Borriana aposta pels balls tradicionals al Centre Municipal de Cultura

El grup de danses tradicionals l’Arenilla organitza un taller gratuït els dies 10 i 17 de gener de 19.30h a 21h al Centre Municipal de Cultura la Mercè de Borriana

Borriana aposta pels balls tradicionals al Centre Municipal de Cultura
09/01/2020 -

La Jota i l’Arenilla, els dos balls tradicionals autòctons de la ciutat de Borriana, es podran aprendre aquest divendres dia 10 i el proper divendres dia 17 de 19.30h a 21h al Centre Municipal de Cultura la Mercè de Borriana.

El grup de danses tradicionals l’Arenilla, recuperador i mantenidor d’aquests balls que formen part del nostre patrimoni cultural, imparteix un taller d’iniciació gratuït a la dansa tradicional. Per a participar, no serà necessari tindre nocions anteriors de balls, però sí que serà important portar roba còmoda i calcer adequat.
El Grup de Dansa Tradicional de l’Arenilla va nàixer a Borriana a principis de l’any 2000, a partir de la iniciativa d’alguns alumnes del grup de dansa tradicional del centre d’Ensenyament Permanent d’Adults (EPA), amb procedències diverses i diferents edats, persones vinculades per un mateix interès comú: el ball i la música de la nostra terra.

Una de les primeres activitats realitzades, abans fins i tot de considerar-se un grup, van ser els balls al carrer durant quatre anys llargs, en què els seus membres i persones vinculades a diferents grups es reunien al carrer per a celebrar actes relacionats amb la natura, la recollida de taronges, la revetla o l’arribada de l’hivern amb l’únic objectiu de gaudir de la dansa, el temps, la convivència amb els altres i expressar les emocions a través de la dansa.

El grup es va presentar com a entitat el 9 de febrer de 2001 i, des d’aquest any, la seva trajectòria ha estat molt extensa. Paral·lelament a la seua presentació, va organitzar una exposició de la roba tradicional de treball, una indumentària tradicional del segle XVIII, que constitueix un element molt important i representatiu de la història de Borriana.

L’agrupació ha recuperat els balls de la Jota i l’Arenilla de Borriana i ha restaurat la dansa dels captius de la processó de la Mercè. A més, ha portat els seus espectacles a diferents localitats de la Comunitat Valenciana i ha participat en nombroses mostres de vestimenta del Festival de l’Antiga Corona d’Aragó de Castelló de la Plana i en l’elaboració del llibret de la falla Chicharro de l’any 2002. També ha participat en el Festival Nacional de Monòver, en els balls Alaquàs, Sagunt, Faura, Sedaví, entre d’altres, i ha mostrat el seu quefer en diferents canals de TV. El 2002 va organitzar el I Festival Internacional de Folklore de la Plana Baixa, del qual s’han realitzat 7 edicions, fins al 2008.

Més enllà de les comarques valencianes ha participat en el Canto de los Mayos de Santa Ana (Albacete), en el festival de Fuente Álamo (Múrcia) i en festivals internacionals del País Basc, Portugal, França, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, Lituània i el Canadà.

Per a més informació es pot consultar gruparenillaborrianablogspot.com o adreçar-se al correu electrònic gruparenillaborriana@gmail.com.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari