politica

La Diputació de Castelló dedica el mes d'octubre a cuidar, promoure i promocionar la salut mental

Sota el lema, 'la salut mental és un viatge amb destinació', la institució provincial, i la Fundació per a la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de la Psicologia en la Comunitat Valenciana han organitzat una sèrie de conferències i tallers

1 minut

Celebració del Dia de la Salut Mental en 2023 en la Diputació de Castelló

La Diputació Provincial de Castelló dedica el mes d'octubre a cuidar, promoure i promocionar la salut mental. Baix el lema, ‘la salut mental és un viatge amb destí’, la institució provincial, al costat de la Fundació per a la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de la Psicologia en la Comunitat Valenciana (FIDAP), han organitzat una sèrie de conferències i tallers en les quals els assistents reflexionaran i obtindran ferramentes útils per al dia a dia

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha incidit en la necessitat que tota la societat treballe per a fomentar una bona salut mental. “Hem de donar la visibilitat que necessita, trencar estigmes i treballar en la prevenció i en la dotació de recursos al costat d'experts, perquè el problema de la salut mental forma part de tots i de tota la província”, ha indicat la dirigent provincial.

És per això que la presidenta ha posat l'accent en la importància d'estes jornades que la Diputació de Castelló, de la mà de la FIDAP, ha organitzat en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebrarà el pròxim 10 d'octubre, amb l'objectiu de “impulsar la cura de la salut emocional i corporal, propiciant un espai grupal de confiança i d'atenció a través de conferències i tallers d'habilitats emocionals”. “Volem millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i la dels seus familiars, però també conscienciar a la resta de persones sobre la importància de cuidar la salut mental”, ha assenyalat Marta Barrachina.

En este sentit, la màxima representant de la institució provincial ha enaltit la labor de la Fundació FIDAP i ha mostrat el “ferm” compromís per a continuar col·laborant i treballant en un assumpte, el de la salut mental, convertit hui en un pilar fonamental de la societat. “Som conscients que les administracions no arribem on si ho fan les fundacions i associacions, per això és tan important posar en valor el treball que fan i portar-lo a tots els ciutadans”.

La Fundació FIDAP té per objecte principal afavorir la promoció i defensa de la investigació en l'àmbit de la psicologia científica i professional, potenciant les seues actuacions i presència en tots els àmbits de la societat, mitjançant el disseny i el desenvolupament de programa científics, projectes d'investigació i plans de formació i comunicació.

Per part seua, la diputada de Benestar Social, Marisa Torlà, ha incidit en què “és imprescindible obrir espais de reflexió que ens permeten establir estratègies d'atenció per a ajudar a les persones que patixen este tipus de problemes i evitar que unes altres el puguen patir en un futur”.

“La societat ha de ser conscient que el desgast emocional afecta directament a la qualitat de vida de les persones, i des de la Diputació treballem, i continuarem treballant, per a cuidar, promoure i promocionar la salut mental”, ha comentat la diputada provincial qui ha explicat que s'han preparat diverses conferències obertes al públic general i tallers destinats a empleats públics a través dels quals rebran informació pràctica que els permeta reflexionar i obtindre ferramentes útils per al seu dia a dia.

Així doncs, per als dies 1, 8, 15, 22 i 29 d'octubre, de 18.00 a 19.00 hores en Noves Dependències de la Diputació de Castelló, s'ha programat una sèrie de xarrades en la qual experts en la salut mental tractaran de donar informació clau per a ajudar a les persones en temes de gran importància com la salut psicològica en l'embaràs i primers anys de vida, el suïcidi, o pèrdues i dols, entre altres. El dia 1 s'abordarà la importància de la salut psicològica durant l'embaràs i primers anys de vida de la mà de la psicòloga Vanesa Fernández Galindo. El dimarts 8 d'octubre, la psicòloga Cristina Giménez García tractarà el tema del suïcidi, mites i realitats; mentres que el dimarts 15 serà el torn dels nous reptes en l'adolescència amb el psicòleg Abel Baquero Escribano. L'envelliment saludable serà el protagonista del dia 22 amb la psicòloga Beatriz Meliá Altava i, l'últim dimarts del mes, el 29, Eva Ferrando Daufí parlarà de les pèrdues i el dol.

A més del cicle de conferències, durant el mes d'octubre diferents experts impartiran una sèrie de tallers específics als empleats públics de l'administració provincial. Tots ells tindran una duració de tres hores i es desenvoluparan en l'edifici de Noves Dependències de la Diputació de Castelló. “Els tallers en equip poden ajudar a desenvolupar habilitats i estratègies d'afrontament per a combatre amb l'estrés, els desafiaments, l'ansietat o l'esgotament, especialment en temps difícils. Per això, convoquem als treballadors de l'administració, perquè creiem que és una manera de donar suport a la salut mental i el benestar del nostre personal”, ha ressaltat Marisa Torlà.

Finalment, destacar que el pròxim 10 d'octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, s'ha preparat un acte obert a la ciutadania en el qual, a través d'una conferència i una taula redona, s'abordarà la salut sexual en persones joves i les principals amenaces en l'actualitat. La jornada començarà a les 17.30 hores amb una conferència a càrrec de Rafael Ballester, coordinador de Unisexsida i del grup d'investigació ‘Psicologia de la salut: prevenció i tractament’. I una hora més tard, de 18.30 a 19.30 tindrà lloc una taula redona en la qual s'abordarà la problemàtica des de diferents nivells: família, centre educatiu i mitjans de comunicació. La taula, moderada per Àfrica Ventura, comptarà amb la participació de Julia Fabrí, Ana Escrig i Cristina Giménez.