converses

Carmina Ballester: "La força de 'Tots per Onda' és que tots creguem en el projecte"

L’alcaldessa d’Onda destaca que, més enllà de ser alcaldessa, el seu “somni” era treballar pels seus veïns i veïnes

9 minuts

https://www.youtube.com/watch?v=pUBVrXsYBWo
Carmina Ballester: "La força de 'Tots per Onda' és que tots creguem en el projecte"
El passat 26 de maig de 2019, la ciutadania tenia una cita amb les urnes i el municipi d'Onda va escollir a Carmina Ballester com la primera alcaldessa de la seua història i, a més, amb majoria absoluta. Després d'un any i amb l'emergència de la pandèmia del coronavirus, parlem amb Ballester per a conéixer les principals mesures que s'han implantat des del consistori com a resposta a la crisi i fem balanç del primer any de la nova legislatura.

Com heu viscut la pandèmia del coronavirus des de l'Ajuntament d'Onda?

Bé, molt expectants amb tota la situació. La veritat és que no hi ha un manual per a afrontar, gestionar i prendre decisions davant d'una crisi sanitària, social i econòmica com la que ens ha colpejat enguany. Des del primer moment hem posat la salut i el benestar dels onders en el centre de qualsevol decisió i com a qüestió fonamental a l'hora de prioritzar i prendre decisions. Un divendres es declarava l'estat d'alarma i 24 hores després ja vaig fer la primera compareixença per a dir als onders que ja ens havien reunit i que anàvem a implantar mesures sobretot d'índole social, econòmica i sanitària. Hem sigut el primer municipi en estendre el servei d'atenció domiciliària, especialment als majors i a qualsevol veí que el necessitara, inclús a sanitaris que visqueren en Onda, a més de l'acompanyament emocional a persones malaltes i familiars. Ens vam preocupar molt pel menjador escolar perquè cap xiquet es quedara sense menjar. Totes aquestes qüestions, en menys de 24 hores ja les teníem resoltes i teníem una solució que oferir als veïns. Des del punt de vista econòmic, hem sigut el primer consistori que ha posat damunt la taula un milió d'euros per a atendre les necessitats dels nostres autònoms i comerciants que van haver de tancar la persiana.

Esperaves el consens al consistori a l'hora d'impulsar aquestes mesures?

La veritat és que l'agraïsc molt. En les primeres accions és veritat que estàvem treballant amb molta intensitat però va ser fonamental el moment de sumar no sols la resta de grups sinó també la ciutadania a través de col·lectius en el pacte Tots per Onda, que compta amb 6,3 milions d'euros d'assignació municipal per a tirar endavant amb totes les propostes. És un pacte que naix amb l'acord i el consens de tots els grups però també de col·lectius i associacions molt importants. És fonamental comptar amb la indústria també, amb els hostalers, la Caixa Rural de Castelló… i sobretot les ONG locals que tenen eixe ADN social. Al final sí que crec que hem aconseguit armar un projecte que té la seua força en què tots creguem en ell. Això li dóna tota la força. A més, sempre dic el mateix, l'altre dia vaig rendir comptes i vaig destacar que de les 33 mesures que s'inclouen el 90% estan en procés i totes estan iniciades. Els vaig dir que cal estar oberts, no és un punt final, sinó que cal continuar-lo per a posar idees damunt de la taula per a seguir construint l'Onda del futur que tots volem i en la que és fonamental el benestar dels veïns, que és la pedra angular.
Des del primer moment hem posat la salut i el benestar dels onders en el centre de qualsevol decisió"

Efectivament, 'Tots per Onda' és un pacte molt ambiciós. Quina és la clau essencial?

Realment el pacte té dues claus. La fonamental és el benestar de les persones, mesures que busquen la dignitat dels veïns perquè ningú no es quede pel camí, que tots tinguen les mateixes oportunitats, poder solucionar qüestions que han sorgit en la pandèmia que s'han agreujat com la bretxa digital adquirint equips informàtics i oferint cursos de formació perquè cal persona patisca aquesta desigualtat, per exemple. A més, aquesta bretxa té un esbiaixo de gènere i cal treballar-lo perquè la pandèmia ens ha ensenyat que més enllà de l'entreteniment, les noves tecnologies són fonamentals per a interrelacionar-nos i ahí està el futur.Per tant, hem tingut una clara aposta per cuidar la salut i el benestar dels nostres veïns, però aquesta clau també està complementada amb una econòmica que és fonamental: cal armar els nostres autònoms, emprenedors, empresaris… de tots els instruments que necessiten per a continuar sent competitius i mantenir obertes les persianes. D'ahí la col·laboració per exemple amb l'app Onda Shopping, on s'han inscrit comerços i restaurants, o la iniciativa per passar totes les cartes de la nostra hostaleria a un codi QR. Són mesures en què la innovació i la tecnologia estan al costat del concepte intel·ligent de ciutat, d'smart city i de donar solucions als veïns.El pacte és molt ambiciós i ha tingut un consens que malauradament no hem vist en altres ajuntaments, per això jo sempre aprofite l'ocasió per a donar les gràcies a la generositat de la resta de grups municipals i de les institucions i entitats socials del projecte.

