comarcas

La Diputació destina 5,2 milions d'euros en 2022 a l'Alt Maestrat, quadruplicant la inversió de 2019

L'equip de govern conformat per PSPV-PSOE i Compromís es desplega per la comarca per a prendre el pols als seus municipis i realitzar una escolta activa entre la ciutadania local

6 minuts

Barri antic de Culla
La Diputació progressista de Castelló quadruplicarà en 2022 les transferències a ajuntaments i entitats privades i les inversions a l'Alt Maestrat respecte a 2019. Així ho ha exposat el president José Martí al final de la sisena edició de 'La Diputació al teu costat', que ha suposat el desembarcament de l'equip de govern en les nou localitats de la comarca per a realitzar una escolta activa i prendre el pols als problemes i el sentir de les persones que resideixen en aquesta zona de la província.El mateix president i les diputades i diputats de l'executiu provincial s'han ocupat de distribuir-se les visites a Albocàsser, Ares del Maestrat, Catí, Tirig, Vilar de Canes, La Torre d'en Besora, Culla, Benassal i La Serratella. A elles cal sumar la pròxima localitat de Les Coves de Vinromà. Les cinc edicions anteriors de 'La Diputació al teu costat' van portar a l'equip de govern provincial a les comarques del Baix Maestrat, Plana Baixa, l'Alcalatén, Alt Palància i Els Ports.

Reunió a Albocàsser

Al terme les visites programades, els integrants de l'equip de govern s'han reunit en el saló de plens de l'Ajuntament d'Albocàsser, on han celebrat una junta de govern, en la qual l'amfitriona ha sigut l'alcaldessa, Isabel Albalat.Durant la sessió, l'equip de govern ha fet un repàs a les inversions i actuacions implementades a la comarca, així com una posada en comú del sentir de les persones que resideixen en aquesta zona de la província.José Martí ha assenyalat que «quan parlem de multiplicar per cuatre en 2022 les transferències i inversions de 2019, ens referim al fet que la xifra del present exercici superarà els 5,2 milions d'euros enfront del 1,3 milions de 2019».

Més i millors serveis

El president ha referit que «en aquests tres anys, malgrat la pandèmia, hem fet un gran esforç per a beneficiar al món rural i la seua gent, i els municipis de l'interior de la província, per a frenar i, si pot ser, revertir el fenomen de la despoblació».Sobre aquest tema, ha assenyalat que «l'estratègia ha sigut molt clara: incrementar substancialment les transferències als ajuntaments perquè puguen oferir més i millors serveis a la ciutadania, amb l'objectiu de fixar població al territori i contribuir al fet que l'activitat econòmica fluïsca».Solidaritat dels ajuntaments més poblatsSobre aquest assumpte, Martí ha explicat que «ha sigut determinant la introducció de criteris de discriminació positiva a favor dels pobles més xicotets, alguna cosa que d'altra banda, hem pogut dur a terme per la complicitat dels municipis de major població, les alcaldesses i els alcaldes que han entés que el canvi en la manera de gestionar la Diputació que es va produir en 2019 requeria un corrent solidari de la qual pogueren beneficiar-se els pobles més xicotets i menys poblats».

Més serveis socials municipals

Martí ha recordat que l'esforç inversor de la Diputació s'ha realitzat en totes les àrees de la Diputació de Castelló, encara que ha volgut destacar la importància de les partides que es destinen al finançament dels equips base de serveis socials municipals de menys de 10.000 habitants, així com l'activació de les unitats del Servei de Promoció de l'Autonomia Personal en les quals s'atén les persones majors o les escoles matineres i les unitats de conciliació familiar que fan possible que les mares i els pares puguen acudir als seus treballs amb la seguretat que les seues filles i fills xicotets estan ben atesos.

José Martí en Albocàsser

El president de la Diputació, José Martí, ha acudit a la localitat d'Albocàsser al costat de l'alcaldessa, Isabel Albalat, amb qui ha visitat diferents dotacions i empreses del municipi. Després de contemplar els treballs d'adequació del safareig municipal i passejar pel mercat dels divendres, Martí i Albalat s'han acostat a dues empreses de gran activitat a la comarca, com són Frutos Secos Escrig i Frutos Secos del Maestrazgo, que tenen en l'ametla el seu principal producte.Els responsables de Frutos Secos Escrig han destacat el complicat camí que tenen les empreses en el món rural per a poder ampliar negoci a causa de la burocràcia i els permisos que cal sol·licitar a la conselleria, mentre que des de Frutos Secos del Maestrazgo, que tenen en l'ametla, amb una plantilla de 40 persones, la majoria dones, han mostrat les instal·lacions i han posat en valor els projectes de futur.El president de la Diputació també ha visitat la cooperativa agrícola Sant Pau, de gran implantació al poble, on entre altres productes es ven oli de la zona, com Olistrat. Els responsables de la cooperativa han plantejat a més la necessitat de donar-li ús a la planta de purins d'Albocàsser, sense cap activitat.Finalment, José Martí i Isabel Albalat, juntament amb la regidora Alina Covaci, han visitat el Centre de Desenvolupament Rural, que promou accions socials i mediambientals en el món rural, així com programes formatius i de suport a iniciatives locals.

María Jiménez i Ximo Huguet en Torre d'Embesora i Culla

La diputada de Medi Natural, María Jiménez, i el diputat de Cooperació amb els ajuntaments, Ximo Huguet, han visitat Torre d'Embesora, on s'han dirigit al centre des del qual es controlen totes les instal·lacions fotovoltaiques dels edificis municipals, una actuació que s'ha finançat amb càrrec al programa Reactivem Castelló de la Diputació de Castelló. Els ha acompanyat el regidor d'Urbanisme, Alfonso Bellés.També en Torre d'En Besora, la diputada i el diputat han visitat a l'antiga mina de ferro de La Esperanza, que va estar operativa entre les dècades dels anys quaranta i seixanta del segle passat, fins que es va tancar perquè no era rendible.Hui és un centre d'atracció turística molt visitat per escolars i turistes, que està connectat per una xicoteta via fèrria amb la veïna mina de La Victòria de Culla.Posteriorment, Jiménez i Huguet s'han dirigit fins a Culla, on al costat de l'alcalde Heredio Bellés han visitat el centre socioeducatiu Somnia, que va obtenir el segon premi Move Up de 2021. Es tracta d'una iniciativa privada que dona servei de escola matinera i vespertina i activitats extraescolars a xiquetes i xiquets des de dos i tres anys fins a l'adolescència. Els caps de setmana programa sessions de jocs en família. És una petita empresa que neix a Culla però que ja dona servei en 14 municipis, dos d'ells de la província de Terol.Seguidament, els dos integrants de l'equip de govern provincial han realitzat un recorregut pel barri antic de Culla. A més, han visitat l'ermita de Sant Cristófol i l'observatori astronòmic que se situa en el seu entorn, i que té un gran atractiu turístic per a les persones que visiten la localitat.

Santi Pèrez, Pau Ferrando i Lluïsa Monferrer en Vilar de Canes

Els diputats de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, de Promoció Econòmica, Pau Ferrando, i de Joventut, Lluïsa Monferrer, han visitat Vilar de Canes per a atendre les necessitats del municipi quant a l'ampliació i millores de la carretera CV-168. Seguidament, Pérez i Ferrando s'han dirigit a l'embotelladora d'aigua de Benassal, on han conegut el procés de producció del producte. Tècniques de la casa han informat sobre diferents línies d'inversió per a la millora de serveis de la fàbrica, així com els nous sistemes d'adaptació a les mesures mediambientals encomanades per l'administració.Finalment, s'han reunit amb la cooperativa agrícola benasalense per a buscar vies de col·laboració amb la Diputació de Castelló. En aquesta, l'equip directiu de la Cooperativa ha mostrat un avantprojecte per a poder construir una residència per a la tercera edat, amb fons de la cooperativa.

Abel Ibáñez a Ares del Maestrat

El diputat provincial de Bombers i Parc Mòbil, Abel Ibáñez, ha estat en el municipi d'Ares on, acompanyat de l'alcaldessa Esther Querol, ha visitat els apartaments turístics, la tendisca multiservei, l'exposició del projecte de restauració de l'ajuntament i el camí de la Mola on estan treballant les màquines del Parc Mòbil de la Diputació. En relació amb els apartaments turístics, Ibáñez ha destacat la inversió de 60.000 euros que ha arribat al municipi a través del Pla Provincial d'Obres i Serveis, amb la qual s'han pogut adequar quatre apartaments turístics rurals. Així mateix, el diputat provincial ha valorat el fet que, gràcies a la subvenció de 10.000 euros que ha rebut Ares per a botigues multiservei, s'haja pogut habilitar una botiga rural i donar servei als seus veïns i veïnes.També cal destacar que s'estan executant els treballs d'adequació del camí la Mola amb una màquina retroexcavadora mixta i la subvenció de 250.500 euros del Pla Castelló Avanza amb la qual es farà la restauració de la façana i coberta de l'edifici de l'ajuntament.

Ignasi Garcia a La Serratella i Les Coves de Vinromà

El diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha visitat la fàbrica de manufactura de pales per aerogeneradors situada a Les Coves de Vinromà. LM Wind Power ha produït més de 5.000 pales, de fins més de 80 metres, des de la seua inauguració de 2007. Actualment compta amb més de 500 treballadores i treballadors de la comarca i voltants, factor que segons Garcia, "situa el sector vinculat a les energies renovables com un revulsiu al Maestrat per a fer front al repte demogràfic"A la Serratella, l'alcalde Alfonso Arín, ha mostrat a Garcia les millores realitzades en l'edifici de l'ajuntament, gràcies al finançament del Pla d'Obres de 2021 de Diputació, així com les instal·lacions de l'hotel Abadia, gràcies al qual, segons l'edil, "s'ha dinamitzat l'economia i l'oci hostaler al poble".