La Vall d Uixo

La Vall d'Uixó revisa els seus plans de protecció civil davant emergències

El municipi compta ja amb un pla municipal i demana a la Generalitat Valenciana que accelere l'homologació dels específics davant inundacions i incendis.

1 minut

Pla d'emergències

Després dels efectes devastadors de la DANA al seu pas per la Comunitat Valenciana, el consistori de la Vall d'Uixó ha mantingut una reunió de treball i anàlisi de la situació actual de protecció civil enfront d'emergències a la ciutat. En eixe sentit, s'han repassat els plans municipals enfront del risc d'inundacions i incendis, que estan en fase de revisió per part de la Conselleria de Justícia i Interior de la Generalitat Valenciana des de fa mesos.

L'alcaldessa, Tania Baños, ha demanat "celeritat" al Consell perquè homologue "immediatament" estos dos plans específics i puguen implantar-se també. Des de l'any 2021 ja està en vigor el Pla Territorial Municipal front Emergències de la Vall d'Uixó, que recull les mesures a prendre davant els riscos d'incendi forestal, inundacions, transport de mercaderies perilloses, accident industrial o químic i sismes.

Estos plans tenen com a objectiu "obtindre la màxima protecció per a les persones, el medi ambient i els béns que puguen resultar afectats en qualsevol situació d'emergència", ha explicat Baños. Així, establixen una estructura d'organització jeràrquica i funcional dels mitjans i recursos, tant públics com privats, per a "estar preparats" i fer front a situacions de risc o emergències de diferent gravetat.

Per a això, es compta amb el CECOPAL (Centre de Coordinació Operativa Local), que és l'òrgan coordinador de les actuacions d'emergència i que també pot constituir-se de manera preventiva en situacions de preemergència. A través d'ell "es gestionen i canalitzen coordinadament els recursos municipals i externs i els avisos a la població i es prenen les decisions sobre les mesures a adoptar", ha assenyalat l'alcaldessa, que és qui dirigix el CECOPAL i s'acompanya del regidor de Policia i dels responsables de les quatre unitats bàsiques que ho formen: intervenció, seguretat, sanitària i logística.

L'alcaldessa ha posat en valor el treball realitzat en "les mesures de prevenció i protecció a la població", com les que es van prendre el passat 31 d'octubre davant l'activació de l'Alerta Roja a la província de Castelló per pluges extremes. De fet, es va suspendre la jornada lectiva en tots els centres educatius, l'activitat en instal·lacions esportives, socials i culturals i en la via pública. També es va actuar de la mateixa manera davant les alertes roges de gener de 2017 i octubre de 2018.

En la implantació d'estos plans es contempla la verificació de la infraestructura –que ja s'està realitzant–, la seua difusió, la formació dels diferents serveis implicats, la realització de simulacres i la informació preventiva a la població, que es realitzarà en els pròxims mesos. D'esta manera, la ciutadania "coneixerà les recomanacions i consells a seguir enfront dels diferents riscos existents en la Vall", ha apuntat.