La crisi del coronavirus ha provocat un llast social i econòmic en cada racó del món. No obstant això, també ha tret la cara bona dels éssers humans amb multitud de mostres de solidaritat, com en el cas de L'Alcora, on cada veí i veïna s'ha bolcat per a ajudar. Castelló Extra estrena els seus continguts propis de Converses amb una entrevista en profunditat a Samuel Falomir, alcalde del municipi, que assegura que l'equip de govern treballarà perquè els projectes en marxa tiren avant malgrat aquesta dura etapa. Tenim dos projectes en marxa, que ja estan les obres en marxa. Sí que és veritat que haurien d'haver estat les obres per a maig, i teníem una subvenció per part de la Diputació i pels Fons Europeus. Vam tenir por, perquè vam pensar que potser podríem perdre les subvencions. Però ens han donat un termini de pròrroga fins a l'1 de novembre, així que en setembre s'acabaran les obres. En aquesta obra el que estem fent és la rehabilitació de la zona on estan els forns, que és una de les zones més emblemàtiques de la Real Fàbrica. Després, també tenim el que és l'antiga fàbrica, que està al costat dels forns, coberta de fibrociment, i el que fem és substituir tot eixe fibrociment per un sostre de les característiques que requereix una instal·lació d'eixes característiques, també perquè es puguen dur a terme una sèrie d'activitats dins d'eixe espai d'una manera segura.D'altra banda, també tenim, dins de tot el macroprojecte, una part que és l'edifici fundacional i la recreació de la façana antiga de la Real Fàbrica, que és un projecte de 2 milions d'euros, que s'ha presentat ja l'estudi al Ministeri de Foment i allí anem a optar a una subvenció de 2 milions d'euros per part del que es coneix com a l'1,5 % cultural que destina el Ministeri a eixe tipus d'obres. L'hem presentat i no sabem si ens la donaran o no. Si ens la donen, l'any que ve podrem començar eixes obres, i, si no, doncs esperarem un poquet per a quan tornen a eixir convocatòries. Són projectes molt ambiciosos que l'Ajuntament com a tal no pot assumir, per la qual cosa hem d'anar buscant subvencions i, si en aquesta convocatòria no ix, doncs a la següent tornarem a intentar optar a eixos fons.
La primera pregunta és quasi obligatòria: com heu viscut des de l'Ajuntament la crisi de la pandèmia de la COVID-19?
Jo crec que, evidentment, ha sigut una situació molt complicada que ens ha posat a totes les administracions a prova de la capacitat que teníem de reacció a una pandèmia i, sobretot, davant d'una cosa tan desconeguda per a tots, perquè podem tindre manuals o altres experiències de com gestionar altres problemes o crisis, però una pandèmia no. Per tant, davant d'aquesta situació, nosaltres teníem dues coses que eren evidents. Per un costat, havíem de posar tots els mitjans per evitar que la població es veiés afectada el menys possible i, per altra part, sabíem que a causa de la pandèmia es derivaria una crisi econòmica, amb la qual famílies que estaven passant-ho malament ho passaríem més malament, i famílies que no es veurien mai en aquesta circumstància també es veurien. Evidentment, ens ha tocat redissenyar tot el full de ruta de l'Ajuntament, tot el que teníem previst per a enguany. Moltes coses s'han quedat a l'espera que vinga una situació econòmica i social més favorable i reorientar tots els esforços tant humans com econòmics de l'Ajuntament per fer front a aquesta situació.El passat mes d'abril vau anunciar un augment en un 100 % del pressupost per a un sector que ara ha patit molt, l'hostaleria. Com ha reaccionat aquest sector davant aquest compromís de l'Ajuntament?
L'hostaleria és un dels sectors que més ho ha patit, i a més perquè els ha pillat en uns mesos que eren fonamentals per a ells, com els de la Setmana Santa i Pasqua, unes festes molt arrelades per a l'Alcora i en les quals molta gent gaudeix de l'hostaleria i altres. A més, també ha sigut un sector que ha sigut l'últim en tornar a obrir la persiana. Per tant, sabíem que havíem de posar una sèrie de recursos en marxa, i vam doblar les ajudes que teníem per fomentar l'hostaleria i el comerç local per finançar-ho per part de l'Ajuntament, arribant fins als 36.000 euros d'ajuda que habitualment posàvem de despesa. I, a més, hem tret una sèrie d'ajudes que estan publicades i ja poden demanar, com són aquelles que van directament als autònoms o les de "Renueva tu negocio", perquè sabem que molts comerços i molta gent de l'hostaleria haurà de fer una sèrie d'inversions com mampares o amb l'ampliació de les terrasses, per exemple. Per això, per part de l'Ajuntament, intentarem ajudar-los de la millor manera possible i que, quan s'acabe l'any, evidentment hauran tingut perdudes, però almenys que puguen veure que el Consistori ha estat donant-los suport.Com has vist la reacció del xicotet comerç ja en les fases de la desescalada? Com està resistint el xicotet comerç de l'Alcora?
La veritat és que, quan vam començar a parlar amb ells, nosaltres vam posar molt d'èmfasi a dir que la solució tots la sabem: és eixir ací a comprar, tot i que, moltes vegades, molts tenim la tendència d'anar a les grans superfícies perquè estem molt prop d'elles, i no valorem tot allò que podem consumir en el poble. Fem una cosa que m'agrada molt dir a mi, fem poble. D'aquesta manera, millores la nostra economia local, les famílies, la nostra gent perquè puguen subsistir i, si això sempre és important, en una situació com aquesta és primordial. Sí que és veritat que molta gent del poble i dels comerços ens ha dit que ho ha notat, que ha notat que la gent del poble que habitualment no era client, veien que estava reaccionant a eixa manera de fer poble i de fer un esforç per consumir al poble, perquè, a més, molts dels productes que trobem fora els trobem ací mateix, i inclús a millor preu.Des del primer dia l'equip de Serveis Socials es va posar a treballar sense parar perquè li arribara tot el que li podia fer falta a la gent"
En aquesta pandèmia, l'equip dels Serveis Socials ha estat en primera línia de batalla. Com valores la tasca d'aquests mesos de l'equip dels Serveis Socials?
Jo crec que ha sigut fonamental no, el següent, perquè la veritat és que des del primer dia tota la gent de l'equip de Serveis Socials es va ficar a treballar sense parar perquè a la gent li arribara tot el que li podia fer falta. Jo crec que hem tingut la gran sort que durant aquests últims quatre anys, el govern del Botànic, el govern de Ximo Puig, va donar un gran impuls als Serveis Socials municipals. Si abans teníem tres o quatre persones, ara disposem d'un gran equip humà d'eixe departament, que és el que ha fet possible que puguem afrontar aquesta situació. Si aquesta situació l'haguérem enfrontat amb el nombre de funcionaris que teníem fa uns anys, hauria sigut molt complicat.Un dels plans més ambiciosos que heu presentat ha sigut «Reiniciem l'Alcora». Com s'ha pogut treballar aquest pla i què destacaries d'ell?
Aquest pla tenia diversos objectius. Per un costat, fomentar l'economia a escala local. Per tant, teníem una sèrie d'ajudes, que a més estem aprovant ara per Junta de Govern, pel tema de rehabilitació d'habitatges, millorar eficiència energètica, millora de façanes, que tot això al final va orientat a que treballen empreses del poble, també mitjançant la implicació de la gent privada, a escala particular. Després, tindríem una sèrie d'ajudes directes de 150.000 euros als autònoms, ajudes per al tema d'inversions i directament a l'hostaleria. I també una sèrie d'obres xicotetes que, amb el seu import, ens permeten poder contractar-lo tot amb empreses locals, amb la qual cosa també farem coses xicotetes que hem prioritzat fer enguany per tal de deixar aparcats projectes de més gran envergadura, però que siguen obres a què puguen optar empreses del poble. A més, dins d'eixe pla també tenim el tema de la compra massiva de màscares que vam fer per a tota la població, l'increment d'un 70 % en les ajudes socials i els convenis per tal de fomentar l'hostaleria i el comerç local.En aquesta pandèmia, el positiu és que hem vist molta solidaritat. T'esperaves el compromís i l'actitud de remar tots junts per a eixir d'aquesta pandèmia?
L'Alcora es caracteritza per ser un poble solidari. Ací es fan, durant l'any, moltíssimes coses solidàries, i sempre veus que la gent es bolca per a participar, per a organitzar i per a implicar-se. Però sí que és veritat, jo tots els dies rebia algun correu electrònic, algun missatge per xarxes socials d'algun veí oferint el seu tractor, per exemple, per a la neteja dels carrers, o oferint-se per a cosir màscares, per a ajudar a gent major.... Això ho hem vist des del primer dia, i això a un l'ompli de satisfacció, veure que el seu veïnat, davant d'aquestes circumstàncies i davant del risc que suposava eixir al carrer, s'arrisca per tal d'ajudar a la resta. És molt satisfactori.L'Alcora es caracteritza per ser un poble solidari i això t'ompli de satisfacció"
També eres president del Pacte Territorial per l'Ocupació de la Ceràmica. En un moment on estem patint per tots els sectors vitals de la nostra terra, com veus el futur imminent del taulell, de la ceràmica?
Jo crec que és fonamental. Si ho era abans, ara encara més, perquè trobarem a gent que vindrà també del sector, que tindrà problemes, i caldrà ajudar-la. Des del Pacte, nosaltres vam tindre clar que havíem de ser útils davant de la pandèmia. Per tant, tots els tècnics que estaven treballant per al Pacte, amb el tema de l'orientació per a nous emprenedors i transmissors d'empreses, vam decidir que en plena crisi el que necessitàvem era que tota eixa gent que tenia empreses, comerços locals o que eren xicotets autònoms reberen ajuda perquè pogueren eixir d'eixa situació. Ajudant-los, per exemple, a tramitar les ajudes d'altres administracions públiques. Per tant, des del primer dia, tots els membres del Pacte de la Ceràmica es van ficar a treballar en eixa direcció d'ajuda, de gestors d'eixos xicotets autònoms i d'eixes xicotetes empreses, per a ajudar-los a tramitar i poder fer front a aquesta situació.Fa poc vas celebrar el primer any d'aquesta legislatura, encara que en l'anterior ja vas ser alcalde durant dos anys. En aquesta nova legislatura, vas renovar amb majoria absoluta. T'esperaves aquesta resposta dels veïns i les veïnes de l'Alcora?
No, la veritat és que no. Havíem treballat moltíssim tot l'equip de govern, els tres partits que formàvem part, tots, estàvem convençuts que milloraríem els resultats. I la gent va tenir la sensació, o també ho va veure així, perquè els cinc regidors que formàvem part del Grup Municipal Socialista ens vam esforçar moltíssim i, bo, vam tindre un resultat que no ens esperàvem. Una majoria absoluta en aquests temps era molt complicada. Sí que la somiàvem, però no l'esperàvem. Era una grata sorpresa que, al mateix temps, era una gran responsabilitat. Hem complit un any, i sembla que fa molt més temps. Un sabor un poc agredolç, perquè hauríem pogut fer moltes més coses de les que hem fet si no haguera sorgit tota aquesta situació, però sabem que a la legislatura molts projectes estan encarrilats, queden tres anys per davant. Esperem que no hagem de tornar enrere, en el sentit de confinaments, que estrangulen la vida econòmica i política d'un municipi, i que puguem tirar endavant amb eixe full de ruta.Quins seran els principals eixos, els principals reptes d'aquests quatre anys, encara que ara s'hagen vist un poc modificats per la situació de la pandèmia?
