Alcón insta a "despertar vocacions científiques des d'edats primerenques" i a fomentar el contacte ent els diferents nivells educatius

Alcón insta a "despertar vocacions científiques des d'edats primerenques" i a fomentar el contacte ent els diferents nivells educatius
13/05/2021 -

Catorze centres i quatre grups d’investigació universitaris han presentat material videogràfic en la setena edició de la fira de ciència de la Universitat Jaume I de Castelló, que enguany, adaptada a la situació creada per la pandèmia, ha mostrat l’experimentació realitzada per alumnat de tots els cicles formatius al llarg del matí a través de la nova página web (firujiciencia.uji.es) i en el canal de Youtube de l’UJI (https://www.youtube.com/playlist?list=PLpZSlumMAw_8EZr32TswevJzoBjZPuqNp).

Durant la inauguració, la rectora Eva Alcón s’ha mostrat satisfeta per la celebració de la fira, encara què en format virtual, perquè serveix per «mantenir i fomentar el contacte entre els diferents nivells educatius» i ha recordat la importància de «despertar vocacions científiques des d’edats primerenques, especialment entre les dones».

La primera autoritat acadèmica ha felicitat al coordinador de la fira, el professor Lluís Martínez, pel treball de tot el comité organitzador i especialment a l’alumnat, mestres i professorat dels centres participants perquè «sense la vostra implicació avui no podriem estar ací», ha comentat, i també per l’esforç que ha realitzat tota la comunitat educativa per adaptar-se a la nova situació.

Per la seua banda, la cap del Servei d’Educació i Política Lingüística de la Direcció Territorial d’Educació, d’Investigació, Cultura i Esport de Castelló, Mª Josep Palmer ha felicitat els centres per la seua participació, i l’UJI i el CEFIRE per l’organització en uns moments tans complicats. Palmer ha indicat que «tota experiència d’innovació és motivadora per l’alumnat» i és molt interessant que es realitzen activitats que «connecten tots els nivells educatius».

El coordinador de Firujiciència i responsable del Projecte de Cultura Científica i Ciutadana, Lluís Martínez, ha indicat que «aquestes iniciatives estimulants d’aprenentatge són molt necessàries» i ha agraït el treball de tothom per «formar part d’aquesta aventura». La inauguració ha comptat també amb la participació del vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis, i la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez.

DIA INTERNACIONAL DE LA LLUM

El catedràtic d’Òptica i ex rector de l’UJI, Vicent Climent, ha presentat, com a organitzador de la commemoració, el catedràtic de la Universitat Politècnica de València Juan Antonio Monsoriu Serra, qui ha impartit el taller titulat «Experiments de Física i Tecnologia amb el teu Smartphone: celebrant el Dia Internacional de la Llum». Climent ha recordat que aquest es commemora des de 2016 per donar-li valor a les tecnologies vinculades a la llum i que es va triar el dia 16 de maig perquè la mateixa data en 1960 es va fer la primera emissió làser.

El professor Monsoriu ha mostrat durant la seua intervenció alguns dels experiments que s’han portat a terme en el projecte SmartPhysics, en el que s’aplica la tecnologia móvil amb diverses aplicacions per obtenir dades i realitzar experiments en els àmbits de la Física i la Tecnologia convertint-lo, per exemple, en aceleròmetre, sonòmetre, giroscopi o utilizar-lo com a sensor de llum o sensor d’imatge.

El catedràtic de Física Aplicada ha explicat que en el projecte SmartPhysics han participat mig centenar d’alumnes dels graus d’Enginyeria Industrial i Aeronàutica i que, malgrat què l’alumnat està acostumat a usar habitualment el seu mòbil, en aplicar-lo com a dispositiu de mesura «ha despertat el seu interès i ha servit de motivació», pel que han valorat positivament l’experiència.

A l’alumnat de quart de l’ESO i 1er de batxiller que participa en el campus científic d’estiu també se li ha oferit un taller de Física amb smartphones i la valoració també ha estat molt favorable. Monsoriu ha assegurat que «durant aquest període de confinament o semiconfinament ens ha servit molt per aplicar-la en la docència telemàtica o híbrida i fer experimentacions a casa».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari