La Festa de la Rosa omplirà de serenates i tradició la ciutat de Castelló este mes de maig

La plaça Major acollirà el pròxim 4 de maig a partir de les 22 hores la 96a edició d’esta festivitat en la qual participaran nou grups

La Festa de la Rosa omplirà de serenates i tradició la ciutat de Castelló este mes de maig

Fa 96 anys que la plaça Major de Castelló acull la Festa de la Rosa, un esdeveniment on diferents agrupacions musicals entonen serenates dedicades a les dones de la capital de la Plana. Es tracta d’un esdeveniment que realitza un exercici de recuperació de les cançons i himnes tradicionals de la ciutat que a més este any 2024 coincidix amb el Centenari de la Mare de Déu del Lledó. L’esdeveniment ha sigut organitzat per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Castelló, dirigida per Noelia Selma, i la Junta de Festes, sota la coordinació de Vicent Sorlí.

Seguint la tradició, les serenates seran cantades en la plaça Major de Castelló el pròxim dissabte 4 de maig a partir de les 22 hores. En total, són nou els grups que participaran en el certamen del pròxim 4 de maig entre els quals es troben el Centre Aragonés, Kabocafé, Rondalla Vora Sèquia, Els de la Fileta, Rosa de Maig, Tuna de Dret, Grills de la Nit, Rondalla Tombatossals, i la Tuna de Magisteri. Cadascuna de les agrupacions interpretarà dues cançons i una d’elles estarà dedicada a la Mare de Deu de Lledó.

“Tal ha sigut l’èxit de convocatòria d’esta edició, que hem hagut de dir que no a molts grups de la ciutat de Castelló i d’altres llocs i limitar el nombre de participants a nou, perquè el festival no es faça excessivament llarg”, ha detallat Sorlí durant la presentació d’este esdeveniment cultural. De fet, amb la finalitat de fomentar l’existència d’esta mena d’agrupacions que canten serenates, des de la Junta de Festes i l’Ajuntament de Castelló s’ha aprovat la creació d’una federació. “Una nova federació, en la qual estan implicats fins a 15 grups, que farà més fàcil perquè la Festa de la Rosa tinga una millor promoció i un major creixement”, ha confirmat Vicent Sorlí.

La regidora Noelia Selma i el coordinador Vicent Sorlí presenten la ‘Festa de la Rosa’ 2024

La ‘Festa de la Rosa’ es descentralitza i arriba a més racons de la ciutat

A més de l’esdeveniment central que tindrà lloc durant la nit del 4 de maig en la plaça Major, la Junta de Festes ha programat tres actuacions més al llarg del mes de maig per a acostar a la resta de la ciutat estes actuacions musicals. En eixe sentit, les conegudes com a rondes oficials es duran a terme els dissabtes 11, 18 i 25 de maig en tres ubicacions del centre: la conjunció de carrer Enmig i Colón (Quatre Cantonades); la plaça del Real i la plaça de la Pau.

D’esta manera, s’han organitzat un total de nou rondes oficials distribuïdes entre els dies 11, 18 i 25 de maig que tindran tres horaris: la primera començarà a les 22:30 hores, la segona a les 23:30 hores i l’última serà a les 00:30 hores. Durant estes, els grups participants recorreran els carrers de la ciutat perquè un major nombre de persones puga gaudir de la Festa de la Rosa.

Declaració BIC

Amb l’objectiu de continuar potenciant esta festivitat i garantir la seua celebració, l’Ajuntament de Castelló reprén ara els tràmits per a aconseguir que la Festa de la Rosa siga declarada Bé d’Interés Cultural (BIC). Es tracta d’una denominació l’expedient de la qual ja es va iniciar en 2018, però este no va arribar a materialitzar-se en una declaració BIC.

Ara, el consistori i la Junta de Festes estan treballant conjuntament per a recaptar tota la documentació i presentar-la al govern autonòmic per a “posar en valor la tradició i les festes de la ciutat de Castelló”, ha explicat Noelia Selma, regidora de Festes. Així mateix, Selma ha recordat que en 2018 tots les forces polítiques que formaven l’hemicicle municipal van estar d’acord a declarar-la BIC. Un consens que l’edil confirma que també existirà ara en 2024.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari