviar aigua, el consistori i l'empresa concessionària Facsa, que és l'empresa privada espanyola amb més anys d'experiència en el cicle integral de l'aigua, han decidit anar un pas més enllà i llançar una proposta amb un enfocament diferencial que destaque la profunda connexió de l'aigua amb la identitat del territori.
El regidor d'Infraestructures i Serveis Urbans, Sergio Toledo, ha manifestat: "La situació d'escassetat d'aigua està portant a molts municipis a adoptar mesures d'extrema urgència per a garantir el proveïment d'aigua. En la nostra ciutat no tenim una situació d'emergència, però sí que estem en nivell de preemergencia, per la qual cosa hem d'insistir en la realització d'estes accions perquè així ho contempla el nostre Pla d'emergència davant situacions de sequera", ha explicat Toledo.
En este sentit, l'objectiu principal d'esta campanya és que la societat castellonenca i els seus visitants siguen realment conscients que l'aigua és l'eix transversal del benestar social i que es necessita per a tot: des dels cultius locals i els millors sabors del Mediterrani, fins als paratges naturals, passant per sectors d'activitat tan rellevants com la ceràmica.
I és que, tal com apunten des de la companyia "existix una tendència intrínseca en les persones de protegir allò que considerem nostre. Per esta raó, amb esta campanya, ressaltem la importància de l'aigua com a element vital que sosté la cultura, la gastronomia, la tradició i la naturalesa castellonenca, perquè no hi ha gens que definisca millor la nostra forma de vida que això". "Sense aigua no seria possible gaudir dels tresors naturals que envolten la ciutat de Castelló, ni podríem elaborar plats tan característics de la nostra excepcional gastronomia, com és la paella", expliquen.
Conscienciació i divulgació per a fer front a la sequera
Esta campanya arriba en un moment clau d'escassetat hídrica generalitzada en la província de Castelló. Cal recordar que la ciutat de Castelló va aprovar el febrer de 2024, de manera definitiva, el Pla d'emergència davant situacions de sequera del sistema de proveïment urbà del municipi (PEM). "Este pla és una eina fonamental per a la gestió del sistema de proveïment urbà de l'aigua en situacions conjunturals de sequera i permet a l'Ajuntament aplicar mesures encaminades a l'estalvi d'aigua", detalla Toledo.
Va ser el passat mes de març quan la CHJ va declarar la Situació excepcional per sequera extraordinària en tot l'àmbit de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. "Això implica el reforç de les mesures de comunicació a la ciutadania i de l'activació de mesures de gestió encaminades a la conservació, estalvi i mobilització de recursos alternatius, que és en el que treballem des de fa mesos per a afrontar este escenari sense perjudicis per a la ciutadania", insistix Toledo.
'Per a continuar sent el que som, cuidem l'aigua'
Esta és la idea principal entorn de la qual gira esta campanya, que apel·la directament a la identitat de les persones, incidix en el seu orgull de pertinença i cerca reforçar la voluntat de protegir allò que és important per a ells/as a través de l'aigua.
Esta iniciativa és dirigida principalment a la ciutadania castellonenca, però també a aquells turistes que visiten Castelló durant les seues vacances, perquè facen un ús responsable del recurs i siguen conscients de la situació d'escassetat hídrica que travessa la ciutat.
La campanya, que podrà veure's durant els pròxims mesos en diferents suports, mitjans de comunicació i canals propis de l'Ajuntament, es compon d'un espot genèric, cartelleria, tascons radiofònics i peces adaptades a xarxes socials sota l'hashtag #Cuidemoselagua.
Esta iniciativa, promoguda per l'Ajuntament de la capital de la Plana, s'allunya de les tradicionals escenes comunament utilitzades en les campanyes de sequera per a construir un valor diferencial en la ment de les persones en associar l'aigua amb aspectes fonamentals de la seua identitat, cultura i forma de vida.
Finalment, el regidor de l'àrea, Sergio Toledo, ha repassat altres accions que s'han fet des del consistori per a combatre la sequera, tals com realitzar un exhaustiu seguiment de l'estat de sequera per part de tots els agents implicats, que analitza l'evolució i proposa l'execució de les mesures necessàries en funció del desenvolupament de la situació.
A més s'ha augmentat el monitoratge del sistema, sobretot quant al consum d'aigua. Actualment, entorn del 50 % del parc de comptadors ja és de telelectura, la qual cosa permet un major control del sistema i una ràpida detecció de fugides, i es preveu per a enguany 2024 la renovació d'altres 10.000 comptadors.
L'Ajuntament de Castelló també promou l'origen alternatiu de l'aigua per a usos diferents del proveïment, com a reg de zones verdes i baldeo de carrers. En este sentit, cal destacar que l'Ajuntament de Castelló utilitza pous de segona qualitat, no aptes per al proveïment, com el Pou de l'Auditori i el Pou del Parc Mèrida, per al reg de jardins i per al baldeo de carrers. I també utilitza aigua regenerada procedent de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) per al reg de parc i jardins.
En l'actualitat s'estan regant amb aigua regenerada una superfície de 20 % de les zones verdes del municipi. Així mateix, s'ha aprovat en sessió Plenària de maig el Pla Director d'Aigües Regenerades de Castelló de la Plana en el qual es definix l'estratègia per a fomentar la reutilització d'aigües associada als usos urbans, segons insta el Text refós de la Llei d'Aigües en l'art. 109.