Onda

Onda avança en sostenibilitat industrial amb un forn elèctric zero emissions a càrrec d'Equipe Ceràmiques

L'empresa ondense fa un pas cap al futur amb la instal·lació del primer forn 100 % elèctric a Espanya

1 minut

Carmina Ballester, alcaldessa d'Onda, visita la fàbrica on s'ha instal·lat el forn elèctric zero emissions

Onda continua liderant la transformació sostenible en la indústria ceràmica. Equipe Ceràmiques, en col·laboració amb el Grup Italcer, ha engegat en la seua planta d'Onda un innovador forn 100 % elèctric que marca una fita en la reducció d'emissions de CO₂ en el sector ceràmic. Este projecte pioner permetrà estalviar 1.500 tones de CO₂ a l'any, contribuint a la descarbonització de la producció i als objectius de l'Agenda 2030.

L'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, durant la seua intervenció en la presentació del nou forn ha destacat: "Si hi ha un lloc en el món on és possible fer realitat un gran projecte com el que acabem de veure, aqueix és, sens dubte, Onda. Ací som bressol de la ceràmica i líders en innovació. Este pioner forn elèctric és el resultat de la nostra aposta per la sostenibilitat, la reducció de la contaminació i el talent de la nostra gent. En este Ajuntament oferim serietat, estabilitat i confiança per a continuar construint el futur que volem".

El forn elèctric d'Equipe Ceràmiques no solament és el primer a Espanya, sinó que també representa un pas fonamental cap a l'electrificació total dels processos productius, eliminant per complet les emissions de gasos d'efecte hivernacle en la cocció de la ceràmica. Este avanç tecnològic ha sigut possible gràcies a la col·laboració amb l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) de la Universitat Jaume I i l'empresa Systemfoc, els qui han treballat per a garantir que l'eficiència energètica no comprometa la qualitat del producte final.

Amb este nou forn, alimentat majoritàriament per energia renovable, Onda seguix posicionant-se com un referent global en innovació i sostenibilitat dins de la indústria ceràmica, demostrant una vegada més que el futur del sector passa per la combinació de tecnologia, compromís mediambiental i talent local.

Bonificacions

En esta línia, l'Ajuntament d'Onda impulsa bonificacions fiscals per a fomentar la inversió sostenible en l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO).

En primer lloc, s'establix una bonificació de fins al 50 % de l'IAE per a empreses que generen ocupació, seguida d'una bonificació del 50 % de l'IAE per a empreses que utilitzen cogeneració. Igualment, es contempla una bonificació del 95 % de l'IAE per a cooperatives i una bonificació del 20 % en l'IAE per a subjectes passius que executen activitats industrials en locals a més de 7 km del nucli de població.

D'altra banda, quant a l'ICIO, també s'oferix un descompte del 50 % per a construccions en polígons industrials amb menys del 50 % d'ocupació. També es contempla una bonificació del 50 % de l'ICIO per a construccions en àrees industrials avançades, promovent la inversió i l'ocupació.

Nova patent

Després d'anys d'investigació, Italcer ha dissenyat i patentat un sistema avançat per a la captura del CO₂ emés a l'atmosfera per les seues plantes productives, així com la transformació i recuperació d'altres elements contaminants orgànics i inorgànics.

Segons Rogelio Vila, Director General d'Equipe Ceràmiques, "L'engegada d'este forn elèctric és un primer pas dins de la nostra estratègia cap a l'electrificació total del procés productiu i l'eliminació completa de les emissions de CO₂. Són moltes els avantatges d'un forn elèctric enfront dels forns de combustió amb mescla d'hidrogen verd i gas natural, com la immediatesa en la seua posada en funcionament sense la necessitat d'infraestructures de canalització de gas, el menor consum energètic, i la possibilitat de donar autonomia energètica a la companyia si ho combinem amb la instal·lació d'equips de generació i autoconsum elèctric".

Graziano Verdi, CEO del Grup Italcer, ha explicat que: "el desenvolupament d'estos projectes a escala industrial és un pas fonamental en el camí cap a la descarbonització del Grup. Gràcies a l'ús significatiu d'energia elèctrica procedent de fonts renovables estem aconseguint una reducció molt considerable de les emissions directes de CO₂ a l'atmosfera. Al mateix temps, sent el gas natural un component energètic clau en la transició energètica, la patent obtinguda recentment per a capturar CO₂ permetrà al Grup Italcer impulsar productes ceràmics sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, fruit dels processos productius innovadors, eficients i basats en l'economia circular. Només en 2023, el nostre grup ha invertit 5 milions d'euros en projectes socials i mediambientals".