Castelló

Un videomapping de l''Any Porcar' es projectarà en la façana de l'Ajuntament

Este espectacle visual i sonor es realitzarà este divendres 4 d'octubre amb passades cada 15 minuts fins a la mitjanit

1 minut

Imatge del vídeomapping sobre Porcar que es projectarà en la façana de l'Ajuntament de Castelló

Un espectacular videomapping es projectarà sobre la façana de l'Ajuntament de Castelló este divendres amb motiu de la celebració de l'Any Porcar. A, este esdeveniment marcarà l'inici dels actes de commemoració i homenatge que es realitzaran al llarg dels pròxims mesos pel 50 aniversari de la mort del pintor castellonenc Juan Bautista Porcar. "Este merescut homenatge té com a objectiu aprofundir en el coneixement de la trajectòria i l'obra del pintor, figura clau de la pintura valenciana de finals del segle XIX i principis del XX", va destacar la secretària autonòmica, Pilar Tébar.

"Porcar va ser el pintor castellonenc de major projecció nacional i internacional del seu temps, imitat per nombrosos deixebles. Forma part de la identitat de Castelló de la Plana i ha contribuït, com a pocs, al coneixement d'aquesta terra", va afegir Tébar. Aix, el videomapping es realitzarà este divendres 4 d'octubre en la plaça Major, una projecció d'imatges i sons sobre l'obra pictòrica i la vida de Porcar que es realitzarà després de la presentació d'activitats de l'Any Porcar que començarà a partir de les 20 hores.

L'espectacle d'imatge i so busca captar l'essència i esperit de l'artista castellonenc, les seues textures, colors, llums i atmosferes, que recorden als seus paisatges, el seu amor per l'arqueologia i la seua fascinació pels elements naturals de Castelló. En eixe sentit, l'espectacle visual —que ha sigut organitzat per la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV)— tindrà diverses passades fins a la mitjanit.

En concret, el vídeo que es projectarà sobre la façana del consistori municipal té una duració de 6 minuts i hi haurà una passada cada 15 minuts. D'acord amb la programació anunciada per l'Ajuntament de Castelló, el primer passe serà a les 20.30 hores i també hi haurà projeccions a les 20:45, 21 hores, 21:15, 21:30, 21:45, 22 hores, 22:30 i 22:45. Finalment, els últims dos passes seran a les 23 i a les 23:15 hores.

Vídeomapping que es projectarà sobre la façana de l'Ajuntament de Castelló

Exposició 'Univers Porcar'

Per part seua, el CMCV, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, prepara una exposició del pintor castellonenc que s'inaugura el 7 de novembre en el Menador Espai Cultural de Castelló, on romandrà fins al 9 de febrer de 2025. Sota el títol 'Univers Porcar' i comissariada per l'historiador d'art Jaime Peris, la mostra repassa la vida i obra de Juan Bautista Porcar, a través d'una selecció de 50 obres, totes elles icòniques, que formen part de col·leccions públiques i privades.

Juan Bautista Porcar, va nàixer en 1889 a Castelló de la Plana, en el si d'una família de llauradors. De la mà del pintor, Vicent Castell, es va iniciar en la pintura. En 1906 la Diputació de Castelló li va concedir una beca per a realitzar estudis d'escultura en la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles de València. Des de 1910 fins a 1914 va residir a Barcelona, on va contactar amb la bohèmia artística relacionada amb la modernitat. En 1915 va tornar a la seua ciutat i va fundar l'agrupació 'Ribalta', centrada en la pintura natural del paisatge. La seua primera exposició individual la va realitzar a Barcelona en 1927. Després va alternar les exposicions a Espanya amb la seua participació en certàmens internacionals: Venècia, Oslo, París o Buenos Aires.

De la magnitud de la seua obra donen idea les prop de set-centes obres seues catalogades (pintures i dibuixos), a part de la seua obra i les seues calcografies de l'art rupestre. A més, Porcar va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran de Madrid i de la de Sant Carles de València; Medalla d'Or del Cercle de Belles arts de València i 1a Medalla Nacional de Belles arts entre moltes altres distincions. Va ser delegat provincial d'Excavacions Arqueològiques.