Peníscola projecta adaptar la seua marjal al canvi climàtic emprant tecnologia 5.0

Peníscola projecta adaptar la seua marjal al canvi climàtic emprant tecnologia 5.0
03/02/2023 -

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Peníscola, en col·laboració amb la Fundació Global Nature, han projectat un important paquet de mesures per a implementar en la marjal de la localitat, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte del canvi climàtic.

El projecte ha sigut traslladat a la Unió Europea, a través del programa LIFE, un dels principals contribuents al Pacte Verd Europeu, que està vigent fins a 2027.

El projecte proposat per a la consecució de finançament europeu, pretén aplicar i desenvolupar protocols i eines de treball, així com directrius de gestió adaptativa i restauració, que augmenten la resiliència d’aquest aiguamoll costaner als canvis ambientals, així com el seu servei com a mitigador del canvi climàtic.

Es realitzarà una caracterització ecològica inicial, un estudi funcional d’intercanvi de carboni i una reconstrucció històrica documental i paleoecologia, utilitzant tècniques específiques de datació i anàlisis específiques per a relacionar-los amb els canvis i impactes ambientals generats en el passat, amb la finalitat de comprendre l’evolució que ha patit en les últimes dècades, i estimar les tendències dels escenaris futurs.

Paral·lelament, es durà a terme una anàlisi de la pressió mitjançant teledetecció i SIG, per a determinar la connexió i dinàmica espacial històrica i la influència de l’ús del sòl en la seua conca.
Mitjançant tècniques cartogràfiques específiques, se seleccionaran les zones prioritàries d’actuació, així com les accions de gestió i restauració més eficaces per a reforçar la resiliència d’aquest aiguamoll i dels sistemes agrícoles que els envolten, desenvolupant plans d’adaptació, aconseguint així un objectiu conjunt a escala de paisatge de les accions de restauració proposades.

Objectiu: conservació

L’objectiu principal d’aquest projecte és millorar els nivells de conservació de l’aiguamoll costaner de Peníscola amb una visió temporal i un enfocament climàtic com a novetat.

Una part important del projecte estarà dirigida a conéixer l’aiguamoll en funcionament, tant en l’actualitat com en la seua evolució durant les últimes dècades i com aquesta es relaciona amb els impactes i canvis ambientals.

La reconstrucció paleoecologia i la seua dinàmica històrica, així com l’avaluació de les pressions, permetrà definir eines i metodologies adaptatives, que servisquen perquè els gestors puguen decidir, en funció de les característiques de la zona, quines àrees d’actuació i quines accions de gestió i restauració són les més adequades per a reforçar l’aiguamoll i la seua capacitat d’adaptació al canvi climàtic.

Directrius i guies específiques

El projecte definirà directrius i guies específiques que es posaran en pràctica en l’aplicació d’accions específiques de gestió i restauració en els llocs seleccionats i estudiats.

“És necessari aplicar estratègies adequades de gestió i restauració de l’aiguamoll per a garantir tant la seua preservació com la capacitat d’adaptació a futurs escenaris climàtics, alhora que promoure la reducció dels gasos d’efecte d’hivernacle” ha assegurat l’edil de l’àrea en el consistori, Miguel Castell.

Però abans d’abordar aquestes estratègies de gestió, és necessari conéixer detalladament l’ecologia dels aiguamolls, analitzant la seua heterogeneïtat espacial i l’evolució històrica.
Això permetrà conéixer com responen els aiguamolls al llarg del temps a variació climàtica, però també quines pressions i impactes han patit fins al present.

En conseqüència, “aquest projecte pretén proporcionar eines i estratègies, basades en enfocaments cientificotècnics provats i solucions basades en la naturalesa, dutes a terme per a integrar una perspectiva d’adaptació al clima en els plans de gestió del mateix aiguamoll” ha detallat, amb el convenciment d’avançar en aquesta direcció.

La decisió està a Europa

Durant el segon trimestre d’enguany es resoldran les ajudes sol·licitades que podrien ser de fins al 60% de l’import total del projecte.

A més de la marjal de Peníscola, concorren en la proposta altres aiguamolls costaners de la província com la desembocadura del Millars, la Marjal de Nules o el Parc Natural de Cabanes Torreblanca.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari