L'art i la cultura ixen al carrer amb 'La Nit de l'Art de Castelló': esta és la programació d'activitats

La 10a edició d’este esdeveniment se celebra els dies 10 i 11 de maig i com a novetat també es faran actuacions i exposicions al Grau

L'art i la cultura ixen al carrer amb 'La Nit de l'Art de Castelló': esta és la programació d'activitats

La cultura i l’art prendran els principals centres —i també els carrers de la ciutat— amb motiu de la 16a edició de la ‘Nit de l’Art a Castelló’ que este 2024 se celebrarà els dies 10 i 11 de maig. Es tracta d’un esdeveniment que busca dinamitzar l’escena cultural i artística de la capital castellonenca amb un àmplia programació en la qual s’inclouen des d’exposicions i actuacions musicals o de dansa, fins a recitals poètics, xarrades i ‘performances’. A més, la ‘Nit de l’Art’ també té un potent caràcter cooperatiu i divulgador, per la qual cosa busca potenciar la col·laboració ciutadana a través de tallers.

En total, seran 130 les propostes culturals que es desenvoluparan a Castelló el divendres dia 10 i el dissabte 11 i este esdeveniment està organitzat per l’Associació d’Art Contemporani de Castelló (Asaco) i per la Generalitat Valenciana a través del Consorci de Museus, la cita compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló, la Diputació Provincial, la Universitat Jaume I i PortCastelló.

“La Nit de l’Art és compartir art, posant-ho a l’abast de la societat perquè, des de les emocions, puga vibrar amb qualsevol expressió artística”, indica. Exposicions, dansa, poesia, música, instal·lacions, performances, xarrades, tallers i accions participatives, disseny, rutes pel patrimoni local i fins a ‘xirigotes’ itinerants cusen una posada en escena amb el carrer com a epicentre”, ha explicat Yvonne Baques, directora de ‘La Nit de l’Art’.

Estes es duran a terme en mig centenar de punts de la geografia urbana castellonenca com a museus (el de la Mar del Grau o l’Etnològic de Castelló); espais culturals (Llotja del Cànem, Menador, Espai Cultural Obert Les Aules); centres acadèmics (amb la Escola d’Art i Superior de Disseny com a exponent); galeries i tallers d’artistes; associacions i entitats socials (Amart, Botafocs o Amnistia Internacional). També hauran altres racons que s’ixen dels fluxos convencionals de l’art, com el vestíbul de l’Hospital Provincial, la Casa dels Caragols, el Port, la Cambra dels Vins, la Ovella Negra o la colla del Rei Barbut.

El programa d’activitats de la 10a edició està conformat per exposicions, tallers, xarrades i també actuacions musicals i de dansa. Per exemple, la ciutadania podrà participar en tallers gratuïts d’estampació de gravats, cianotípia, impressió botànica, fotografia o escriptura creativa. La programació completa d’activitats els dies 10 i 11 de maig es poden consultar a través d’este  enllaç.

Art, dansa i tallers participatius

La ciutat es convertirà els dies 10 i 11 de maig en una gran galeria a l’aire lliure gràcies a activitats com el Mercat dels Arts de la EASD; la dansa de l’alumnat del Conservatori Professional de Dansa de Castelló (amb la seua proposta ‘A la recerca de l’aigua’) o la dansa interactiva de l’espectacle ‘Game over’, en el qual el públic dirigix a la intèrpret a través dels comandaments d’una videoconsola. També les corals; sessions de dj’s; l’art en viu d’Ana Vernia; les rutes per la història del cinema a Castelló i per les fites artístiques del parc Ribalta; o la ‘xirigota’ itinerant d’Acadèmia 3×4.

De carrer són les tres accions performatives que completen la posada en escena a cel obert de la Nit de l’Art. Es tracta de ‘Geni i Picasso’ – tribute a Pablo Picasso amb la participació d’artistes locals-; ‘Els Visitans’, d’Inés Villaparisis, sobre la interacció entre persones de cultures diferents que es descobrixen mútuament; i la ‘Recreació en light painting’ que uneix la fotografia de Víctor Vives amb la sessió de dj Rafa Saz.

 

A més, esta doble jornada de democratització cultural permetrà explorar l’interior creatiu dels 18 estudis que se sumen enguany en el marc dels ‘open studios’ (El Raconet de l’Art Santi Tena, Materia Colectiva, Luis Bolumar o Beatriz Mon Estudio); i recórrer més d’una vintena d’exposicions, com les vinculades al Art Brut (‘Misteri dels rostres’, d’Iñaki Horta Ciriza); el diàleg transversal per la història de l’art que proposa José Enguídanos en ‘Paisaje mental de lo insólito’; o l’experiència artística en salut mental, titulada ‘Missatge en una botella’, que acostaran al vestíbul de l’Hospital Provincial Rosana Asensio i Laura Cerezo al costat de pacients de teràpia ocupacional.

El Grau de Castelló, nou escenari de la ‘Nit de l’Art’

Com a novetat, l’edició número 10 de la ‘Nit de l’Art de Castelló’ es trasllada també al Grau de la ciutat. Precisament, el Museu de la Mar del Grau donarà el tret d’eixida el divendres 11 de maig a les 17:30 hores amb ‘Ollos cara adentro’, una performance de iXa entorn del surrealisme d’un viatge, en moviment, pel món dels somnis.

El Grau serà punt de trobada per a altres activitats de l’edició, com el recital poètic en homenatge a Joan Baptista Campos o el concert de Montefuji Band, tots dos en el Moll de Costa; la proposta ‘Els Ports de l’Infern’ del col·lectiu Botafocs; la visita guiada per la història grauera de l’Associació Cultural La Barraca o la mostra permanent sobre cultura i tradicions marineres en el Museu de la Mar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari