La crisi sanitària del coronavirus també ha comportat una econòmica que ja comença a notar-se. Els comerços xicotets són, potser, els que més es troben en la corda fluixa, no sols per una pèrdua de vendes, sinó també per la dificultat de competir amb grans superfícies. Per això, l'Ajuntament de Nules ha impulsat la campanya
'Activa Nules', en la qual els i les comerciants locals són protagonistes, però també els veïns i veïnes, segons conta la
regidora de Comerç, Susana Tusón, que destaca els avantatges de fer costat a les botigues de barri i de demostrar que "volem a Nules i volem que es reactive".
Què porta a l'ajuntament a impulsar la campanya 'Activa Nules'?
Quan comença la pandèmia i el confinament, des de l'Ajuntament de Nules constituïm unes taules de reconstrucció, i una d'elles era econòmica. Va ser en ella on decidim llançar aquesta campanya, amb un pressupost de 20.000 euros que es repartiran entre setembre i desembre. Volíem llançar-la no sols per la situació que estem vivint, sinó perquè els i les nostres comerciants aprengueren a treballar coordinats i units per a traure una cosa bona d'aquest moment.
En què consisteix?
El missatge que porta aquesta campanya és que, si volem al poble i si volem que s'active, cal fer costat al comerç local. Consumir ací ens reporta a tots i totes, perquè obtenim un benefici comú. És complicat que el xicotet comerç cresca, perquè si cada vegada hi ha menys a les ciutats, imagina't als pobles. Es comença a degradar.Volem demostrar la importància de comerç local i impulsar la zona comercial del poble, que inclou tot tipus de professions, a través d'aquesta campanya que estem difonent en xarxes socials amb sortejos mensuals.En concret, repartirem 20.000 euros en 4 sortejos, un cada mes, en el qual es reparteixen 50 vals de 100 euros. Es beneficien tant la clientela com comerciants, perquè això es queda al poble. Per a participar, cal fer una compra mínima de 10 euros en 10 comerços dels 220 participants i introduir el passaport encunyat en l'urna de l'antiga Cambra Agrària. En cada sorteig, traurem els 50 bitllets agraciats i la resta s'acumularan per al següent.
El coronavirus ha provocat també una crisi econòmica. En quina situació es troba el comerç de Nules?
Les nostres botigues s'han obert però han patit una baixada molt forta, encara que va anar molt més greu el de 2008. Enguany havien obert noves botigues però amb la COVID-19 la situació és molt més difícil. Per això és tan important continuar creixent, per a fer front a la pandèmia i eixir d'aquesta crisi.
Quina rellevància suposa fer la compra en el comerç de barri?
Un augment d'ingressos molt important, perquè com més consum, més ingressos i més benefici. Així, els xicotets i xicotetes comerciants poden créixer.Des de l'ajuntament hem posat en marxa altres accions i ajudes per a contribuir, com per exemple formacions de venda telefònica o a través de WhatsApp, per a competir amb les grans cadenes; sobre com ensenyar els nostres productes en xarxes socials; d'emprenedoria, de marca persones, d'especialització en el producte, d'inversió...Hi ha pobles en els quals la seua idiosincràsia resideix a tindre bons comerços, i nosaltres anem en eixa direcció. Per això, també hem impulsat una línia d'ajudes per a autònoms que no s'han beneficiat de les ajudes d'altres administracions dotada de 40.000 euros.
Amb quins beneficis es troba la clientela?
La ciutadania ha de comprar en les nostres zones comercials, ha de conéixer el que hi ha a les nostres botigues per tots els beneficis que suposa. Per exemple, un servei postvenda, la solució als problemes que puguen sorgir, canvis, reparacions, les venedores i venedors coneixen a la seua clientela, facilitat de pagament... perquè a més d'un client, eres un veí i un amic fins i tot.A més, jo diria que encara que semble més car, és tot el contrari, perquè a la llarga tenim productes de molta més qualitat que els que comprem en una gran superfície. Fins i tot és més ecològic i saludable, podem anar caminant a fer la compra i evitar usar el cotxe per a reduir la contaminació.