Nosaltres teníem un programa de govern que, evidentment, volem complir-lo, i el que tenim clar és que cal treballar amb objectius. Jo sempre dic el mateix, la millor política no és la que es fa pensant en què fer per a guanyar les eleccions, sinó la que es fa pensant en el futur d'un poble els pròxims deu anys, independentment que sàpigues o no si tu vas a estar o no. Jo no estaré deu anys d'alcalde, això ho tinc molt clar, però el que tinc molt clar és que perquè d'ací a deu anys l'Alcora siga millor, la meua visió com alcalde no pot ser el que hauré de fer d'ací a tres anys quan tornen a ser les eleccions, sinó tot allò que hauré estat treballant perquè l'Alcora siga molt millor del que és hui en dia. Per tant, estem treballant en molts projectes que portàvem dins del nostre programa de govern per a ficar-los en marxa. És molt important fer un poble molt més amable per a les persones. Estem molt centrats en el tema de l'accessibilitat. Per això, un dels projectes que tenim en marxa és el projecte Enrique Grangel Girona. Enguany, anem a finalitzar el projecte. Enguany, volíem iniciar eixa obra, però ens ha tocat deixar-la aparcada per a l'any que ve, però volem fer-la sí o sí perquè és necessària. Després, tenim un problema en la fàbrica Sanchis, que hi ha una sèrie de perills perquè tot el sostre és de fibrociment. Tenim ja fet el projecte, falta iniciar l'expedient per a obligar l'empresa o l'Ajuntament a que s'elimine tot eixe fibrociment i deixe de ser un perill.És molt important fer un poble molt més amable per a les persones"I, podem anunciar-ho hui ja, tenim un principi d'acord per a comprar el que era la Muy Noble, una empresa de ceràmica que hi havia ací en el poble, i allí volem fer el que seria la casa de la cultura, que ens permetria donar resposta també a molts problemes que ara mateix té l'Alcora, com per exemple poder fer una casa de la música segons es mereixen. Això ens permetria fer una reorganització també de tots els espais municipals i que, per fi, l'Alcora puga comptar amb eixe centre de formació que volíem, amb un casal jove que realment done resposta a les necessitats actuals de la gent. Inclús ens plantegem que puguem tindre un alberg juvenil ací també a la població. En definitiva, aquesta construcció d'aquest edifici cultural ens donarà peu a que puguem donar-li resposta a molts problemes que ja teníem dins del poble.
Estem fent l'entrevista en la Casa de la Música. Amb la nova Casa de la Cultura, quin paper tindrà aquesta Casa de la Música?
D'entrada, el que és l'escola, que està dalt, dignificarem el que és l'escola de música. Perquè ací jo soc conscient que no estan en les instal·lacions que es mereixen. Són molta gent, són molts xiquets, i és una alegria que molta gent jove s'implique en el món de la música, en cultura. Per tant, estar en unes instal·lacions com les que es mereixen, ni més ni menys. Podran tindre un local d'assaig, que ara és el Saló de Plens, on podran fer concerts i la gent podrà gaudir d'eixos concerts de la banda de música. Per tant, millorar molt les seues condicions. I, evidentment, aquest saló gòtic sempre podrem utilitzar-lo per a moltes més coses.Dels projectes que teniu planificats, algun s'ha vist afectat per la COVID i l'heu de replantejar o s'ha de suspendre temporalment?
Teníem quatre projectes que sí que s'han vist afectats. Nosaltres volíem implantar enguany ja un servei de bus urbà pel poble, perquè l'Alcora és un poble xicotet, però gran. Es pot anar caminant a tots els llocs, però tenim una orografia que, en molts casos, dona dificultats, sobretot tenint en compte que en la part més alta del poble viu gent major, i per a anar al centre de salut, a les farmàcies, als supermercats, etc., està tot a la part de baix. Volem ficar un servei de bus urbà, una ruta circular pel poble, que cada 15 o 20 minuts vaja tenint espais itinerants per a donar eixe servei al municipi i, al mateix temps, que gent que es desplace en vehicle puga utilitzar eixe transport públic. Evidentment, davant la situació en la qual en eixe bus, probablement, només podrien anar dos persones, no té cap tipus de sentit gastar-se eixe dineral perquè només puguen utilitzar-lo dos persones perquè per l'aforament està molt limitat. Aleshores, esperarem, i quan realment eixe bus puga donar un servei real a la ciutadania, que podrà utilitzar-lo, nosaltres plantejarem un bus d'unes 15 o 20 persones, més que res perquè, si no, per molts llocs tampoc podria passar. Quan es puga donar ús, això