L'Alcora és una localitat que preserva els seus costums i promou activament la seua cultura. Hui s'ha vestit de tradició per a honrar al seu patró, Sant Cristòfol, una festivitat que enguany ha arribat a la capital de l'Alcalatén amb més actes i novetats, tal com ha explicat el regidor de Cultura, Carlos Esteban.
Esteban ha destacat la importància de mantindre vives estes tradicions que "enfortixen la identitat cultural del nostre poble i permeten unir-nos i celebrar les nostres arrels".
Programació
La programació es va posar en marxa el divendres 5 de juliol amb la presentació del llibre "25 anys més de reines i dames", acte conduït per la regidora de Festes, Vanessa Periz, que va comptar amb la participació de l'alcalde, Samuel Falomir, el Cronista Oficial de la Vila, José Manuel Puchol, i Rafael Arlandis, en representació de la impremta CMYK Print.
Hui, dia gran de la festivitat, la jornada ha començat amb l'emblemàtic acte de travessar el riu. Amb Enrique Salvador, coordinador d'associacions culturals de l'Alcalatén i barris de l'Alcora, al capdavant, l'esdeveniment rememora la llegenda de Sant Cristòfol, qui, segons la tradició i com ha recordat hui Salvador, va ajudar un xiquet a travessar un riu perillós. Este xiquet va resultar ser Jesucrist, i a mesura que avançaven, es tornava més pesat, simbolitzant el pes del món i els pecats de la humanitat que Sant Cristòfol portava sobre els seus muscles. Així, les autoritats, l'alumnat de l'escola municipal d'estiu, i la resta de veïns congregats al paratge de la Font Nova, han recreat este matí eixe encreuament del riu.
Entre les novetats, Esteban ha assenyalat la celebració de la I Fira de Sant Cristòfol i la representació teatral 'La Huída', "una mirada al passat, però tenint molt present el futur".
Estos actes tindran lloc hui, a partir de les 17.00 hores, a la plaça de l'Ajuntament.
A continuació, amb l'acompanyament de la 'Colla de Dolçainers i Tabaleters de l'Alcalatén', s'iniciarà el recorregut pels diferents barris participants (la Sang, Sant Salvador i la Bàscula) per a procedir a la tradicional "Crema de Ninots", un esdeveniment en el qual es du a terme la crema simbòlica de figures que representen diferents aspectes de la cultura local i temes actuals. Enguany, com a novetat, s'ha sumat a la festa el Casal Jove de l'Alcora, els usuaris del qual han realitzat dos 'ninots', que també es cremaran esta vesprada. També participaran els alumnes de l'escola municipal d'estiu, els seus 'ninots' es cremaran, en primer lloc, a la plaça de l'Ajuntament.
Transmissió intergeneracional de tradicions
Esteban ha subratllat la importància d'implicar els joves en la celebració dels actes tradicionals del municipi, destacant que són el futur i els hereus d'estos costums. En paraules del responsable municipal de Cultura: "La participació juvenil és essencial per tal d'assegurar la continuïtat i l'enriquiment de les tradicions locals". A més, el regidor ha assenyalat que involucrar als joves "no sols ajuda a preservar el patrimoni cultural, sinó que també fomenta l'orgull i sentit de pertinença entre les noves generacions". Així, a través de diverses iniciatives i activitats, "busquem que se senten part integral de les festivitats i es comprometen activament en el seu desenvolupament i manteniment".
Festa dels conductors
Les celebracions en honor a Sant Cristòfol, també patró dels conductors, culminaran el diumenge amb la desfilada i benedicció de vehicles, amb la qual busquen assegurar la protecció del sant en els seus viatges.
Finalment, a les 11.00 hores, es durà a terme una missa a l'ermita de Sant Cristòfol i s'oferirà, seguidament, un esmorzar popular, en el qual participaran les autoritats locals, transportistes i conductors.
Carlos Esteban ha volgut posar en valor i agrair la implicació de la Coordinadora d'Associacions Culturals de l'Alcalatén i Barris de l'Alcora i de la junta de Sant Cristòfol per a fer possible la celebració de tots estos actes.