politica

Mazón rendix comptes sobre la gestió de la DANA a València i anuncia canvis en el Consell

Reconeix que la reacció hauria d'haver sigut "més ràpida, coordinada i explicada" i crea una nova vicepresidència i conselleria

Tania López, Cristina Chacón

1 minut

Una roda de premsa de Carlos Mazón en la Diputació de Castelló

Este divendres, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha comparegut en Les Corts per a informar sobre la gestió de la DANA que este 28 i 29 va provocar en desenes de municipis de València devastació, morts i desaparicions. Tota una catàstrofe que ha portat a una remodelació del Consell, que centrarà els seus esforços en la reconstrucció de tota esta zona.

Són les principals conclusions de la intervenció del cap de Consell, que ha informat dels seus plans de remodelació del govern valencià amb l'objectiu d'adaptar-lo a la nova fase: la de la reconstrucció. Una compareixença que estava prevista per a este dijous, però que l'alerta roja meteorològica va obligar a posposar-lo fins hui, divendres 15 de novembre.

Així, Mazón ha posat en valor que ha aprovat un pla amb 136 mesures per a la reconstrucció de la Comunitat Valenciana, que es dividix en cinc grans blocs, i que "necessitarà la col·laboració del Govern d'Espanya". A més, ha anunciat la creació d'una Vicepresidència per a la Recuperació Econòmica i Social i una Conselleria d'Emergències i Interior, encara que de moment no s'ha anunciat qui encarnarà les noves carteres del Consell.

Claus de la compareixença

Sobre el pla de reconstrucció, el president ha explicat que el primer bloc està relacionat amb el suport als municipis afectats per als quals es destinaran ajudes directes. "En este punt, hem sol·licitat a l'Executiu central una subvenció d'1 milió d'euros per a cada municipi afectat. En total, suposarà una inversió de 74 milions que es destinarà a la neteja de carrers, el restabliment de subministraments o la reparació d'infraestructures".

A més, es posa en marxa un pla per a la reconstrucció i rehabilitació d'infraestructures esportives afectades per la DANA, i es crea un programa d'ajudes directes per a aquells esportistes que tinguen l'esport com a mitjà de vida. Estes ajudes es traduïxen en una inversió de 15 milions d'euros.

El segon bloc d'este pla està dirigit a la recuperació econòmica. Per això, es va crear un primer fons de 250 milions d'euros per a ajudar a ajuntaments i famílies amb un mínim de 6.000 euros per vivenda afectada per a comprar, amb urgència, estris de primera necessitat; i que se suma als beneficis fiscals, exempcions de taxes de trànsit per baixes i emissió de duplicats de vehicles afectats, entre altres.

A més, s'ha sol·licitat al Govern d'Espanya que s'active un Pla Renove per a aquells vehicles privats i d'ús comercial. Es calcula que hi ha més de 100.000 vehicles afectats; així com un fons per a la reparació de concessionaris i indústria: 25 milions per a la reparació de subministraments elèctrics en la indústria i 132 milions per a bonificar els rebuts elèctrics.

Així mateix, ha assenyalat Mazón, "estem treballant amb el Govern d'Espanya perquè amplie els 838 milions d'euros d'ajuda a comerços. Són insuficients".

El tercer bloc se centra en l'ocupació i l'activació laboral. El cap del Consell ha detallat mesures com l'ERTO per força major en les zones afectades amb beneficis ràpids per als treballadors afectats; la creació d'una prestació extraordinària per cessament d'activitat amb fins a 6.000 euros per a autònoms i agricultors, així com un nou calendari fiscal per a autònoms.

En este punt, destaca també la creació de formació per a treballadors en ERTO, que els permeta millorar habilitats. Es calcula que beneficie a 40.000 treballadors en els pròxims sis mesos.

El quart bloc d'este pla de reconstrucció és el de la cooperació internacional. D'esta manera, el president Carlos Mazón ha sol·licitat al Govern d'Espanya que active el Fons de Solidaritat Europea per a la reparació de carreteres, clavegueram i infraestructures; així com que la Unió Europea cree un fons extraordinari per a pal·liar els efectes de la DANA, de la mateixa manera que ja es va fer durant la pandèmia de la COVID-19.

Finalment, el quint bloc és el de la prevenció, que inclou actuacions com la millora del sistema de drenatge o obres de canalització de rius i zones inundables perquè una altra catàstrofe d'esta magnitud no torne a succeir en la Comunitat Valenciana.

Coordinació amb el Govern d'Espanya


Per a poder tirar avant este pla, el cap del Consell ha demanat al Govern d'Espanya 31.000 milions d'euros per a les ajudes de la DANA, i ha assegurat que esta quantitat no és "una xifra ni alguna cosa fruit d'una improvisació, ni molt menys un capritx", sinó un càlcul "rigorós dels tècnics per a començar a recuperar el territori" després del temporal. Esta recuperació, ha esgrimit, "no podem fer-la sols", sinó que en la Comunitat Valenciana "necessitem al Govern" i que este "no abandone a la seua sort" als valencians. Per això, ha reclamat els 31.000 milions d'euros per a fer front als costos de reparació d'infraestructures i el teixit productiu.

D'altra banda, ha reclamat també 2.091 milions d'euros que la Unió Europea va concedir a Espanya el marc del pla de recuperació al juny de 2021, concretament en la partida per a preservació del litoral i recursos hídrics, "la lluita contra les inundacions". "Uns fons que --ha denunciat-- no han sigut utilitzats durant tot este temps i que poden ser determinants a l'hora de canalitzar barrancs i construir defenses hídriques que ja haurien d'estar fetes".

Així mateix, ha avançat que la Generalitat sol·licitarà l'activació del PERTE de Digitalització de l'Aigua, "dotat amb 3.060 milions d'euros i que es va aprovar fa massa temps, al març del 2022". "Necessitem poder comptar amb tecnologies ja existents i aplicant-se ja en altres conques, com la de l'Ebre, per a convertir la foto fixa de les pluges en una projecció precisa de cabals que anticipe com, quan i on avançarà l'ona d'una arriada", ha recalcat.

Mazón ha subratllat que la Comunitat Valenciana necessita esta tecnologia "perquè el dia de demà, quan ploga a Chiva, ens puga anticipar amb temps suficient per a reaccionar, amb temps suficient per a prendre mesures", o per a saber "quanta aigua arribarà i com, per exemple, a Paiporta i a quina hora".

“No eludiré responsabilitats”

El president de la Generalitat ha assenyalat que des del Partit Popular es demanarà en Les Corts una comissió d'investigació per a analitzar quina fallada en el sistema d'emergència, i espera que es cree una altra en el Congrés. “Ens hem enfrontat a una catàstrofe que va sobrepassar totes les previsions i va superar el nostre sistema de prevenció, que sí que havia funcionat en altres ocasions. No negaré fallades ni a eludir responsabilitats perquè això significaria que no hem aprés res ni tenim intenció de fer-ho per temor al desgast polític”.

Així, Mazón ha assegurat que "hem de preguntar-nos què va fallar en el sistema d'emergències; preguntar-nos si comptem amb tota la informació, dins del termini i en la forma corresponent, per a poder aplicar els protocols; o si les formes de sol·licitud d'ajuda són les adequades. Ja us avance una resposta: No. Van fallar massa coses, fins i tot el sistema sencer”. Per això, ha recalcat el cap del Consell, “es va fer tot el que es va poder amb la informació i els recursos que teníem, però és clar que no va ser suficient”.

L'apagada informativa

Mazón ha reiterat que durant la DANA del passat 29 d'octubre va haver-hi una "apagada informativa" per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) respecte a la crescuda del barranc del Pedrís, mentres ha remarcat que l'organisme estatal sí que va informar sobre la situació de la presa de Forata i "per eixe motiu i no un altre" es va enviar l'alerta massiva a la població a les 20.11 hores d'eixe dia. A més, ha volgut deixar clar que quan va arribar eixa vesprada al Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI), després d'un trajecte amb cotxe que "no va ser fàcil" per la situació del trànsit, "no va ser necessari que ningú" li posara al corrent de la situació i no va retardar "ni un segon les tasques que es van dur a terme".

Al llarg del seu discurs, Mazón ha insistit en les seues crítiques a la falta d'avisos per part de la CHJ sobre la situació del barranc del Pedrís, amb segons ell una "apagada informativa" durant dos hores i mitja sobre aquest tema entre les 16.13 i les 18.43 hores d'eixe dia. "Ningú va dir res", ha dit.

Dos noves Conselleries

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat, a més, la creació d'una nova "vicepresidència per a la recuperació econòmica i social" i d'una conselleria d'Emergències i Interior per a afrontar la reconstrucció després de la DANA i reforçar la prevenció davant catàstrofes.

Segons ha avançat, es crearà "una nova estructura governamental": "Un nou Consell per a la recuperació que naix amb el propòsit clar i ferm d'assegurar que la recuperació social i econòmica arribe a cada racó de la Comunitat Valenciana".

Serà, ha explicat, una estructura "dinàmica, moderna i eficient", encapçalada per la nova vicepresidència que coordinarà a totes les conselleries en les mesures de reconstrucció. A més, la nova Conselleria d'Emergències i Interior -fins ara de Justícia i Interior- analitzarà riscos i establirà protocols que aniran "des de les emergències sanitàries fins a les catàstrofes naturals", al costat d'una major conscienciació ciutadana.