sí que ho traurem per poder donar eixe servei.Després, teníem un projecte mot important, que és el carrer Enrique Grangel Girona, que és una artèria principal del poble que no té accessibilitat, té unes voreres que són de 50 cm. Volíem fer-lo d'una direcció única per a donar a les voreres molta més amplitud. És un projecte en què Puig s'ha gastat 6.000 euros i ens ha tocat deixar-lo aparcat. Esperarem de cara a l'any que ve. Nosaltres hem destinat 750.000 euros a mesures per a lluitar contra la COVID, mesures d'emergència, per a donar treball a gent del poble.Després, teníem redactat ja el projecte de la Sanchis, per a llevar tot el tema de fibrociment. Eixe projecte de Puig de 350.000 euros, doncs el mateix. Ara mateix, segons està la situació econòmica, als informes que tenim a escala trimestral del departament d'intervenció, l'última projecció que anem a fer és que anem a deixar d'ingressar 600.000 euros que teníem previstos. Per tant, si anem a deixar d'ingressar diners, també hem de deixar de fer algunes coses que teníem previstes, perquè açò és com una economia familiar i, si no, arribarà final d'any i veurem el que hem gastat i el que hem ingressat i tindrem un problema: haurem gastat més del que hem ingressat, i això, evidentment, no podem permetre-ho. Eixe projecte, de moment, queda aparcat, però sí que és un dels que l'any que ve volem reprendre perquè això se solucione al més prompte possible.També teníem un projecte acabat. Ací, a l'Alcora, teníem un PAI que es va iniciar fa uns anys. De fet, es va començar a ficar clavegueram, vorades, i es va quedar paralitzat. Era un PAI que tenia al voltant de 5.000 m². El que volíem era fer un projecte per a finalitzar-lo i traure'l després per concurs públic. Eixe projecte està fet, però, clar, ara mateixa dir a eixos propietaris que han de pagar un milió d'euros, encara que molts siguen empreses, considerem que ara no és el més oportú. Sí que és veritat que un projecte d'urbanització no depén de l'Ajuntament; són els propietaris els qui han de pagar les seues quotes. Si sabem que molts dels propietaris són empreses que, ara mateix, no estan passant pel millor moment, i ha estat parat dotze anys, doncs potser toca esperar-nos un poquet més.Un dels punts en què tots pensem quan parlem de l'Alcora és la Real Fàbrica. En quin moment es troben les obres o la rehabilitació de la Real Fàbrica i què pot suposar per al poble i per a la Comunitat Valenciana?
Què suposa per a vosaltres que la Real Fàbrica estiga 100 % rehabilitada?
Serà un espai a escala de turisme i cultura molt important; no només per a l'Alcora, sinó per a tota la província. Serà una zona on hi haurà sempre una contínua activitat tant cultural com educativa. I nosaltres pensem que serà una representació molt important dins de la província.Ja portes dos legislatures, una en coalició i altra en solitari amb la majoria absoluta. Quines diferències has viscut o veus de l'anterior legislatura a aquesta?
Nosaltres a l'altra legislatura la veritat és que teníem un govern prou estable. Érem tres partits, amb les nostres diferències, però el que va regnar van ser l'acord i l'enteniment, que ens van permetre portar projectes endavant. Que és veritat que ara tinc molta més seguretat? Efectivament, sí. També tenim clar quin és el nostre full de ruta, i hem de passar menys temps debatent al respecte. Però és veritat que sempre intente consensuar les coses, independentment de tenir majoria absoluta. Per exemple, l'altre dia vam aprovar un pla d'inversions i van votar a favor Grup Municipal Socialista, Grup Més l'Alcora, i només vam comptar amb l'abstenció del Partit Popular. Hi ha hagut diàleg amb tots i tots hem pogut aportar. Tots els pressupostos d'enguany, malgrat tenir majoria absoluta, ningú va votar en contra; es van abstenir. Aleshores, encara que tinga majoria absoluta, ací al final hem de centrar-nos en les prioritats. En el passat plenari, l'oposició va presentar unes huit mocions, i sis les vam aprovar per unanimitat. Nosaltres som persones que, si una cosa veiem que és positiva per a l'Alcora, encara que no siga la nostra proposta, si és bona, no tenim cap problema en alçar la mà i treballar perquè això que altre partit ha proposat es duga a terme. No tenim cap tipus d'inconvenient en treballar perquè altres propostes, encara que no siguen nostres, es duguen a terme si són bones per a l'Alcora. Pensem que és important.Sempre intente consensuar les coses, independentment de tindre majoria absoluta"