Almassora

Les 22 tortugues d'Almassora entren a la mar després d'un any de cures en l'Oceanogràfic

1 minut

Alumnes del col·legi Cardenal Cisneros d'Almassora solten tortugues

La platja de la Torre d'Almassora, a Castelló, ha sigut el lloc per a acomiadar a la mar a les 22 tortugues marines que van nàixer en eixa platja fa ara un any.

Les cries, la majoria mascles excepte una femella, les van trobar uns veïns en l'arena l'estiu passat i han format part del projecte "Head-starting" de la Fundació Oceanogràfic.

Este programa té com a objectiu que els animals adquirisquen la grandària, pes i habilitats de busseig necessàries per a augmentar les seues probabilitats de supervivència en la mar.

A més de l'Oceanogràfic, les tortugues han passat estes últimes setmanes en la Fundació Blava Marí, on van completar la seua preparació abans d'entrar al Mediterrani.

Dues de les tortugues alliberades, un mascle i una femella, portaven incorporats emissors satel·litaris que permetran conéixer els seus moviments en la mar i obtindre informació sobre les seues rutes migratòries i comportament. Unes dades que ajudaran la comunitat científica a conéixer millor la biologia de l'espècie i contribuir a la seua conservació.

Durant la solta, s'ha posat de manifest la importància de la col·laboració entre les institucions i la comunitat local per a la conservació de la fauna marina.

Estos esdeveniments també busquen educar i sensibilitzar a la població sobre la importància de protegir les tortugues marines. Els escolars de tercer de primària del col·legi Cardenal Cisneros d'Almassora han sigut els encarregats de donar nom a les dos tortugues amb dispositius satel·litari, “batejant-les” com a "Cardenal Cisneros", en honor al seu col·legi, i "Quiteria", en homenatge a la patrona del municipi.

Esta experiència permet acostar als més xicotets a la conservació marina, fomentar el seu interés i augmentar el seu compromís amb el medi ambient.

Els encarregats de deixar en l'arena a les xicotetes han sigut la presidenta i vicepresidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia i Mercedes Calabuig, la directora general de Biodiversitat, Boscos i Desertificació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), María Jesús Rodríguez de Sancho, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori de la Generalitat Valenciana, Raúl Mèrida, l'alcaldessa d'Almassora, María Tormo, i autoritats del municipi, els tècnics de la Fundació Biodiversitat, la Fundació Blava Marí, de la Conselleria de Medi Ambient i de la Universitat de València, a més dels veïns que van trobar el niu l'any passat i representants del col·legi d'Almassora.

Una àmplia col·laboració institucional que reflectix la importància que es dona a la conservació d'esta espècie.