politica

Mazón posa en valor l'autogovern valencià i reclama les grans qüestions al govern de Sánchez

El President de la Generalitat ha reclamat actualitzar urgentment el model de finançament o la supervivència de l'Albufera, entre les més destacades.

1 minut

Carlos Mazón en el discurs del 9 d'octubre de 2024.

El President de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha enaltit l'autogovern valencià en el dia gran de la Comunitat Valenciana, el 9 d'Octubre. " El nostre autogovern no sols és una qüestió identitària, sinó útil i pràctica que servix, sobretot, per a avançar", ha remarcat el cap del Consell. En el seu segon discurs com a màxim representant del govern valencià, ha tornat a recordar la necessitat de pau en Ucraina i Israel. 

L'autogovern ha ocupat bona part del discurs del President. "Una nacionalitat històrica, al mateix nivell que unes altres que reconeix la nostra Constitució". "No som una regió de segona, que dega homenatge a els uns o els altres o que haja de demanar permís, ni disculpes, per desenrotllar les competències que per llei li són pròpies", ha asseverat. Després de complir el primer any de legislatura de l'executiu ara en solitari de Carlos Mazón, ha reivindicat amb contundència i força la necessitat urgent de canviar el model de finançament, la supervivència de l'Albufera o el soterrament de les vies dels veïns d'Alfafar. L'Espanya amb propòsit és l'Espanya de la igualtat, la justícia i l'equitat, pilars mestres d'eixa democràcia que sempre ha de ser conversa i debat, intercanvi i diàleg, construcció i reconstrucció d'acords, que no estan renyits amb la fermesa i mereixements d'un poble: el valencià. Perquè la idea d'escrutar el sentit d'una proposta en funció del seu origen no construïx bona democràcia. No cal preguntar-se d'on ve esta iniciativa o aquella, sinó cap a on va. No es tracta de començar veient qui la defén, cal veure què ens aporta, què proposa, quin és el seu impacte real en l'interés general." ha conclòs el President.

Per això, ha demanat "enterrar per sempre els antics conflictes" i ha cridat a "mirar a un futur que no espera perquè cavalca a lloms d'una realitat que tampoc ho fa". Mazón ha esmentat la intel·ligència artificial, la biomedicina, els nous nínxols d'ocupació relacionats amb la "revolució digital" o l'"oportunitat històrica" d'una nova mobilitat que "pot canviar-ho tot".

En el seu discurs, no han faltat mencions a l'Espanya de la igualtat i en clara contraposició a la situació del contingent català. Mazón ha volgut situar a la Comunitat com la solidària d'una Espanya solidària enfront d'una que es trencaria amb tractes de favor a Catalunya. "Hem de mirar i saber mirar-nos en el #espill dels qui han sigut generosos i solidaris en compartir tant de talent, tanta creativitat, un compromís amb la societat que hui reconeixem en els premiats d'enguany, en les seues trajectòries diverses, en les seues mirades plurals, en les seues aportacions que han cristal·litzat des de diferents espais de pensament i acció." ha volgut posar en valor el President sobre els premiats.

"Al poble valencià ningú li fa baixar la cara"

Com a balanç, ha enaltit el "camí" que va iniciar fa quatre dècades Josep Lluís Albinyana amb la recuperació de les institucions d'autogovern i que "ens ha portat fins #ací: a l'obra col·lectiva d'un poble que ha anat superant els reptes de la història i ha plantejat que cada 9 d'Octubre siga per a mirar el camí recorregut, contemplar el present i alçar la vista cap al futur celebrant que continuem construint eixa mirada comuna que és capaç de veure per damunt dels desafiaments".

"Celebrem que, alçats i en peus, com canta l'himne el mestre José Serrano, la nostra vista es dirigix cap avant --ha proclamat en valencià--. Sempre cap avant. En peus i cap avant. En una celebració d'alegria, de respecte cap als nostres símbols, història, tradicions, autogovern i les institucions que emanen d'ell. Alegria i respecte que hui es manifesta als carrers".

Dret civil Valencià

Mazón també ha tingut una menció especial al dret civil valencià. El President ha assegurat que recuperarem est "li malgrat qui li pese". També ha posat en valor el paper de la Generalitat en les polítiques dutes a terme este primer any.

L'acte ha acabat amb un convidat sorpresa que Mazón ha confessat amb molta il·lusió. Enguany i per primera vegada l'himne regional ha sigut cantat per Francisco.

Etiquetes: