Benicàssim

200.000 persones de 113 països: així s'ha viscut el Rototom 2024

Este dimecres es va acomiadar el festival Rototom Sunsplash a Benicàssim ja amb la intenció de la 30ª edició

1 minut

Público del festival Rototom (Imatge de Luca Valenta)

Més de 200.000 persones de 113 països i sis nits de música en directe de primer nivell han sigut les principals fites del Rototom 2024. El festival fa un bon balanç d'esta edició, amb mires ja en la següent on se celebrarà la seua 30a cita amb la música reggae de Benicàssim.

Públic procedent de 113 països, amb Espanya, França, Itàlia, el Regne Unit, Alemanya o Suïssa com a principals nacionalitats, s'ha unit per a gaudir dels més de 150 shows i dj sets que han acollit els set escenaris del festival. Al costat dels principals països de procedència, ha visitat el festival públic de Singapur, Vietnam, Indonèsia, Sri Lanka o Kuwait; Etiòpia, Ruanda, Nigèria, Zàmbia i Ghana; Jamaica, Trinitat i Tobago, Guatemala, Puerto Rico, l'Argentina, Xile, el Perú, o Malta.

Per part seua, la retransmissió a través de la web, xarxes socials i canal de YouTube del festival, ha permés a 3 milions de persones de tot el món gaudir dels principals concerts així com de les sessions del Fòrum Social -que enguany s'han traslladat al Teatre Municipal de Benicàssim- o de les xarrades de la Reggae University.

"Gràcies a la col·laboració amb YouTube hem obtingut un 150% més de seguiment respecte a 2023 a través d'este canal, amb 1,5 milions d'espectadors que han seguit en streaming concerts i debats", indiquen des de l'organització del festival.

També en els mitjans de comunicació les notícies sobre Rototom Sunsplash s'han projectat nacional i internacionalment. A nivell estatal, i segons les primeres dades de la plataforma de monitoratge Onclusive, les publicacions sobre el festival han aconseguit només en l'últim mes i mig a un públic potencial d'1,3 milions de persones i generat una inversió publicitària equivalent de 8,2 milions d'euros.

"Rototom Sunsplash és un festival tremendament divers i eclèctic quant a oferta musical i extramusical, tant en escenaris com en àrees, propostes culturals o gastronomia; el que ho definix és el públic internacional i multiètnic que ve cada estiu. Ens visita gent de tota Europa, però també de Llatinoamèrica, Àfrica o Àsia. Sempre hem tingut una excel·lent resposta per part del públic, i en esta edició les xifres avalen que seguim en eixe camí", diu Filippo Giunta.

Este dimecres, 21 d'agost, Rototom Sunsplash ha abaixat el teló una edició repleta de moments únics, de la mà dels múltiples espectacles especials que s'han succeït sobre de l'escenari. Entre ells, l'oferit per The Wailers, la banda del mateix Bob Marley, el 20 d'agost pels 40 anys de la publicació de l'àlbum 'Legend'; el tribut a la memòria de Peter Tosh del divendres 16 o l'homenatge que el trombonista suís Samuel Blaser va fer també el dimarts dia 20 al llegat de Do Drummond, mític membre i compositor de molts dels temes de la banda Skatalites. Tot això sense oblidar els xous per a celebrar els 30 anys de carrera de SFDK o el 20 aniversari sobre els escenaris de Green Valley, que va emocionar anit al públic des del Main Stage.

A més, han sigut diversos els artistes que han oferit en el Rototom Sunsplash de Benicàssim la seua única actuació a Espanya, com és el cas dels caps de cartell Alpha Blondy i la banda Black Uhuru; a més del xou del rei del dancehall, Beenie Man, en la jornada de clausura del festival, o el dau per un altre dels exponents del gènere, Busy Signal (dissabte 17), així com el xou per a escenari d'OBF x Iration Steppas d'anit.

Rototom Sunsplash ha sumat a més durant estos sis dies un ampli programa de propostes extramusicals per a públics de tots els gustos i edats.

Iniciatives entre les quals destaquen els debats impulsats a través del Fòrum Social sobre temes tan candents com les traves a la llibertat d'expressió amb el 'cas Assange' com a punta de llança, el paper de la música, la cultura i l'art com a motor del canvi social, la descarbonització o el fràgil equilibri entre les màquines i les persones, que han reunit ponents de primer nivell com la mateixa Stella Assange, advocada especialista en dret humanitari i parella de Julian Assange; el raper Arkano; el neuròleg de Harvard i expert en neurodrets Álvaro Pascual-Leone; el catedràtic i expert en IA Andrés Pedreño; l'enginyer i president de la Fundació Lab Mediterrani Héctor Dominguis; el doctor en Biodiversitat Andreu Escrivà o l'exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, entre molts altres noms.

Pel que fa al vessant més familiar del festival, enguany han sigut 10.200 els menors de 13 anys i 10.800 les persones majors de 65 les que s'han acostat fins al recinte per a gaudir de tota mena de propostes. "El nostre repte és continuar sent un festival accessible i sense edat en el qual igual puga gaudir una família amb xiquets xicotets, que la gent jove o les persones més majors", afig Giunta.

Cal recordar que, com a novetat en esta edició, el festival ha destinat els 10 euros d'aportació única abonada al costat de les entrades que donen accés lliure a menors, jubilats i persones amb discapacitat, a finançar els projectes socials de quatre organitzacions: AFA Castelló, Cocemfe Castelló, Fundació ANAR i Aurora Grup de Suport. També per primera vegada enguany, el públic adolescent -d'entre 13 i 17 anys- ha comptat amb descomptes del 50% en els abonaments.

El públic divers del Rototom ha pogut gaudir dels jocs i sessions de contacontes de Magicomundo, els debats de reflexió col·lectiva en Ataya, les vesprades de ball afromodern de Jamkunda, les propostes d'agroecologia, ioga i teràpies naturals de Pachamama, els campionats musicals i esportius de la Teen Yard, els xous de Rototom Circus, els tallers del Mercat Artesà, les obres de Social Art Gallery, la gastronomia del restaurant internacional del certamen o de les innovadores propostes del Discovery Lab que, en col·laboració amb el prestigiós centre d'investigació CERN de Suïssa, ha permés conjuminar música i ciència en un mateix espai.

Sobre este últim racó, Discovery Lab, cal destacar que es tracta de la primera col·laboració del CERN amb un festival espanyol, després de la seua rèplica en altres cites similars a nivell europeu. El format àgil i didàctic dels tallers i shows, al costat de l'equip de divulgadors científics que ha sumat l'àrea, i entre els quals destaquen el matemàtic i presentador del programa de TVE 'Òrbita Laika', Eduardo Sáenz de Cabezón; el físic Alberto Aparici, de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) del CSIC i la Universitat de València; el catedràtic d'Astronomia i Astrofísica a la Universitat de València Vicent J. Martínez, o Cristina Romera-Castillo, oceanògrafa de l'Institut de Ciències de la Mar de Barcelona (ICM-CSIS), ha atret cada vesprada a nombrós públic.

Sis dies intensos i replets d'activitats que clausuren una edició que servix al seu torn de preàmbul al qual serà el 30 aniversari del Rototom Sunsplash, que inicia ja el compte enrere per a, en 2025, bufar els ciris del seu trenté aniversari.