Villareal

Cultura i devoció es fusionen en la Setmana Santa de Vila-real 2025, una de les més antigues

La Setmana Santa torna a Vila-real amb algunes novetats i actes tan singulars com el Laqvima Vere

1 minut

Setmana Santa de Vila-real

Vila-real inicia el compte arrere per a fusionar cultura i devoció a través d'una intensa programació d'actes. L'Ajuntament i la Junta Central ja han revelat la Setmana Santa de Vila-real 2025, on no faltaran actes tan singulars com el Laqvima Vere o algunes novetats per a descobrir esta tradició des d'altres perspectives.

Així ho han presentat la regidora de Turisme i Setmana Santa, Noelia Samblás, i la presidenta de la Junta Central de Setmana Santa, Carmina Arrufat, que han recordat que de moment ja s'han celebrat prop d'una desena d'actes, entre ells la XIV Tamborrada provincial o la Peregrinació quaresmal a Torrehermosa, però hi ha per davant altres vint activitats religioses i culturals.

Una de les més antigues de la Comunitat Valenciana

La ciutat es convertirà en un punt de trobada per a milers de persones, més enllà dels veïns i veïnes i membres de les confraries -unes 2.500 persones-, ja que esta Setmana Santa és una de les més importants del territori valencià. Concretament, està declarada Festa d'interés turístic autonòmic i és una de les més antigues de la Comunitat Valenciana, amb més de 400 anys d'història”. “És una mostra d'expressió de la nostra fe, fervor i els nostres orígens cristians, des que Jaume I ens fundara com a vila”, ha indicat Samblás.

Com a actes previs a la setmana gran, el dissabte 29 de març es va celebrar el XV Pregó Musical Ciutat de Vila-real en la basílica de Sant Pasqual i la visita de la mostra “La Passió” de Playmobil que enguany, a diferència d'edicions anteriors, s'ha instal·lat en les oficines de la basílica.

Setmana Santa de Vila-real

No obstant això, este cap de setmana es reprén la programació. El 4 d'abril serà el Pregó de Setmana Santa, que enguany tindrà lloc en la parròquia de Santa Isabel i serà a càrrec de Federico L. Caudé Ferrandis. El 12 d'abril la plaça Major acollirà una nova edició d'un dels actes més destacats d'estes festes a la ciutat, la passió musical Laqvima Vere. El Diumenge de Rams, dia 13, tindrà lloc la tamborrada d'entitats locals que, a diferència d'altres ocasions, eixirà des de la plaça de l'església Arxiprestal per a finalitzar en la plaça Major.

Una altra de les novetats de la programació d'enguany és l'exposició d'art religiós medieval gràcies a la cessió de peces d'una col·lecció privada, que podrà visitar-se en el Gran Casino des del 14 d'abril. Un dia després, el dimarts 15, tindrà lloc la processó infantil-juvenil que impulsa la Confraria de María Magdalena per a donar a les desfilades religioses més solemnes de Dimecres i Divendres Sant; l'Hora Santa i la Processó del Silenci, del Dijous Sant; la Vigília Pasqual, la celebració més important de l'any litúrgic, el Dissabte Sant o la Processó de la trobada, el Diumenge de Resurrecció.

La regidora Noelia Samblás ha agraït el treball i dedicació tant de les confraries i germanors de la ciutat, una desena que aglutinen a 2.500 persones aproximadament, així com de la Junta Central “que va celebrar mig segle d'existència el 2024 i va ser reconeguda amb la Medalla d'Or de la ciutat”. Però, més enllà de la tradició, la responsable de Turisme i Setmana Santa ha destacat la capacitat d'innovació amb propostes com Laqvima Vere o d'aproximació a la gent jove amb la processó infantil o la mostra de Playmobil.