cultura

La 12a edició de la Fira Trovam calfa motors a Castelló

Es realitzarà una festa solidària en benefici de la Fundació Horta Sud amb intèrprets valencians com Nebulossa, Sandra Monfort, Tacho, Colomet o Johnny B

1 minut

Presentació de Trovam 2024

La Fira Valenciana de la Música Trovam calfa motors per a la seua edició de 2024, la número 12. I és que este dimarts s'ha presentat la programació a l'Ajuntament de Castelló de la mà de la regidora de Cultura, María España; el cap de secció d'unitats artístiques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Leonardo Marqués; i del director de la Fira Trovam, Armand Llàcer.

L’esdeveniment, previst inicialment per als dies 14, 15 i 16 de novembre, es va haver d’ajornar per les conseqüències de la DANA que va afectar importants zones de la província de València des del dimarts 29 d’octubre. En conseqüència, l’organització de la Fira ha treballat per adequar l’oferta musical i les activitats professionals a unes noves circumstàncies, amb una reducció significativa del pressupost acordada amb l’Institut Valencià de Cultura (uns diners que aniran destinats a les ajudes per a les persones afectades i a la reconstrucció de les àrees inundades) i un canvi de dates. D’esta manera, la Fira Valenciana de la Música 2024 tindrà lloc a Castelló de la Plana entre els dies 4 i 6 de desembre.

Per part de l’Ajuntament, la regidora de Cultura, María España ha manifestat que “ha arribat el moment que la música torne a sonar. Ho farem en record de tots i cadascun dels municipis afectats per la DANA i les persones que hem perdut, per això m'agradaria deixar clar que esta no és una edició “mini” del TROVAM, esta serà la millor edició de la seua història i per descomptat la més emotiva. Li ho devem a tants músics que han vist arrasats els seus locals d'assaig, societats musicals, bandes municipals i una llarga llista d'ens culturals afectats”.

“S'ha parlat molt de reconstrucció en estes setmanes i la reconstrucció musical i cultural de la Comunitat Valenciana comença amb el TROVAM. Perquè és una fira valenciana, castellonenca i alacantina. Estic segura que el públic necessita més que mai esta xutada d'energia que suposa per a Castelló, serà quasi un TROVAM que torna a casa per Nadal”.

Per a Leonardo Marqués, cap de secció d’unitats artístiques de l'Institut Valencià de Cultura ha remarcat que “per a l’Institut Valencià de Cultura és un orgull haver contribuït des de l’inici a la consolidació de la Fira de la Música Valenciana, que ja és una cita de referència del sector musical, perquè des d’altres territoris es veja la potència de les propostes que venen de la nostra terra i tots els estils i en tots els formats. El TROVAM no sols és un aparador dels nostres grups i solistes, sinó que sobretot és un punt d'entrada i un espai per a la professionalització de les empreses de l'àmbit musical, esperem que en este sentit l'edició d’enguany siga de nou un èxit”.

Armand Llàcer, director de la Fira TROVAM: ‘Sóm molt conscients de la situació de la DANA, la música sempre ha sigut un sector molt resilient, amb unes ganes de superació i per això malgrat el que es va produir 10 dies abans de la data que hi havia inicial, vam decidir tirar endavant, ajornant les dates a les d’ara adaptant-nos de mà de les administracions per a moure la programació i fer-la conviure amb aquesta situació. Evidentment la cita tindrà un caràcter marcat solidari”

Més de trenta actuacions musicals

Una de les novetats de la programació presentada hui és la celebració de la Festa Solidària de la Música Valenciana, una iniciativa gratuïta protagonitzada per 16 formacions valencianes que convidarà el públic a implicar-se en la recuperació de les zones devastades. Així, la Fira habilitarà una plataforma per a donacions destinades a la reedificació d’infraestructures i a ajudar les empreses musicals afectades. Els recursos es canalitzaran a través de la Fundació Horta Sud, entitat nascuda en 1972 que treballa per enfortir el moviment associatiu de la comarca. Actualment, l’organització desenvolupa diversos projectes per a pal·liar els efectes de la barrancada.

La Festa Solidària de la Música Valenciana, que compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i d’À Punt Media, se celebrarà a l’esplanada situada front a l’accés principal de l’Auditori de Castelló els dies 4, 5 i 6 de desembre. A més de participar en una activitat de suport mutu, el públic que hi acudisca gaudirà dels directes d’intèrprets com Nebulossa, formació que va representar Espanya en l’última edició del Festival d’Eurovisió amb l’himne d’empoderament “Zorra”; Sandra Monfort, actualitzadora del llegat sonor propi des d’una perspectiva actual; Tacho, qui fusiona la cultura popular valenciana amb els ritmes llatins clàssics i moderns; Colomet, proposta que combina reggaeton, sons electrònics i lletres emocionals i oníriques; o Johnny B. Zero, formació de rock alternatiu amb una trajectòria ben sòlida al panorama musical. El cartell de la Festa es completa amb Abril, Águeda Segrelles, Doña Manteca, La Trocamba Matanusca, Mala Gestión, Pantaje, Platz, Quinto i Reina Mora. Així mateix, el divendres 6 al matí hi haurà espectacles per al públic familiar on estaran Beatles for Kids i Trobadorets.

La Fira Valenciana de la Música mantindrà altres dos espais musicals a l’Auditori de Castelló: la Sala Simfònica i l’escenari Vibra Mahou. En el primer es viuran els directes de Niño de Elche i Santero y Los Muchachos el divendres 5. L’il·licità és una figura clau del flamenc contemporani i aprofitarà la visita a la capital de la Plana Alta per a presentar el seu nou disc, Cante a lo gitano, una reescolta del repertori del mític Manuel Torre, conegut de jove com Niño de Jerez. Santero y Los Muchachos també tenen un treball molt recent, Una noche en Les Arts, on repassen una trajectòria dedicada al rock reposat que ja compta amb set anys i tres àlbums d’estudi.

D’altra banda, l’escenari Vibra Mahou, situat a la Sala de Cambra de l’Auditori, acollirà propostes de pop (Ana Millo, Novembre Elèctric, Pau Corea, Seserino), rock (Bernal, Hey Zuri, Sanguijuelas del Guadiana), electrònica (Donallop, Palmer, Xenia), cançó (Borja Penalba, Mar Pujol), folk (Alba Careta & Henrio) i jazz (Pepe Zaragoza). La Fira també tindrà el privilegi de comptar amb Fillas de Cassandra, duet que barreja les sonoritats tradicionals de la seua terra, Galícia, amb l’electrònica.

Malgrat els esforços realitzats per les entitats organitzadores del Trovam i pels mateixos artistes, els factors condicionants abans esmentats han obligat a cancel·lar més d’una vintena d’actuacions anunciades prèviament. Entre elles es troben els concerts d’artistes valencians com Cactus, Miquel Gil, Urbàlia Rurana, Martina Sabariego o Deaf Devils i d’intèrprets estatals com Gorka Urbizu, Maestro Espada, Adiós Amores, Faneka o Viva Belgrado.

Les conseqüències de la gota freda en la indústria musical

La programació professional de la dotzena edició de la Fira Valenciana de la Música no serà aliena als efectes que ha tingut la DANA en el sector. Així, es desenvoluparan dos taules rodones sobre les seqüeles de les pluges en l’activitat musical. La primera d’elles servirà per a inaugurar el Trovam i comptarà amb Juan Melgar, director del Centre de Coordinació d’Indústries Culturals del Ministeri de Cultura; Soco Collado, presidenta de la Federació de la Música d’Espanya Es Música; i Rafa Jordan, secretari de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV). Un dia després, el dijous 5, diversos agents del sector analitzaran la capacitat de regeneració de la música en directe.

Des de fa uns anys, els assistents a la Fira poden escoltar les opinions d’artistes i membres de la indústria en Les Converses del Trovam. Es tracta d’una activitat en forma de diàleg amb un professional dels mitjans de comunicació i la participació del públic. Enguany, el dimecres 4 de desembre a l’Auditori de Castelló de la Plana s’oirà el testimoni de Maika Makovski. En companyia del periodista Albert Fernández, la mallorquina repassarà la seua trajectòria i donarà pinzellades sobre la seua visió al voltant del fet creatiu i el negoci musical. El dijous 5 serà el torn de Mery Bas i Mark Dasousa, components de Nebulossa. Amb la participació de Montse Català, cap de cultura d’À Punt Notícies, el duet explicarà les seues rutines, les influències que han rebut i quina percepció tenen sobre l’evolució de la música en l’era digital.

La resta de la programació professional

Durant la Fira, diverses associacions i entitats tindran l’oportunitat de donar a conéixer les seues activitats. És el cas de la Federació de la Música d’Espanya Es Música, organització que representa i promou els interessos col·lectius del sector i que presentarà a Castelló de la Plana la seua nova gerència. També hi seran la Societat d’Artistes Intèrprets o Executants (AIE), encarregada de defendre els drets dels músics arreu del món; Promfest, l’Associació de Promotors de Festivals de la Comunitat Valenciana; i un representant de Vibra Mahou, patrocinador de la Fira, qui relatarà les iniciatives impulsades per a gaudir de la música en directe.

A més, el Trovam albergarà quatre tallers pràctics impartits per especialistes i oberts als agents de la indústria. En primer lloc, la Fundació Music For All, entitat precursora en la creació d’una oferta musical inclusiva a Espanya, donarà les claus per a desenvolupar espectacles accessibles a tota la població. D’altra banda, membres d’Unison Rights, entitat de gestió de regalies, aprofundiran en l’administració dels drets digitals i en la documentació i registre d’obres per al cobrament efectiu de les obligacions derivades del seu ús. El tercer taller, impartit pel despatx Sympathy for the Lawyer, tractarà sobre les deduccions fiscals per a espectacles en viu d’arts escèniques i musicals. Per acabar, el bufet Domingo Monforte Abogados Asociados s’encarregarà d’aclarir tots els dubtes sobre els contractes i l’argot legal.

Per tal d’acomplir amb la finalitat de posar en contacte els diversos membres de la indústria i fomentar les contractacions de solistes i grups, la Fira Valenciana de la Música facilitarà un espai de trobada en format d’speed meeting (reunions ràpides d’entre 5 i 8 minuts). En estes dinàmiques hi intervindran artistes, espais de programació públics i privats, empreses promotores i agències de management.

La Fira Valenciana de la Música Trovam està impulsada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l'Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; l'Associació d'Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); Ràdio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou - San Miguel (Vibra Mahou); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim).