Castelló afronta el període de pluges amb 221 instal·lacions per a evitar inundacions i reforça la gestió ambiental

L’Ajuntament inverteix aquest any 2 milions en obres de sanejament i en dotacions contra la contaminació

Castelló afronta el període de pluges amb 221 instal·lacions per a evitar inundacions i reforça la gestió ambiental
09/09/2020 -

Castelló afronta el període de pluges amb 221 instal·lacions antiinundacions amb un nivell d’evacuació de 32 metres cúbics per segon i reforça la gestió ambiental amb la inversió en tres nous tamises anticontaminació que eviten l’arribada a la mar d’aigües residuals sòlides. L’alcaldessa, Amparo Marco, i el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, han informat aquest dimecres en l’estació de bombeig del camí de la Segona Travesera del Protocol d’Actuacions davant les Pluges de l’Ajuntament de Castelló 2020-2021 i les inversions executades en la xarxa hídrica de sanejament i pluvial, al costat de tècnics del Departament Municipal de Serveis Urbans i d’Infraestructures i de l’empresa concessionària de la gestió de l’aigua- FACSA-.

“Des de l’any 2015 ja comencem a posar mesures per a solucionar el problema d’inundacions després d’episodis de fortes pluges i hem invertit més de 5 milions d’euros en obres antiinundacions perquè en zones com la Marjaleria es minimitze al màxim el risc d’inundacions”, ha destacat l’alcaldessa, Amparo Marco.

“L’objectiu fonamental del protocol de pluges que hui presentem és establir les mesures de prevenció i els procediments d’actuació dels equips i sistemes d’evacuació d’aigües, principalment en episodis de pluges torrencials o de gota freda a Castelló”, ha detallat Marco. “Per això, és important revisar any rere any aquest pla d’actuació, així com abordar les millores necessàries en la xarxa d’infraestructures per a optimitzar la resposta i incrementar la capacitat d’evacuació de les aigües”, ha puntualitzat.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha ressaltat la capacitat del Protocol Municipal en l’últim any hidrològic (de setembre de 2019 a agost de 2020), en el qual es va activar 11 vegades durant 55 dies i es va registrar una caiguda de 600 litres per metre quadrat, quan la mitjana de la província és de 434. Navarro ha subratllat l’esforç realitzat pels tècnics municipals i de Facsa per a fer front als temporals d’aquest exercici, amb les DANA de desembre i març i Gloria de gener, sent el passat 4 de desembre el dia més plujós d’aquest mes des de 1911.

Navarro ha explicat que durant 2020 s’han invertit dos milions d’euros en actuacions vinculades amb la xarxa de clavegueram i prevenció d’inundacions, així com en tres nous tamisos que eviten l’arribada a la mar de residus sòlids “Inversions que beneficien el nostre ecosistema i la nostra relació amb l’entorn i que minimitzen la contaminació de les aigües”, ha asseverat. 916.000 corresponen al col·lector de Borriol i obres de sanejament a Castelló, millores en l’estació de bombament d’aigües residuals de la Plana (EBAR, 128.139 euros), EBAR de Ferrandis Salvador (98.006), EBAR del Planetari (136.353 i nou clavegueram de Los Ángeles (750.000).

Les 221 instal·lacions hídriques estan conformades per 12 estacions d’Arquimedes, 143 bombes d’evacuació, 28 grups electrògens i 34 comportes. El Protocol activa 28 actuacions amb la caiguda de 10 litres per metre quadrat i 35 quan se superen els 30. La capacitat d’evacuació de 32,8 metres cúbics per segon es equivalent a l’aigua d’una piscina olímpica, ha afegit Navarro.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari