Carrasco: “Volem convertir Castelló en un autèntic aparador de la ceràmica en zones urbanes"

L’alcaldessa de Castelló presenta en Cevisma la 17a edició d’un guardó que “prestigia a tot el sector i porta el nom de la ciutat per tot el món”

Carrasco: “Volem convertir Castelló en un autèntic aparador de la ceràmica en zones urbanes"

L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presentat este matí en Cevisama, la 17 edició del Premi Nacional de Ceràmica Ciutat de Castelló. En paraules de l’alcaldessa sobre este guardó, “Amb el Premi Nacional de Ceràmica ‘Ciutat de Castelló’ tenim el millor exemple d’esta unió entre art i ceràmica”.

Al costat d’ella, han participat la regidora de Cultura, María España, així com el president de l’Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC), Juan José Montoro i del diputat de Promoció Ceràmica, Vicent Pallarés. Carrasco ha posat en valor el paper de la Ceràmica en la capital de la Plana de la qual viuen 70.000 famílies i ha anunciat que vol convertir Castelló en “un autèntic aparador on veure i gaudir de les últimes tendències i aplicacions de la ceràmica en zones urbanes”. Així ha avançat que “volem experimentar, convertint Castelló en un verdader laboratori, un “City-lab”, amb tots eixos avanços que arriben de talent i de la innovació dels nostres professionals, dels nostres tècnics ceràmics”.

La primera edil ha volgut referir-se al suport institucional que rep sector comentant que “des de l’Ajuntament de Castelló, igual que la Diputació de Castelló i la Generalitat, estem compromesos al 100% amb el nostre sector ceràmic, del qual depenen prop de 70.000 famílies castellonenques. Per això, des de l’Ajuntament de Castelló, vam mostrar el nostre suport en en les obres i projectes de ciutat, incloent en els plecs de condicions l’ús de ceràmica. O promovent premis com este, que prestigia a tot el sector”.

“Tant de bo poguérem comptar sempre amb el mateix compromís també, per exemple, del govern central, ja que la situació pel que travessa el sector és complexa i requerix d’accions i mesures concretes i immediates. Accions com les que proposa, per exemple, el Consell amb ajudes a la promoció internacional”, ha afegit. Carrasco ha apuntat precisament al compromís del Consell de Carlos Mazón així com la Diputació de Castelló i el propi consistori en la seua aposta per fomentar l’exportació en un moment de caiguda del consum nacional aproximadament un 20%. L’alcaldessa de Castelló ha valorat la mesura del govern central encara que considera que arriba tard i és un pegat i posa al sector en una situació de desavantatge comparat amb altres països com Itàlia o Portugal.

17 edició del Premi Nacional de Ceràmica Ciutat de Castelló

La nova edició d’este guardó suposa posar en valor a tot el sector i es considera tot un referent a nivell nacional. L’alcaldessa ha destacat en la seua intervenció “el suport de l’Ajuntament de Castelló cap al sector ceràmic és tan ferm com la perseverança de les nostres empreses, com l’empenyiment i la capacitat de reinventar-se, d’innovar i d’obrir-se a nous usos i mercats”.

La primera edil ha insistit que “si d’alguna cosa pot presumir la indústria ceràmica castellonenca és d’eixa aposta per la innovació i per repensar nous espais i aplicacions per a exposar la ceràmica i els seus avantatges en quasi qualsevol lloc. Un desenvolupament tecnològic i en disseny que a ajuntaments com el de Castelló ens permet somiar amb noves maneres d’incloure el nostre material més conegut en l’entorn urbà”.

Carrasco ha subratllat que “és important no oblidar que la ceràmica és també art. Un material que unix terra i foc per a expressar bellesa, per a contar històries, per a decorar i per a mantindre un diàleg amb l’espectador que la mira. Perquè què és la ceràmica sinó part de la nostra cultura?”. “Amb el Premi Nacional de Ceràmica “Ciutat de Castelló”, tenim el millor exemple d’esta unió entre art i ceràmica, que és tan propi de Castelló. Perquè en pocs llocs la relació entre ceràmica i cultura és tan estreta i tan fecunda. I en eixa aposta per la ceràmica com a objecte d’art, este Premi “Ciutat de Castelló” està ja com el més prestigiós i millor dotat d’àmbit nacional. I ho fem de la mà dels qui millor coneixen les possibilitats i els límits, si és que té algun”.

L’alcaldessa ha recordat que “amb l’ATC, l’Ajuntament de Castelló porta des de 1997 elevant a la categoria d’art la creativitat i l’enginy de les persones participants. I en esta nova etapa entre l’Ajuntament de Castelló i l’ATC, ha augmentat l’aportació de manera significativa, fins a arribar als 7.000 euros, i col·laborarem promovent més i millors activitats en relació amb el món de la ceràmica, perquè arribe al màxim número possible dels nostres ciutadans”.

“Volem explorar i compartir l’excel·lència de la ceràmica de Castelló amb tothom. Volem que la ceràmica de Castelló, que ja és reconeguda mundialment per la seua indústria i els seus productes innovadors i d’última tecnologia, siga també reconeguda culturalment i anime a artistes de tot el món a participar en este Premi Nacional de Ceràmica ‘Ciutat de Castelló’”, ha expressat. Carrasco ha remarcat que “el Premi Nacional de Ceràmica, seguix eixe la línia que marquem des de l’Ajuntament de fer d’este material senyal d’identitat, marca i ambaixadora del nom de Castelló a tot el món”.

Per part seua, el president de l’ATC, José Montoro, ha recordat que “este premi és art que posem en contacte amb la manufactura. Cal recordar que la primera empresa manufacturera a Espanya al nostre país va ser la Real Fàbrica del Comte d’Aranda en el segle XVIII”. “Volem posar en connexió el clúster ceràmic amb l’art i la cultura. I enguany pugem l’import del premi que estarà dotat amb 4.500 euros, comptant amb un jurat de prestigi nacional, exposant les obres presentades el mes vinent de desembre d’este 2024”, ha avançat.

Finalment, el diputat de Promoció Ceràmica, Vicent Pallarés, ha volgut ressaltar la importància de “la suma d’esforços que suposa este premi. Al talent dels tècnics ceràmics, que treballen pel progrés de tot el sector i tota la província, se suma la força i l’empenyiment de la ciutat de Castelló, que té molt clares quines són les seues arrels i té la vista posada en el seu futur”. “Des de la Diputació volem traslladar el nostre suport a iniciatives com esta. Una aposta per la faceta més lliure i imaginativa del nostre producte estrela, que celebra la capacitat d’este material per a adaptar-se a usos formes i necessitats”, ha resumit Pallarés.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari