Les Festes de la Magdalena de Castelló 2025 compten les hores per a retrobar-se amb castelloners i visitants del 22 al 30 de març, i els qui són més fidels esperen amb il·lusió un dels moments més emblemàtics i emotius, la Romeria de les canyes, que se celebrarà este diumenge.
Com mana la tradició, este primer diumenge de les festes se celebrarà la Romeria de les Canyes de Castelló 2025, on milers de persones partixen cap a l'Ermita de la Magdalena per a recordar com es va fundar la ciutat. “Enguany es complixen 650 anys d'una romeria que és tribut i recordatori dels nostres avantpassats”, assenyalava la mateixa alcaldessa, Begoña Carrasco, sobre este acte que està declarat Bé d'Interés Cultural Immaterial.
Horari i recorregut
Esta romeria es manté fidel a la seua essència i majestuositat. Així, a les 06.30 hores d'este 23 de març serà el tradicional volteig de la campana ‘Vicent’, que anuncia la solemnitat del dia en ple cor de la capital de la Plana. En la mateixa plaça major, a les 07.00 hores, comença el repartiment de canyes i cintes als romers, i per a acompanyar eixe moment i convidar a unir-se al recorregut, hi ha dianes per la Colla de Dolçainers i tabaleters i una gran despertà al carrer M.ª Rosa Molas i a l'esplanada del Casal Jove (Grau) a càrrec de Pirotècnia Peñarroja.
Tot seguit, a les 8.00 del matí, se celebra la Missa de Romers en la Cocatedral i res més acabar, comença l'esperada “Romeria de les canyes”, on tampoc falten els carros engalanats. Una vegada finalitzada la missa, comença la Romeria fins a l'Ermita de la Magdalena.
Així, la primera parada es realitza a l'arribada a l'ermita de “Sant Roc de Cant”, on es realitza un descans per a degustar l'esmorzar típic d'esta festa: la tradicional “Figa” (bunyols farcits de figues i mistela), entrepà de truita de faves i el clàssic “Ximo” castellonenc, un entrepà farcit de samfaina). En esta parada, les milers de romeres i romers normalment accedixen a l'Ermitori per a poder fer sonar la campana, d'any en any.
A continuació, el recorregut seguix cap a l'ermita de La Magdalena, al “Castell Vell”, on estava situada l'antiga Ciutat de Castelló. Allí es dispara una “Mascletà” anunciant l'arribada dels romers i s'inicia el repartiment dels emblemàtics rotllos, al qual li seguix, al voltant de les 13.00 hores, una paella monumental al peu del turó.
Després del dinar, es torna i està previst que a les 18.30 hores siga l'arribada de la tornà de la Romeria a la Basílica del Lledó. Hi haurà recepció per part del prior de la basílica i de la Real Confraria a autoritats i romers amb cant d'Els Gojos i La Salve. A l'entrada a la ciutat de la Tornà, també es podrà gaudir d'una rematada pirotècnica aèria al carrer M.ª Rosa Molas, a càrrec de Pirotècnia Peñarroja.
Serà a les 19.30 hores quan els carros engalanats entren a la ciutat pel Forn del Pla, començant amb la desfilada de la Tornà, pel Forn del Pla, on tindrà lloc el tradicional acte dels Tres Caigudes. A continuació, la Tornà recorrerà els carrers Sanahuja, pl. M.ª Agustina, c/ Major i, a l'altura de la c/ Arxipreste Balaguer, entrarà en la plaça Major per a finalitzar en la cocatedral. La Processó de Penitents realitzarà el següent recorregut: c/ Sanahuja, pl. M.ª Agustina, c/ Major, pl. La Paz, c/ Gasset, c/ Enmig, pl. Clavé i per c/ Sant Lluís arribarà fins a la capella de la Sang.
Desfilada de gaiates
A les 20.30 hores arriba un altre dels moments més importants de les festes i d'este primer diumenge de Magdalena, la Desfilada de gaiates i gaiates de mà. Serà des del carrer Sant Roc i passarà pels carrers Sanahuja, plaça Mª Agustina, Major, Gasset, Porta del sol, Ruiz Zorrilla i avinguda Rei don Jaime, on el dilluns tindrà lloc l'Encesa de les Gaiates.
Cal recordar que la desfilada de Gaiates se celebrarà per primera vegada amb la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural (BIC) amb la categoria de ben immaterial. Un reconeixement que pretén posar en valor i protegir el simbolisme d'esta manifestació cultural.
D'esta manera, el tercer diumenge de Quaresma, les 19 comissions que participen en esta festa mostren els seus monuments il·luminats (gaiates) que simbolitzen els ‘gaiatos’ (gaiatos), canyes i fanals que van utilitzar els primers castellonencs per a guiar-se des de la muntanya on se situa l'Ermita de la Magdalena fins a la plana, on es van establir finalment fundant així la ciutat de Castelló de la Plana.
La Romeria de les Canyes i la desfilada de les Gaiates fan referència, per tant, al temps de constitució d'esta ciutat i representen el seu mite fundacional, la qual cosa els atorga un gran valor simbòlic com a element de pertinença a esta comunitat.