politica

La Diputació de Castelló adjudica les obres per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la millora de l'enllumenat públic dins del Pla Diputació Resol

La Junta de Govern aprova l'adjudicació dels contractes perquè municipis de la província estalvien en la seua factura de llum a través del pla provincial de transició energètica

1 minut

Junta de Govern de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló ha adjudicat les obres per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la millora de l'enllumenat públic perquè municipis de la província estalvien en la seua factura de llum dins del Pla Diputació Resol.

La Junta de Govern ha aprovat l'adjudicació dels contractes perquè municipis de la província estalvien en la seua factura energètica a través del pla provincial de transició energètica. “A través d'estos dos eixos d'actuació aconseguirem reduir el gasto energètic i que els municipis tinguen més diners disponibles per a invertir en serveis i millores per als seus veïns. Treballem per aconseguir una província més eficient, sostenible i equitativa”, ha subratllat la presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina.

Pel que fa a les plaques fotovoltaiques, la seua instal·lació en 34 municipis de menys de 1.000 habitants inclosos en el Pla Resol, reduirà els costos energètics i la petjada de carboni en instal·lacions municipals i facilitarà la gestió intel·ligent de l'autoconsum d'energia elèctrica, dins del marc del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 i el Pla Resol de la Diputació de Castelló. Sobre aquest tema, la dirigent provincial ha posat l'accent que gràcies a este pla provincial per a la transició energètica “els ajuntaments aconseguiran un estalvi del 30% de la seua factura de la llum”. Un estalvi econòmic molt important que, tal com ha incidit Marta Barrachina, “redundarà en el benestar per als veïns, ja que els consistoris podran destinar eixos diners a altres inversions en benefici dels seus ciutadans”.

“La instal·lació de les plaques fotovoltaiques és una clara aposta per l'autoconsum d'energia elèctrica en les instal·lacions municipals, i suposa un gran avanç en la millora de l'eficiència energètica i en la potenciació de l'ús d'energies renovables en immobles dels ajuntaments”, ha indicat la presidenta del Govern Provincial.

En este sentit, la màxima representant de la institució provincial ha assenyalat que “per a la província de Castelló suposarà una reducció de l'impacte mediambiental i un important estalvi en els comptes de la hisenda local”. “Una vegada més, estem al costat dels municipis més xicotets de la nostra terra, la nostra raó de ser”, ha afegit.

Per part seua, el diputat d'Enginyeria Interna, José María Andrés, ha destacat que “des de l'administració provincial posem a la disposició dels municipis els recursos necessaris perquè estos puguen disposar de tots els mecanismes per a poder defendre el present i el futur de la nostra província i protegir el territori”.

Les actuacions estan projectades sobre 44 instal·lacions municipals de 34 municipis de la província, per la qual cosa es contempla la divisió en tres lots en funció de la distribució geogràfica de cadascuna de les poblacions que es beneficiaran durant el primer any d'este pla de transició energètica.

Per a cadascun dels lots, la Diputació de Castelló ha adjudicat una empresa que serà l'encarregada de dur a terme la instal·lació de les plantes fotovoltaiques. Així doncs, les tres empreses adjudicatàries són Electricidad Domingo Monserrat S.L, Elecnor Servicios y Proyectos SAU, i, finalment, Quantum Energía Verde Comunidad Valenciana, S.L.

Les instal·lacions es duran a terme en espais municipals com, per exemple, els consistoris, col·legis, locals socioculturals, piscines i instal·lacions esportives municipals o cases de la Cultura, i afavoriran “un canvi cap a un model de consum energètic sostenible en les poblacions de menys de 1.000 habitants del nostre territori”, ha subratllat José María Andrés.

“Des de la Diputació estem plenament compromesos en l'estalvi i l'ús responsable de l'energia, i per això, ajudem els nostres municipis a sufragar este tipus d'actuacions conscients de la seua eficiència i dels seus múltiples beneficis, tant econòmics, com a socials i mediambientals”, ha indicat el diputat provincial d'Enginyeria Interna.

Millora de l'enllumenat públic

La Junta de Govern també ha portat a aprovació l'adjudicació de l'expedient de contractació referent a les obres de millora de l'enllumenat públic en municipis de la província de Castelló. Un projecte d'eficiència energètica que millorarà l'enllumenat públic dels municipis d'Aín, Alcúdia de Veo, Algimia de Almonacid, Almedijar, Espadilla, Gaibiel, La Mata, Matet, San Rafael del Río, Todolella, Toga, Torrechiva i Vall de Almonacid.

Este servei integra tecnologia de telegestió Smartvillages i permet una gestió eficient d'enllumenat públic. La proposta conjumina i coordina els serveis d'assessorament i assistència tècnica ja prestats per esta institució als municipis, d'una forma estructurada i integral.