Onda comptarà amb un pressupost de 31,4 milions en 2021 centrat en la inversió social i el desenvolupament econòmic i sostenible

L’Ajuntament continua baixant imposats mentre que el capítol d’inversió augmenta un 10% fins als 4,5 milions d’euros

Onda comptarà amb un pressupost de 31,4 milions en 2021 centrat en la inversió social i el desenvolupament econòmic i sostenible
09/11/2020 -

Onda comptarà en 2021 amb un pressupost de 31.470.724 euros al servei dels veïns i una capacitat inversora de 4,5 milions d’euros, augmentant un 10% respecte a enguany. Així ho ha donat a conéixer aquest matí, l’alcaldessa, Carmina Ballester, qui ha assegurat que “aquesta és el full de ruta que necessitem per a cuidar dels onders i créixer com a societat, com a ciutat i com a terra de valors que deixar a les futures generacions”.

En total, el pressupost suma tres milions menys respecte al d’enguany atés que baixa la recaptació per l’IBI, pel qual deixarà d’ingressar 870.000 euros, a més de l’ICIO, IAE i altres taxes als veïns i empreses. A més, en 2021 el consistori tampoc recaptarà per ocupació de terrasses tal com es va comprometre amb els hostalers per a ajudar-los a tirar avant en aquesta situació difícil.

“Som un govern de paraula i complim amb el nostre compromís d’abaixar impostos i treballar per a sumar noves oportunitats de present i futur a la nostra ciutat. És la forma en que ho entenem per eficiència en la gestió, que significa fer més amb menys recursos i ser més útils als onders”, ha apuntat Ballester.

La primera edil ha explicat que la inversió del pressupost recau en tres eixos estratègics: Inversió social, foment econòmic i desenvolupament sostenible.

Inversió social

El primer eix contempla totes les inversions socials per a cuidar als veïns, “perquè si sempre són la nostra prioritat, davant una pandèmia cal redoblar els esforços”.

La partida social inclou tots els serveis contemplats en el pacte Tots per Onda, com l’assistència domiciliaria; la construcció de tres habitatges socials; l’ampliació dels convenis de col·laboració amb Càritas i Creu Roja; el programa d’ajudes a famílies necessitades; el pla d’ajudes a persones celíaques i famílies monoparentals; el reforç del servei de neteja i desinfecció als nostres carrers; el programa d’Infermeria Escolar que renovem en 2021; el pla de millora d’accessibilitat de la ciutat i millora de barris; la renovació del servei que garanteix el sacrifici 0 d’animals de companyia a Onda o la segona fase d’Onda SOS.

“I perquè una societat avance també és fonamental invertir en cultura, educació i esport. Per això duem a terme el programa d’Onda amb el talent onder, programant exposicions i actuacions d’artistes locals; invertim 2,4 milions d’euros en la millora de la qualitat educativa dels nostres estudiants, i 1,3 milions d’euros en activitats esportives i millora de les instal·lacions”, ha afegit Ballester.

Foment Econòmic

El segon eix estratègic comprén totes aquelles inversions destinades a fomentar l’economia d’Onda, tant per a generar noves oportunitats laborals, com per a atraure noves inversions i consolidar l’actual teixit empresarial, comercial i autònoms.

Per això, en 2021 l’Ajuntament continuarà invertint en projectes com Onda Bonica i també durà a terme la remodelació del carrer Sant Pere, Carrer Borriana i plaça de les Corts Valencianes. Onda Logistic continuarà sent el pla d’acció més ambiciós per a atraure inversions internacionals i millorar la competitivitat del nostre parc industrial i s’inclou una partida de 500.000 euros per a continuar dotant dels millors serveis als polígons d’Onda.

Quant als programes d’ocupació, augmenten d’1,4 milions a 1,8 milions d’euros per a posar en marxa el servei d’inserció laboral per a ajudar als onders a trobar treball, programes formatius i la creació de 120 treballs directes i 45 beques formatives (30 per a joves, 10 per a persones amb diversitat funcional i 5 per a víctimes de violència de gènere). A més, es manté l’Oficina de l’Emprenedor que va posar en marxa amb el CEEI.

Un altre punt destacable és la inversió de 500.000 euros per a les ajudes a la contractació d’onders i per a finançar el Pla Supera per a negocis que han hagut de tancar per la Covid així com per al nou pla d’ajudes per al sector de l’hostaleria i oci sobre el qual s’està treballant.

A més, amb una inversió de 104.000 euros l’Ajuntament continuarà fent costat a les entitats comercials i turístiques com Onda Centre Comercial, HosturiOnda i Cambra de Comerç. A nivell turístic, s’executarà la museïtzació i rehabilitació de la Torre de la Presó amb 130.000 euros. També s’han reservat 100.000 euros per a restaurar el retaule d’El Salvador.

“A Onda afrontem la crisi de cara, amb inversions valentes i projectes ambiciosos que siguen útils a les nostres empreses i els ajuden a tirar avant. Perquè el millor antídot contra la por i la incertesa que provoca la covid-19 és treball i talent. És fonamental avançar-nos a la crisi i posar tots els nostres recursos i eines per a sumar competitivitat a la nostra indústria. El moment és ara per a sumar més ocupacions, qualitat, excel·lència i riquesa en la nostra terra. Perquè si les nostres empreses creixen, creix l’ocupació i, en conseqüència, el poder adquisitiu i la qualitat de vida dels onders”.

Desenvolupament sostenible

Finalment, el tercer eix persegueix el desenvolupament sostenible amb el pla d’acció ‘Onda 2030’, que suma la veu de més de 80 representants veïnals, i associacions i en alienació amb els 17 objectius de l’ONU.

Per a aquest objectiu, el pressupost 2021 inclou inversions clau com la construcció del Passeig verd del Sonella en la zona del camí Capamantos, la continuïtat de la construcció del carril bici que creuarà Onda des del baixador a la Serra Espadà; la reconversió de la Campaneta en un espai de convivència; o la millora de l’eficiència energètica en edificis municipals. A més, està previst la construcció de les noves instal·lacions esportives en Carmen i la construcció del circuit ciclista Pump Track amb una zona de parc infantil.

Pressupostos participatius

Aquest document, que s’aprovarà en Ple el 18 de novembre i entrarà en vigor l’1 de gener, recull els suggeriments dels onders que ens han arribat a través de la campanya de pressupostos participatius ‘Millorem Onda’ i, d’altra banda, les aportacions de les entitats socials i econòmiques locals i provincials a través del pacte ‘Tots per Onda’. També s’ha inclòs les propostes dels barris recollides en la campanya ‘Onda barri a barri’ i les aportacions dels grups de l’oposició a qui també s’ha volgut donar veu.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari