Castelló consolida el reciclatge d'orgànica un any després de la implantació del servei

L’Ajuntament ha recuperat més de 2.600 tones de matèria orgànica, superant totes les expectatives

Castelló consolida el reciclatge d'orgànica un any després de la implantació del servei
01/09/2021 -

El servei de recollida selectiva de restes orgàniques compleix avui un any des de la seua implantació a la ciutat de Castelló. La Regidoria de Reciclatge i Gestió de Residus ha aprofitat l’ocasió per a fer balanç del sistema i les xifres demostren que la ciutadania ha acollit positivament el contenidor marró. En els dotze primers mesos de funcionament, l’Ajuntament de Castelló ha recuperat més de 2.600 tones d’orgànica, a través dels més de mil contenidors que hi ha distribuïts per la ciutat. El regidor de l’àrea, Ignasi Garcia, s’ha congratulat per unes dades “que demostren l’interès de la ciutadania en el reciclatge i la cura del medi ambient“.

La implantació del contenidor marró forma part de l’estratègia d’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Així mateix, segueix les recomanacions de la Unió Europea en l’avanç cap a unes ciutats més sostenibles, verdes i respectuoses amb l’entorn. “El 40% de la bossa de fem és orgànica. A Castelló tenim l’objectiu europeu d’arribar a sols un 10% de residus en abocadors en 2035“, ha assenyalat Garcia.

El regidor ha defensat un canvi de model, “passar de l’economia d’usar i tirar, que omple abocadors de fem, a una economia circular, per reutilitzar, reciclar i recuperar els residus que generem“. Garcia ha posat en valor la creació de 15 llocs de treball derivats del servei, entre els quals destaca la creació d’un equip d’educació ambiental que ha realitzat diverses accions formatives i informatives a peu de carrer, centres educatius, comerços i hostaleria i associacions de la ciutat.

“Valorem molt positivament les dades, ja que es tracta d’un servei de nova creació i la ciutadania ha après ràpidament a fer un ús correcte del contenidor marró”, ha explicat l’edil. Destaquen especialment les dades d’abril, maig i juny de 2021, on es van recollir 251, 246 i 250 tones de matèria orgànica, respectivament. La mitjana de recollida diària ha evolucionat des de les 5,18 tones/dia de setembre de 2020, fins a les 8,15 tones/dia de març a juny de 2021. La matèria orgànica separada s’emprarà com a compost de qualitat i combustible orgànic.

En l’actualitat, Castelló compta amb 1098 contenidors marrons de càrrega lateral de 2000 i 2500 litres de capacitat, que es buiden amb freqüència alterna els 7 dies de la setmana mitjançant 3 vehicles recol·lectors, així com 1 vehicle auxiliar per vies amb accessibilitat limitada. En aquests mesos, s’han millorat i reubicat contenidors, recollint les propostes de les associacions de veïns i de col·lectius interessats. A més, s’ha avançat en la col·locació dels contenidors mitjançant illes, per una millor accessibilitat i facilitat del reciclatge.

Una ciutat pionera en la implantació del servei

L’1 de setembre de 2020 Castelló es convertia en una de les ciutats pioneres de l’Estat en quant a la recollida selectiva, gràcies a la implantació del contenidor marró. Per garantir el bon funcionament de la recollida de la matèria orgànica, la Regidoria de Reciclatge i Gestió de Residus ha dut a terme més de 150 accions informatives incloses en la campanya ‘Un marró de tots’. Abans, es va posar en marxa un programa pilot en col·legis de la ciutat per conèixer la resposta ciutadana a la iniciativa.

A més, Castelló ha renovat part de la flota de contenidors de reciclatge i s’han realitzat campanyes de sensibilització, com el repartiment de bosses de ràfia o minicubs amb els colors distintius de totes les fraccions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari