Villareal

Vila-real i Càritas tanquen un protocol per a l'acollida d'emergència de persones sense llar en el centre Sant Pasqual 'El Pati'

1 minut

Centre Sant Pasqual ‘El Pati’ de Vila-real

L'Ajuntament de Vila-real i Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló han tancat un protocol d'actuació per a reservar una plaça d'acolliment d'emergència a persones sense llar en el centre Sant Pasqual ‘El Pati’, que va obrir les portes del seu nou edifici fa ja un any. El regidor de Serveis Socials, Toni Marín, ha visitat estos dies el centre amb motiu d'este primer aniversari i ha comprovat el funcionament d'este recurs social que acompanya i atén persones sense llar en un procés de promoció social perquè homes i dones d'este col·lectiu adquirisquen autonomia en activitats bàsiques de la seua vida quotidiana i puguen tornar a reintegrar-se en la societat. Marín ha subratllat que, a més dels 17 residents que en l'actualitat estan en aquesta casa d'acolliment, l'Ajuntament i Càritas compten amb un protocol específic per a atendre situacions d'emergència.

En concret, gràcies a este acord, es reserva una plaça per a donar resposta a les emergències gestionades per la Policia Local en cas de localitzar-se a alguna persona sense llar que necessite una atenció immediata. El regidor Toni Marín ha remarcat que “es tracta d'un protocol per a casos d'emergència en els quals no es dispose de plaça en el Centre d'Acolliment Temporal que Càritas Diocesana té a Castelló”. En este cas, la persona –que ha de ser major edat i autònoma per al desenvolupament de les activitats de la vida diària- podrà fer ús d'esta plaça reservada a la Casa d'Acolliment Sant Pasqual ‘El Pati’ de Vila-real entre les 22.00 i 7.00 hores. Si la persona està empadronada a Vila-real, el protocol establix que l'endemà haurà d'acudir al departament de Serveis Socials mentre que si no està empadronada a la ciutat haurà de dirigir-se al Servei d'Acolliment de Càritas Diocesana a Castelló.

Marín ha incidit en què es tracta d'un recurs per a casos d'emergència en els quals intervé la Policia Local i que “ens ajuda a poder donar una resposta més àgil i sempre en coordinació amb els Serveis Socials i Càritas Diocesana, una entitat que és part fonamental de la nostra aliança social per a una Vila-real més solidària, inclusiva i en la qual cap persona es quede arrere”.

Este protocol s'ha establit com a complement a l'activitat essencial de la Casa d'Acolliment Sant Pasqual ‘El Pati’ per la qual durant este primer any d'activitat en el nou edifici ja han passat 32 persones que, a més de poder conviure i compartir experiències, han tingut una oportunitat per a reintegrar-se en la societat. “És molt gratificant comprovar com estes persones tenen la possibilitat de sentir que este centre és la seua llar, és un refugi en el qual se senten abrigallats i acompanyats en el procés per a tornar a la vida en societat”, apunta el regidor de Serveis Socials.

Toni Marín ha agraït el treball de tots els voluntaris i responsables de Càritas Diocesana així com del director de la Casa d'Acolliment Sant Pasqual ‘El Pati’, Antonio Amurrio. A la visita amb motiu d'este primer aniversari també han assistit el delegat episcopal en Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló, Sergio Mendoza, i el director de l'entitat, Francisco Mir, així com representants de l'Associació de Veïns de Sant Ferran i alguns dels primers residents de ‘El Pati’.

El nou edifici de la casa d'acolliment, situat al carrer Sant Marc, es va construir amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vila-real, que ha aportat 300.000 euros per a la seua construcció, en diferents anualitats, a més d'altres 10.000 euros per a l'equipament. Així mateix, l'aportació municipal al programa d'atenció a transeünts es va incrementar amb la finalitat de col·laborar en la posada en marxa d'este espai dedicat a la inclusió.