Borriana perfila el programa oficial de les Falles 2022, mantenint actes tradicionals i amb alguna adaptació

L’ajuntament celebra la tornada de les festes en març, amb “lleugeres adaptacions”

Borriana perfila el programa oficial de les Falles 2022, mantenint actes tradicionals i amb alguna adaptació
08/02/2022 -

Les falles 2022 seran les “festes del retrobament, en què Borriana intenta recuperar la normalitat aquest mes de març, després de la suspensió de les falles de 2020 i la celebració de les de 2021 en un atípic mes d’octubre amb moltes restriccions i adaptacions per la situació sanitària de la pandèmia”, segons ha manifestat la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, després de la reunió anit en el ple de la Junta Local Fallera, amb la representació de totes les falles.

Enguany torna l’activitat fallera en la seua plenitud i la ciutat vibrarà novament amb els actes tradicionals com ara el pregó, l’exposició del ninot, les cavalcades del ninot, la plantà dels monuments, els homenatges a les reines, la nit del foc, l’ofrena, les mascletaes o la cremà, però amb algunes variacions d’horaris i algun canvi com el paiporta faller que serà descentralitzat i cada comissió fallera el celebrarà en el seu casal o parador, i l’entrega dels premis a les falles serà a la plaça Major.

Un programa festiu consensuat que es desenvoluparà “sempre segons l’evolució de la pandèmia i les recomanacions sanitàries“, ha precisat Molina, i a l’espera d’un marc de recomanacions sanitàries comunes de la Generalitat de cara a les pròximes festes, que s’equiparen les mesures i que siguen iguals per a totes les festes, un paraigua de recomanacions en què emparar-se en les decisions municipals”.

Així mateix, la regidora de Falles ha assegurat que “hem organitzat unes Falles segures en què s’ha imposat el sentit comú” i que, segons ha expressat, “en el pla econòmic són necessàries per al comerç de la ciutat i, des de la perspectiva cultural i emocional, també era imprescindible obrir el nou capítol del cicle faller amb tots els actes tradicionals”.

Programa de actes

Quant al programa, Molina ha manifestat que després del manifest i les exaltacions de les Reines Falleres del mes de gener passat i amb les presentacions de les representants de les comissions falleres que es realitzen cada cap de setmana, dijous que ve, 24 de febrer, s’inaugurarà al CMC la Mercè, l’Exposició del Ninot i es lliuraran els premis al Ninot Indultat.

El pròleg oficial de les festes serà el diumenge 27 de febrer, quan oficialment es donarà inici a les Falles de 2022 amb el Pregó, que estrenarà pregoner amb Toni Gil, i que acabarà com abans de la pandèmia en el multitudinari acte d’anunci des del balcó de l’Ajuntament, i en acabar l’acte es llançarà un castell de focs artificials. Sobre aquest acte del pregó, Sara Molina ha donat a conèixer la seua proposta que cada any siga una persona diferent el pregoner o la pregonera.

El següent cap de setmana, el 5 i 6 de març, estan previstes les dues cavalcades del Ninot, la major la nit del dissabte 5, que avançarà l’horari habitual d’inici i serà a les 20 hores. El diumenge 6, serà el torn de la cavalcada infantil que començarà a les 17 hores. El dilluns 7 de març es coneixeran els premis de comparsa, i la resta de premis, excepte el de carrossa que s’entrega el mateix dia de la cavalcada.

El dimarts 8 de març es preveu la missa fallera que marca l’inici de la setmana fallera i el concurs d’aparadors. El paiporta faller, que tradicionalment reunia totes les comissions falleres a la Llar fallera, es realitzarà l’11 de març, però enguany cadascuna en els seus casals o paradores.

Els homenatges a les Reines Falleres 2022 estan previstos per al dimecres 9, i dijous 10 la infantil, les dos al Teatre Payà i el sopar homenatge a la Reina Fallera, Sandra Candau serà el dissabte 12.
Com és habitual, el dilluns 15 de març, serà la Nit de la Plantà amb la visita de les reines i les autoritats municipals als 18 monuments fallers d’enguany, per a acabar amb la mascletà nocturna. Però, prèviament, al matí es realitzarà la visita, amb el trenet faller, als centres educatius de la ciutat en què se celebra l’inici de les Falles de forma especial.

L’endemà, el dimecres 16 a primera hora del matí, el jurat visitarà els monuments per a, posteriorment, a la vesprada donar a conèixer els premis en un acte que es realitzarà a la plaça Major a l’aire lliure i no a la Llar Fallera com abans de la pandèmia.

El dijous 17 i divendres 18 de matí, les reines realitzaran, les corts d’honor i dames de la ciutat efectuaran les visites oficials a les comissions, a més, els dos dies es podrà gaudir de la mascletà, que es dispararà a les 14 hores des de la plaça de l’Hereu. El dilluns a la nit, a les 21 hores, serà el moment per a la Nit del Foc.

El dissabte 19, dia de Sant Josep, a les 10.30h serà el torn de la tradicional ofrena de flors a la patrona de Borriana, la Mare de Déu de la Misericòrdia, que iniciarà el seu recorregut des del col·legi dels Salesians per a culminar en el tapís instal·lat a la plaça Major. L’acte acabarà amb una mascletà que es dispararà des de la plaça de l’Hereu en finalitzar l’ofrena.

Finalment, el foc purificador posarà el colofó final a aquestes falles tan singulars amb la cremà, a les 20h de les falles infantils, i a partir de les 22 hores les falles grans, amb la mirada posada en el ressorgiment faller del proper març de 2023.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari