politica

Barrachina anuncia el pla 'Pobles amb Futur' amb 4,7 milions d'euros per a enfortir els xicotets municipis de la província de Castelló

La presidenta de la Diputació de Castelló anuncia este projecte en la sisena Cimera d'Alcaldes

1 minut

Cimera d'Alcaldes en la Diputació de Castelló

Els municipis més xicotets de la província de Castelló es veuran reforçats a través del pla 'Pobles amb futur'. Una iniciativa que ha sigut anunciada este matí per la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, que ha avançat que comptarà amb 4,7 milions d'euros per a sumar seguretat, mobilitat, infraestructures, conciliació i economia.

La presidenta de la Diputació de Castelló ha desgranat esta iniciativa durant la sexta Cimera d'Alcaldes de la història de la institució que s'ha celebrat este dijous 21 de novembre en el Saló de Recepcions del Palau Provincial. Una trobada que ha comptat amb l'assistència d'un centenar de representants municipals i en el qual la presidenta ha fet un repàs per les accions de Govern durant este últim any i mig i, com ha incidit en més d'una ocasió, “en política, han de prevaldre els fets abans que les paraules”.

La cimera ha començat amb un record a les víctimes per la DANA que va assotar de manera virulenta la província de València, i tots els assistents han guardat un minut de silenci.

A l'inici de la seua intervenció, la presidenta de la Diputació ha exposat que “hui ens reunim els representants dels 135 municipis per a treballar amb un objectiu comú: continuar construint un futur millor per als veïns i veïnes de la nostra província”. Sobre este tema, Marta Barrachina, ha volgut aprofitar l'oportunitat per a agrair als representants municipals, una vegada més, “el vostre compromís indestructible amb el progrés de la nostra terra”.

“Esta trobada reforça la idea que, treballant units, podem afrontar els grans desafiaments que se'ns presenten; seguim avant amb la determinació que ens definix, perquè els nostres municipis prosperen i es convertisquen en referents de progrés i benestar”, ha subratllat la presidenta.

Tirant la vista arrere a este últim any i mig, la màxima representant de la institució provincial ha indicat que el treball durant este temps es podria resumir en tres paraules: escoltar, resoldre i complir, “escoltar els municipis i als ciutadans, per a resoldre els seus problemes i complir amb la paraula donada”, ha subratllat Marta Barrachina.

“Com a presidenta de la Diputació sempre he sigut conscient dels problemes que han afectat la nostra província al llarg del temps, els que continuem afrontant en el present i els que, sens dubte, continuarem solucionant en el futur”, ha continuat Marta Barrachina.

En eixe sentit, la dirigent provincial ha destacat la lluita contra la desigualtat, el problema de l'aigua i la millora d'un marc normatiu que ajude a les entitats locals més xicotetes “com a principals línies de preocupació que guien la nostra acció institucional”.

En el tema de l'aigua, amb fets i no paraules, la presidenta ha ressaltat les solucions que, des de l'inici de la legislatura, han posat en marxa per a combatre el problema de l'aigua a la província. I, per al pròxim exercici, la presidenta de la Diputació ha incidit en el fet que es consignarà “una de les majors inversions en matèria hídrica que mai ha fet esta casa, més de 28 milions d'euros, un 82,5% més que l'any anterior i que tindran quatre grans eixos: depuració, obres per a garantir el proveïment d'aigua, el PERTE de l'aigua i la línia d'AGA augmentada”.

Pel que fa a la lluita contra la desigualtat, Marta Barrachina ha reclamat que “els castellonencs han d'estar per damunt de tot i de tots, a ells ens devem i per ells som ací. Necessiten unes entitats locals fortes, amb capacitat efectiva per a resoldre problemes i sense traves burocràtiques que entorpisquen el seu desenrotllament”. A col·lació, la dirigent provincial ha anunciat la proposta de redistribuir el Fons Complementari de Finançament per a beneficiar als municipis xicotets i augmentar la cessió d'impostos, “reforçant així la nostra autonomia financera”. En la mateixa línia, demanen que s'incloguen criteris demogràfics en l'assignació de recursos, de manera que s'atenga la despoblació i l'envelliment, i sol·liciten compensacions econòmiques per als territoris que generen energia neta. A més, proposen una participació activa en la gestió de Fons Europeus, “permetent que els projectes s'ajusten millor a les nostres necessitats locals”.

La presidenta de la Diputació de Castelló ha continuat reforçant el compromís per ser una administració aliada dels alcaldes i alcaldesses, “per això totes les millores que fem són gràcies a un full de ruta clar marcat per l'equip de govern, però també gràcies a les aportacions que ens feu, fruit de l'escolta activa i de trepitjar territori”. Gràcies a això, “estem aconseguint ser una Diputació útil, que pensa en l'interés general per damunt de qualsevol color o xifra, que vol anar de bracet dels 135 municipis per a avançar”.

Protecció als pobles més xicotets

I en eixe camí per a avançar, “els pobles xicotets són l'essència de la nostra terra, són guardians de la nostra cultura i són hereus de tot allò que ens van ensenyar els nostres avantpassats”, ha subratllat Marta Barrachina qui ha afegit que, per això, “continuarem treballant perquè viure als pobles xicotets mai siga una barrera, sinó una oportunitat.

En este punt, la presidenta de la Diputació de Castelló ha anunciat el nou pla Pobles amb Futur, que naixerà en 2025 amb 4,7 milions d’euros i que vol garantir als veïns i veïnes de municipis xicotets més seguretat, més mobilitat, més infraestructures, més conciliació i més economia.

D'una banda, més seguretat perquè el Govern Provincial continuarà apostant pels guardes rurals com un augment del 50% la partida per a això fins a aconseguir els 300.000 euros.

Seguint amb la mobilitat, es crearà un nou servici de transport a demandes dotat amb 300.000 euros “i que permetrà assegurar la mobilitat de les persones entre municipis i així poder fer la vida més fàcil a persones majors o dependents que no poden fer ús del seu propi vehicle”.

Quant a més infraestructures, es va ampliar el contracte de carreteres amb un increment de 800.000 euros i es crearà un nou contracte de vies secundàries que no tenen catalogació de carretera, “apostant una vegada més per connectar oportunitats i vertebrar municipis”.

Pel que fa a més conciliació, es destinaran 3 milions d'euros, un 54% més que l'any anterior per a les unitats de conciliació familiar, el servici d'autonomia personal i les escoletes matineres, “perquè la conciliació, tant en persones majors com en xiquets, és clau per a fixar població, promoure la natalitat i que els pobles no es buiden”.

I, finalment més economia, amb una línia econòmica de 100.000 euros per a incentivar als autònoms al fet que s'instal·len a l'interior, generant llocs de treball, més empreses i millors servicis als pobles més xicotets.

“Com veuen, Pobles amb Futur vol donar una resposta més precisa a les necessitats dels nostres municipis”, ha remarcat la presidenta de la Diputació de Castelló qui ha subratllat que “seguim avant amb la determinació que ens definix, perquè els nostres municipis prosperen i es convertisquen en referents de progrés i benestar”.

Després de la intervenció de la presidenta Marta Barrachina, la sessió ha continuat donant la paraula als alcaldes i alcaldesses que ho han sol·licitat i la dirigent provincial, al costat del conjunt de l'equip de govern, els ha respost. Una trobada en el qual l'executiu provincial ha reforçat la seua escolta activa i ha arreplegat les demandes i necessitats dels màxims representants dels municipis de la província, amb l'objectiu posat a continuar marcant el full de ruta per a continuar generant oportunitats, desenrotllament, progrés i futur en el conjunt de la província de Castelló.