Villareal

Benlloch anuncia la pròrroga del pressupost en 2024 per les dificultats de personal i la impossibilitat d'aprovar el préstec per a pagar 1,3 milions dels “empastres del PP”

3 minuts

benlloch
L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat hui que ha ordenat la pròrroga del pressupost de 2023, davant la impossibilitat d'aprovar els comptes abans que acabe l'exercici per un cúmul de motius entre els quals torna a jugar un paper destacat l'herència dels governs del Partit Popular. El bloqueig al préstec plantejat pel govern municipal per a pagar els 1,3 milions d'euros en sentències fermes “pels empastres i l'urbanisme de monopoly del PP” ha obligat a modificar el full de ruta de l'equip de govern i a recalcular les previsions inicials; una situació a la qual se sumen unes altres de gran gravetat com les dificultats de personal després de la marxa del cap de l'Oficina Pressupostària, o la recent sentència del Tribunal Constitucional que declara inconstitucionals les pròrrogues a la moratòria de la llei urbanística valenciana. A aquests motius s'uneix la incertesa, hui dia, sobre els ingressos de Govern, Generalitat i Diputació de què pot disposar l'Ajuntament.
“Fa un mes i mig, teníem el propòsit i el full de ruta clars per a poder aprovar els comptes dins del termini i en la forma corresponent i iniciar l'any amb els nous pressupostos aprovats. Però ha sigut i serà impossible”, valora Benlloch, qui ha donat ja l'ordre a la regidora d'Hisenda i a la Intervenció per a prorrogar el pressupost de 2023. “Això vol dir que l'1 de gener de 2024, l'Ajuntament obrirà la persiana amb total tranquil·litat, amb un pressupost prorrogat que garanteix el funcionament del consistori. No és l'ideal; l'ideal seria començar l'any amb un nou pressupost, que permeta també signar els convenis amb les nostres entitats o fer front a les poques inversions que tenim, però aquests 12 anys hem viscut en una crisi permanent”, lamenta Benlloch, en al·lusió als 60 milions d'euros pagats ja per l'herència urbanística i de deute del PP, la covid o l'impacte de la guerra d'Ucraïna. “Malgrat tot això, treballant junts i juntes, hem aconseguit mantindre a flotació el vaixell a la deriva que ens va deixar el PP i avançar com mai com a poble”, puntualitza.
“En 2011, vam trobar una ciutat en la ruïna, amb menys habitants, el doble d'atur, empreses i comerços agonitzant i un Ajuntament segrestat per als interessos d'un partit, el PP, a més de 10 milions d'euros en factures en els calaixos, una ciutat amb obres abandonades i convertida en un casino i un monopoly. Una dècada després, hem aconseguit superar totes aquestes dificultats i en la dècada que ve ens juguem la consolidació del que hem aconseguit aquests anys”, assenyala.
“Per tant, la situació de hui no és pitjor que la que vam heretar. És molt millor, amb diferència. Això no vol dir que puguem relaxar-nos; a l'inrevés, treballem sempre per a defensar els interessos de Vila-real, primer”, agrega Benlloch, qui ha detallat els motius que han portat a no poder aprovar el nou pressupost. “En primer lloc, no haver pogut aprovar el préstec d’1,3 milions fa ara mes i mig, suposa que eixos diners hem de posar-los en algun lloc, perquè les sentències s'han de pagar. Això ens ha portat a recalcular les previsions que teníem i que vam traslladar també als grups des del primer dia”, explica. D'aquests 1,3 milions, es va aconseguir pagar amb fons propis 109.000 euros, per la qual cosa queden 1,2 milions -corresponents a sentències per l'obertura de l'avinguda de França, carrers de Germanies, Sant Vicent de Paül i ronda Sud-oest- que “alteren el pressupost” i l'elevaran dels 53,5 milions a uns 54,5 milions d'euros.
A més del préstec per a pagar “empastres del PP”, l'altra gran dificultat per a poder aprovar abans de final d'any el pressupost està en els problemes de personal, després de la marxa, fa més d'un mes, del cap de l'Oficina Pressupostària. “Hem tret un concurs en els departaments d'Economia, Intervenció, Tresoreria, i no s'ha presentat ningú. Després hem obert el concurs a tot l'Ajuntament i tampoc s'ha presentat ningú. Per tant, estem sense cap de l'Oficina Pressupostària, els informes de la qual són preceptius per a poder aprovar un pressupost”, explica. La incertesa de les aportacions d'altres institucions, que estan aprovant ara els seus pressupostos o que fins i tot, com el Govern central, també l'han prorrogat, s'afig a les dificultats municipals. “Per si no hi havia prou, hem conegut, precisament en un moment en el qual anava a debatre's en les Corts Valencianes una possible esmena per a tornar a prorrogar la moratòria dels aprofitaments urbanístics als ajuntaments, una sentència del Tribunal Constitucional l'impacte del qual encara no coneixem. Estem analitzant el risc que pot suposar per a Vila-real amb els serveis tècnics, els advocats… no és un tema senzill i, evidentment, també haurem de tindre'l en compte de cara al pressupost de 2024, si cal preveure algun tipus de partida per a imprevistos”, agrega.
En qualsevol cas, l'alcalde ha volgut llançar un missatge de calma. “En els 12 anys que portem en el govern municipal, en cinc ocasions es va aprovar en temps i en les altres huit, vam haver de prorrogar el pressupost i aprovar els noves comptes amb l'any iniciat. I mai ha sigut un problema d'inestabilitat política, sinó de fer front als empastres i il·legalitats del PP a Vila-real”, conclou.