Heu assolit el 90% de les mesures. Com l'heu aconseguit?

Per exemple, vam estar d'acord en crear una taula social i en una reunió ens van fer propostes que ja estem implementant, vam veure quina part dels 6 milions es destinaven a la part d'obra per a impulsar l'economia local, vam bolcar tota la il·lusió en Onda Bonica per a decorar tots els espais que estaven oblidats i revitalitzar-lo. En concret, Onda Bonica té com a objectiu, en primer lloc, que totes les obres i actuacions les realitzen empreses d'Onda amb treballadors d'ací, apostant per tot el nostre; i en segon lloc, que en totes elles a més d'embellir Onda, s'utilitze ceràmica fabricada en Onda per a aconseguir convertir-nos en un aparador al món perquè tothom que ens visite veja que som una ciutat molt bonica, acollidora, amable, i que la ceràmica de què som capdavanters, té tot un món a conquerir en els espais públics. Estic segura que molta gent que ens visite se sorprendrà de veure com la ceràmica està en els nostres carrers. Onda, bressol de taulellers, ha de ser un aparador obert al món d'açò.
El pacte és molt ambiciós i ha tingut un consens que malauradament no hem vist en altres ajuntaments"
També hem tractat la bonificació d'impostos perquè els veïns tinguen una disminució considerable dels impostos i a poc a poc pagaran un 15% menys de contribució. Quan pràcticament totes les administracions estan plantejant apujar impostos i augmentar eixa pressió fiscal a la ciutadania, en Onda pensem el contrari i volem alleugerir les butxaques dels veïns. I un 15% és una aposta molt important perquè per a nosaltres és un augment del 1000% en la nostra exigència al consistori. Treballar amb més rigor que mai prioritzant. És un plus d'exigència però es pot fer.Des del punt de vista de les empreses, volem que Onda siga atractiva per a instal·lar-se ací als nostres polígons i oferim bonificacions de taxes i impostos. Per exemple, del 50% en l'ICIO ni més ni menys. Jo sempre els dic als regidors que per a recollir cal sembrar, que és imprescindible, i teníem els nostres polígons amb una gran part desocupada. Cal que les impreses s'interessen, d'ahí una inversió directa molt important de 700.000 euros perquè la Generalitat ha suspés les ajudes de l'IVACE, per a dotar-los de seguretat amb càmeres i de tots els serveis que ens fan més competitius. Estic segura que aquesta aposta donarà els seus fruits i en un temps ens tornem a reunir per a parlar d'empreses que venen ací i per a donar bones notícies. Però és el que et dic, per a recollir, cal sembrar.

Un altre dels projectes que inclou Tots per Onda és 'Sumar Oportunitats', per a impulsar l'ocupació de col·lectius vulnerables. Teniu previst ampliar-la d'alguna forma?

La veritat és que és una aposta molt important que va en la línia d'eixir tots junts d'aquesta situació amb la mateixa força i oportunitats. Pensem en les persones més vulnerables o les que tenen més dificultats. Hem ampliat les beques destinades a dones víctimes de violència de gènere, duplicant el nombre de beques per a donar-li una eixida a aquestes dones treballant en l'ajuntament i ajudant-les a recuperar el seu amor propi a poc a poc. La veritat és que donen un resultat fantàstic i quan acaben totes elles ploren perquè voldrien quedar-se. I ahí està l'impuls de l'ajuntament amb les persones amb discapacitat que hagen de lluitar també amb beques perquè els que tinguen una situació més complicada puguen fer les primeres passes al seu currículum i al seu món laboral. I com no els estudiants, als que cal recolzar i donar una espenta des de l'administració amb beques per als qui encara estudien i per als postgraus per a tenir eixe primer contacte amb el món laboral, retribuïdes. La veritat és que estem molt contents per aquest pla.

Heu rebut un premi d'innovació pública per Onda Smart City. Què suposa per a vosaltres aquest reconeixement i quin paper va a jugar la innovació en aquesta crisi?

El premi és el reconeixement a un projecte que va impulsar l'anterior equip de govern però que ha posat en funcionament i ha consolidat l'actual govern, on ha jugat un paper molt important el regidor de Noves Tecnologies, Vicent Bou, que a més viu intensament aquestes noves tecnologies. Aquesta regidoria li ve com un tratge a mesura. És un projecte finançat amb fons europeus i quan vam arribar a l'ajuntament, dels 14 ítems sols 1 s'havia realitzat i patíem un risc seriós d'haver de tornar tota la subvenció perquè no s'havia treballat ni se li havia donat prou impuls. Des del 15 de juny fins al 31 de desembre que calia justificar tota l'actuació, o siga en menys de sis mesos, Vicent Bou va ser capaç de consolidar els 13 ítems que faltaven. El premi ens fa especial il·lusió perquè el que premia és apropar als veïns tota la informació, és un plus de transparència per a una administració que de per si ja és transparent, com és l'ajuntament que tinc l'honor de presidir. Totes aquestes coses sumen i és el camí a seguir, jo crec que el futur serà tecnològic, ecològic i verd, i les ciutats han de ser intel·ligents amb unes noves tecnologies que ens ajuden amb informació per a economitzar recursos de tots els veïns. Estic convençuda que el futur serà tecnològic i serem capaços d'incorporar al dia a dia dels veïns aquestes mesures. És un suport al treball que estem fent i un estímul per a seguir en eixa línia.
Onda, bressol de taulellers, ha de ser un aparador obert al món"

Fa un any et van escollir com la primera alcaldessa de la història de la localitat, i a més amb majoria absoluta. Com ha estat aquest inici?

El balanç, encara que efectivament estem transitant per una situació molt complicada en què de vegades no veiem el final, és molt molt positiu. Estem molt agraïts que els veïns confiaren en el nostre projecte i els solucionàrem tant com a nosaltres les nostres propostes del programa electoral. Vam viure al carrer amb eixe programa electoral en la mà, i jo mateixa vaig repartir més de 8.000 exemplars, va servir perquè els llegiren i feren seues algunes de les nostres propostes.
Quan pràcticament totes les administracions estan plantejant pujar impostos i augmentar eixa pressió fiscal a la ciutadania, en Onda pensem el contrari"
Sé que hi ha gent que ens ha votat perquè vam tenir la sensibilitat de defensar el sacrifici 0 als animals que tenim al carrer i l'hem aconseguit, perquè estem convençuts que una ciutat moderna integrada en què tots compten no pot sacrificar animals. Jo sé que això va agradar, com les infermeres escolars als col·legis perquè és un plus de tranquil·litat per als pares amb xiquets que necessiten una medicació, perquè de vegades els pares havien de demanar eixir de la faena i ara tenen una professional sanitària que eixes pautes de medicació les té i els dona formació en hàbits saludables. Tot això és el que et deia abans, és sembrar per al futur, i jo sé que aquest projecte que tenim en marxa els va encantar. Jo sé que a veïnes meues els va il·lusionar que vull oferir un mamògraf a Onda, i que vull que les veïnes no hagen de desplaçar-se fins a Castelló per a fer-se una cosa tan important com és una mamografia, perquè moltes es despisten pel camí per un oblit, una impossibilitat... i jo sé que preocupava molt. He estat lluitant molt des del principi i he rebut un "no" des de Conselleria, però com el que importa és la voluntat, jo estic segura que molt prompte donarem una notícia molt bona als veïns.Per tant, aquest any ha sigut de tot açò, de treballar molt per tots eixos projectes i sí, sembla que ha passat molt de temps perquè ha sigut tan intens... la satisfacció és anar posant en marxa totes eixes iniciatives, encara i tot el que estem vivint.

Per a acabar, què ha suposat per a tu a nivell personal aquest any de canvis? Com t'ha canviat la vida?

Els primers mesos de govern vam publicar una notícia i tot perquè eren centenars els veïns que ens havien telefonat. Per a mi, a nivell personal és un gran canvi però molt desitjat. Tenia el somni de, més enllà de ser l'alcaldessa del municipi, poder treballar per als meus veïns, que m'apassiona. Els veïns van confiar en mi i em van donar l'oportunitat i estic molt agraïda. També amb molta responsabilitat perquè per a mi és fonamental complir amb els compromisos, amb la paraula, així que eixes mesures del programa estan com a "llibre de capçalera" al meu despatx i tractaré de fer el vistiplau per a mirar a la cara als meus veïns al final de la legislatura i dir-los-els que no els he decebut.