Les residències de majors comencen hui a recuperar la normalitat amb el nou protocol d'actuació

Totes les claus de la flexibilització de les visites i eixides en les residències de majors, que entra hui en vigor

Les residències de majors comencen hui a recuperar la normalitat amb el nou protocol d'actuació
12/04/2021 -

La responsabilitat individual, les dures restriccions i el procés de vacunació han sigut les claus perquè la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana haja millorat significativament, i encara que el virus continua sent i sobrevola el temor a una quarta onada, la veritat és que a partir d’aquest dilluns, 12 d’abril, entren en vigor l’actualització de mesures aprovades per la Generalitat Valenciana.

D’aquesta manera, i fins al 25 d’abril, les reunions socials s’amplien de 4 a 6 persones en espais públics i a dos nuclis de convivència en espais privats. No obstant això, una de les mesures més esperades era el nou protocol de descompressió a les residències, que s’adapta a la nova realitat després de la vacunació. I és que una vegada completat el procés de vacunació a les residències de la Comunitat Valenciana, ara ha arribat el moment de “ser més feliços”.

Les residències de majors ha sigut, sens dubte, el sector que més ha patit la pandèmia, i ja no només per ser el col·lectiu més vulnerable enfront de la Covid-19, sinó perquè, des del primer moment, s’han aplicat dures mesures de contenció que han limitat les visites i eixides dels centres per a l’estrictament necessari. Unes mesures que han permés minimitzar l’impacte del virus en les persones residents, però que, juntament amb la vacunació, les han convertides, ara, en espais més segurs.

Davant aquest nou escenari, la vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, explicava que el nou pla d’actuació persegueix que “la vida en les residències torne a semblar-se a la qual existia abans de la pandèmia, sobretot referent a les eixides de les persones”.

Com es durà a terme?

Amb la resolució que el Consell ratificava divendres passat, i que entra hui en vigor, es permet, a les residències que estiguen lliures de Covid-19 i amb un procés de vacunació complet o d’un 95%:

– Les eixides ordinàries de les persones residents amb vacunació completa fins al nivell 3 d’alerta, permetent-se en aquells municipis en nivell d’alerta 1 i 2 les eixides de les persones residents, independentment del seu grau d’immunització, seguint el protocol establit per la direcció de la residència.

– La pernoctació de fins a tres nits fora del centre sense que siga necessari l’aïllament fins al nivell 3 d’alerta. Fora d’aquests paràmetres, anirà en funció del nivell d’alerta del municipi i de la situació de vacunació del centre i de la persona en qüestió.

No hi haurà restriccions per a les eixides per raons de salut, encara que tinguen la consideració de retardable, ni per a les eixides vacacionals, que seran per períodes iguals o superiors als set dies.

– Els centres amb vacunació completa hauran de comptar amb un 5% de places per a garantir l’aïllament, mantenint-se la xifra en el 10% per als quals no tinguen la vacunació completada.

S’elimina el límit de familiars en les visites quan el municipi estiga en nivell 1 o 2 d’alerta, encara que continuarà sent necessari sol·licitar cita prèvia. En el cas dels municipis en alerta 3 i amb una vacunació completada, es mantindran les visites de manera escalonada d’una persona familiar, tutora o afí o de fins a tres persones en el cas de convivents i durant un temps no superior a una hora. Finalment, els centres amb una vacunació incompleta, només permetran la visita d’una única persona.

– En el cas de persones treballadores no vacunades, se’ls assignarà un grup bambolla de persones residents amb pauta de vacunació completa, evitant el contacte amb qui no estiga vacunat. El mateix, amb aquelles persones residents no vacunades.

Centre de dia

Les persones majors que acudisquen a centres de dia, independents de residències, podran assistir en aquells casos en els quals la vacunació siga completa; mentre que els que no la tinguen podran atendre les persones usuàries si es pot mantenir la distància de seguretat o establir torns rotatoris.

D’altra banda, els centres de dia annexos a una residència que tinguen la vacunació completa podran atendre tant les persones residents com a les no residents; i en els casos en què no es tinga la immunització completa, hauran d’establir-se espais diferenciats per a atendre les persones que visquen en la residència i a les qui no.

Centre d’atenció a persones majors (CEAM i CIM)

Podran realitzar les activitats i els serveis d’atenció individualitzada amb un 75% del seu aforament en el nivell d’alerta 1, un 50% en el 2, i només en els casos en què estiga prescrit quan s’entre en el nivell 3.

Quant a les activitats, només es podran realitzar aquelles que requerisquen una taula i sempre amb grups no superiors a 6 persones, que hauran de portar de casa el material que puguen necessitar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari