Amparo Marco: "Conéixer la pitjor història ens ajudarà al fet que mai torne a repetir-se"

El centre de majors Columbretes acull una exposició fotogràfica sobre la vida quotidiana dels presos del franquisme

Amparo Marco: "Conéixer la pitjor història ens ajudarà al fet que mai torne a repetir-se"
15/04/2019 -

“Conéixer la pitjor història perquè mai es repetisca”. Amb aquestes paraules ha evocat l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, els temps fatídics del franquisme, en els quals milers de castellonencs van ser afusellats o confinats en presons pel seu defensa dels valors republicans. El Centre per a Majors Columbretes acull fins al 14 d’abril una exposició fotogràfica sobre la història de la presó de Castelló durant la postguerra.

Marco i ha reflexionat sobre el patiment personal dels que van perdre la guerra “només pel fet de defensar la causa de la República” i ha remarcat que “la societat democràtica ha d’estar alerta davant l’amenaça de retallades a la llibertat” que es plantegen en tota Europa. L’alcaldessa ha visitat hui la mostra amb la regidora de Gent Gran, Mary Carmen Ribera.

L’exposició pretén aprofundir en els orígens del centre penitenciari de Castelló i honrar la memòria dels represaliats durant la postguerra. La galeria fotogràfica compta amb desenes d’imatges de 1941 i reflecteixen la vida dels presos en els inicis del franquisme. L’exposició compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i serà mostrada de forma itinerant per diversos centres de majors.

A través de les fotografies, els assistents a l’exposició retrocedeixen en el temps per a conéixer tots els detalls sobre l’evolució de la Presó Model de Castelló, que va ser oberta en 1898. Les imatges també descobreixen com era la vida dels presos, amb diverses fotografies centrades en la seua rutina. Hi ha instantànies, per exemple, en les quals es mostra als reclusos assistint a classes de matemàtiques, practicant esport o assajant amb la banda de música. En unes altres es retraten els actes i espectacles organitzats per la presó, als quals acudien personalitats castellonenques de tots els àmbits.

La mostra, així mateix, aprofundeix en la repressió viscuda durant la postguerra espanyola. Els panells d’informació que acompanyen a les fotografies recorden l’existència de camps de concentració on s’amuntegaven els detinguts. Castelló i altres punts de la província van comptar amb varis d’aquests depòsits de presoners. Així, aquesta exposició constitueix una classe d’Història sobre la vida en la presó castellonenca i la cruesa de la postguerra.

L’alcaldessa ha recordat “el deute pendent que la democràcia té amb els homes i dones que van patir durant quatre dècades l’atrocitat del franquisme” i ha insistit en “la responsabilitat de les administracions públiques de dignificar la memòria dels que van ser represaliats pel franquisme”. “És una qüestió de drets humans“, ha puntualitzat. 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari