Castelló transforma residus en joies: així és l'adreç de vidre reciclat de la reina de la Magdalena 2023

Ecovidrio torna a impulsar la campanya Vidre Vítol durant les festes de la Magdalena de Castelló 2023

Les Festes de la Magdalena 2023 s’alien amb el reciclatge a través de la campanya Vidre Vítol d’Ecovidrio. Una iniciativa que torna a les festes fundacionals de Castelló amb una competició de reciclatge entre les gaiates i colles i que, amb el reunit l’any passat, ha permés transformar residus en un adreç que enguany lluirà la reina de la Magdalena, Selene Tarín.

Així ho han presentat aquest matí Roberto Fuentes, gerent de zona d’Ecovidrio; Ignasi Garcia, regidor de Reciclatge i Gestió de Residus de Castelló; Omar Braina, regidor de Festes de Castelló; i Selene Tarín i Alejandra Sáez, reina major i infantil de la Magdalena d’enguany.

Així, fins a les 19.00 hores d’aquest dimarts, la ciutadania podrà veure amb tot detall l’adreç, que es troba dins d’una vitrina en la plaça de l’Ajuntament. Aquest adreç ha sigut fabricat pels artistes Pere Ribera, José Alabadi i Sara Sorribles de manera totalment artesanal en plata de llei i amb els centres de vidre reciclat en verd.

Aquesta joia exclusiva -composta per fermall, pendents, jocs de pinxos, colgant i polsera- ha sigut creada gràcies al vidre recollit en els contenidors verds durant les passades festes de la Magdalena en el marc de la campanya Vidre Vítol i el lluirà la reina, Selene Tarín, en la Romeria de les Canyes del pròxim 12 de març, acompanyant al seu vestit de llauradora.

Campanya Vidre Vítol

Castelló aposta un any més per la sostenibilitat en les festes de la Magdalena a través de Vidre Vítol, una campanya impulsada per Ecovidrio que pretén fomentar la recollida d’envasos de vidre durant les festes. Les gaiates i colles aportaran el seu gra d’arena participant en aquesta competició de reciclatge en unes dates on es consumeix i es genera una gran quantitat de residus. Els col·lectius interessats a participar hauran de manar un correu electrònic a info@vidrevitol.es .

Igual que en la passada edició, per a la recollida de residus Ecovidrio assignarà a cada gaiata o colla un contenidor verd personalitzat, que després de la fi de les festes de la Magdalena serà recollit i pesat. Tota aquella gaiata o colla que aconseguisca reciclar almenys 400Kg de vidre entrarà en el sorteig d’una paella gegant, ha assenyalat l’organització, que ha recordat que l’any passat es van recollir més de 12.147 Kg de vidre reciclat durant la campanya.

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcín – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn. A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

25é aniversari d’Ecovidrio

En 2023 Ecovidrio compleix 25 anys. El començament de les operacions d’entitat sense ànim de lucre es remunta a 1997, però la indústria vidriera es va posar en marxa molt abans, en l’època dels 80, preocupats per l’estalvi d’energia i la protecció dels recursos en els seus processos.

Va ser en els anys 90 quan es va produir la vertadera revolució del reciclatge, concretament en 1994 quan arriba el concepte de la responsabilitat ampliada del productor, és a dir, l’obligació legal que totes les companyies que comercialitzen productes envasats financen el seu reciclatge per a garantir la correcta gestió de residus. Aqueixa associació va ser la llavor del que és hui Ecovidrio, el naixement de la qual es va materialitzar amb la transposició al nostre país amb la Llei 11/1997 d’Envasos i Residus d’Envasos.

Així, en 1997 va començar la història d’Ecovidrio, gràcies a la unió de Cervesers d’Espanya (CE), la Federació Espanyola del Vi (FEV), la Federació Espanyola de Fabricants de Begudes espirituoses (FEBE), l’Associació Espanyola de Fabricants de Sidra (AESI), la Confederació Espanyola del Vi, l’Associació Espanyola de Mostos i la Federació de Cellers del Marc de Jerez. Eixe mateix any, es van sumar a Ecovidrio les primeres empreses (Gramona, Bardinet, la Companyia Cervesera de Canàries i Envasats Eva), una xifra que no ha parat d’augmentar i que, hui, fa que siguen 2.500 les empreses adherides a Ecovidrio. A més, des de 1997, Ecovidrio ha comptat amb el compromís de les administracions públiques, amb les quals ha estat en permanent i estreta col·laboració.

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos i l’arrancada de les seues operacions en 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

La labor d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre en l’hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l’ecodisseny dels envasos. En les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permés que hui dia es reciclen set de cada deu envasos de vidre.

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari