Durant la seua recent visita al port de Borriana, el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori de la Generalitat Valenciana, Vicente Martínez Mus, ha anunciat un ambiciós projecte de regeneració de l'antic varador del Llombart, amb l'objectiu d'obrir el port a la ciutat i dotar de major visió turística a la infraestructura portuària a través d'una plaça gastronòmica. Una actuació que entra dins del pla de transformació turístic del municipi, juntament amb el projecte de l'Arenal, que pretenen atraure noves oportunitats i inversions a la localitat. Les actuacions a més, crearan un accés a la dàrsena per a la pràctica de caiac pol.
Obrir el port a la ciutat
Les obres inclouran la regeneració de 2.200 m² d'espai públic i la construcció d'una escala que facilitarà l'accés a la mar per a l'equip de caiac pol. A més, es millorarà la connectivitat de l'àrea amb el vial contigu que dona accés a l'Escola de la Mar. Per a integrar millor el port amb la ciutat, es demolirà el mur que actualment separa el varador de la ciutat i s'instal·larà una escultura portuària com a símbol d'esta nova etapa d'obertura.
L'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer Daudí, ha subratllat la importància d'este projecte 25 anys paralitzat per al futur de la ciutat, "aprofitarem el potencial de tots els racons únics que té la nostra ciutat, com el port, i treballar per una Borriana amb un projecte clar i de futur que aposte de debò pel turisme." Per part seua, Martínez Mus ha destacat que la Generalitat pretén donar a este varador "un nou ús públic, transformant-lo en una àrea lúdica-esportiva que oferirà un recurs turístic i esportiu més per a Borriana i el seu port, remodelant una zona fins ara oblidada".
Transformació de la Ciutat
Este projecte forma part del pla de transformació turística de Borriana, que també inclou el desenvolupament de l'àrea de l'Arenal, l'objectiu del qual és desenvolupar urbanísticament la principal façana marítima, al costat del projecte de Sant Gregori i la recuperació de la costa sud de la localitat amb el trasllat de la depuradora. L'equip de Govern de Borriana està treballant per a equilibrar el desenvolupament turístic amb la conservació mediambiental, i per això, té com a prioritat dotar a la capital de la Plana Baixa de zones verdes i àrees de servei per als veïns, al mateix temps que es desenvolupen serveis turístics com a hotels i restaurants.
Plaques fotovoltaiques en el port de Borriana
La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori invertirà 1.462.824,86 euros en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en els ports de Benicarló, Peníscola, Borriana, Xàbia, Altea, la Vila Joiosa i Santa Pola amb càrrec als fons Next Generation de la Unió Europea emmarcats en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En este sentit, el conseller va explicar, a més, que la llotja del port de Borriana comptarà amb 220 mòduls solars amb una capacitat de 121 kW, com a part d'un esforç més ampli per a dotar de fonts renovables d'energia a diverses instal·lacions portuàries gestionades per la Generalitat. "Amb esta iniciativa, avancem en la lluita contra el canvi climàtic en dotar de fonts renovables d'energia a diferents instal·lacions de l'interior dels ports que gestiona directament la Generalitat", va subratllar Martínez Mus.