La Generalitat invertirà en 2022 8,4 milions d'euros contra el despoblament

La directora general d’Avant, Jeannette Segarra, ha presentat els pressupostos per a 2022, que s’incrementen en 1,8 milions d’euros respecte a 2021

La Generalitat invertirà en 2022 8,4 milions d'euros contra el despoblament
23/12/2021 -

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, ha anunciat que “la Generalitat invertirà l’any vinent 8,4 milions d’euros contra la despoblació, la qual cosa suposa un increment d’1,8 milions d’euros respecte al present any, un 26,6% més que en 2021″.

Segarra ha presentat aquest matí els pressupostos d’Avant per a 2022, a la Casa dels Caragols, seu del Consell a Castelló. La directora d’Avant ha estat acompanyada per la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo i pel director adjunt d’Avant, Evaristo Marí.

Per a la directora d’Avant, “la desigualtat és l’origen i el fruit del despoblament motivat per un desequilibri territorial que, durant dècades, les administracions han consentit oblidant-se d’aquest territori” i ha afegit que “la nostra obligació com Generalitat és garantir que els serveis i els nivells de benestar siguen els mateixos, independentment d’on es visca”.

Segons Segarra, el pressupost de 2022 ha permés que el Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra la despoblació, “que és una eina fonamental per als nostres pobles”, s’haja incrementat un 33% des de 2020 i tinga enguany una dotació de 4 milions d’euros que “aniran a les arques municipals perquè puguen destinar-ho al que cada ajuntament considere necessari, ja que és una assignació no finalista”.

Cal destacar que, durant 2021, el Consell ha flexibilitzat el criteri per a accedir a aquestes ajudes, ja que s’ha ampliat a tots els municipis de menys de 300 habitants, enfront dels 120 d’abans.

A més s’ha incrementat l’import mínim a percebre, passant de 3.000 als 5.000 euros. Aquestes modificacions han permés augmentar el nombre de municipis beneficiaris, que ha passat de 154 en 2020 als 180 d’aquest 2021 (85 municipis de la província de Castelló, 65 de València i 30 d’Alacant).

Caixers automàtics

Segarra ha destacat que el 2022 és l’any “en què es fa realitat un projecte tan important en la lluita contra l’exclusió financera, com és la col·locació dels caixers automàtics que són tan demandats en municipis que mai han tingut una entitat bancària o ha desaparegut” i ha anunciat que estaran tots instal·lats en la pròxima primavera. Es tracta en total de 135 caixers amb un pressupost anual de prop de 2 milions d’euros.

Xarxa de Punts Nets Avant

Una altra de les apostes per a 2022 és el desenvolupament de la Xarxa de Punts Nets Avant que “després d’una experiència pilot en aquest 2021 en sis municipis pretenem estendre a l’interior de la Comunitat, passant d’una inversió de 60.000 euros a 500.000 euros” ha assenyalat la directora general qui ha afegit que “la Comunitat Valenciana serà pionera en aquest projecte el qual hem presentat al Ministeri per a sol·licitar el seu reconeixement com a projecte singular”.

La Xarxa de Punts Nets Avant pretén millorar les infraestructures de què disposen aquests municipis per a l’acolliment del turisme d’autocaravanes, complint així amb les exigències mediambientals de tractament de residus i el foment de l’activitat econòmica.

En aquesta línia de recuperació d’entorns rurals Avant manté per a 2022 una inversió de 600.000 euros per a la recuperació de boscos i millora de la gestió forestal i ajudes a municipis de muntanya en risc de despoblació.

Conveni amb la FVMP

Segarra ha destacat que el conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies s’incrementa notablement amb 325.000 euros i ha assenyalat que “a través d’ells desenvolupem dos projectes fonamentals: Reviu i Itinerant que faciliten que les persones que vulguen tindre un projecte de vida a l’interior trobe el seu lloc i portar serveis bàsics al territori”. Itinerant va començar a l’Alt Palància i s’ha posat recentment en funcionament a les comarques de la Vall d’Albaida i en el Comptat.

Pressupost en cada conselleria

La directora general d’Avant ha declarat que “sabem que la lluita contra la despoblació és un tema complicat perquè són dècades amb aquest desequilibri territorial, però estem en el bon camí, fent aliances a tots els nivells, amb les universitats, a través de la Càtedra Avant, amb les diputacions i mancomunitats, amb el Ministeri i treballant amb totes les conselleries que estan posant eixa mirada del món rural en els seus pressupostos”.

En aquest sentit, Jeannette Segarra ha assenyalat que al pressupost d’aquesta Direcció General se sumaran les inversions que cada conselleria destina a accions concretes per a la lluita contra la despoblació, en col·laboració amb Avant i ha posat com a exemple el treball amb els AEDLs en el territori, desenvolupat al costat de la Conselleria d’Economia, a través de Labora, així com la instal·lació de la fibra en els territoris d’interior i la formació en competències digitals, un treball desenvolupat al costat de la Conselleria d’Innovació i Universitats.

Així mateix, Segarra ha recordat que s’està treballant, des de totes les àrees del Consell, per a l’elaboració de l’avantprojecte de la Llei integral contra la despoblació, que estarà llest a principis del 2022 i que, en breu, s’iniciarà el procediment de participació i informació pública.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari