Castelló elevarà al Ple una reprovació formal a Amparo Marco per l'escàndol de l'escultura del Pregoner

Castelló elevarà al Ple una reprovació formal a Amparo Marco per l'escàndol de l'escultura del Pregoner
31/01/2024 -

L’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló, plantejarà una reprovació formal en sessió plenària a la senadora i exalcaldessa, Amparo Marco, en relació amb l’encàrrec de l’escultura del Pregoner.

Sales ha realitzat aquest anunci durant la celebració del ple municipal d’aquest matí recordant que la socialista “va marxar perdent les eleccions i fent un ‘simpa’ de 130.000 euros que hauran de pagar la resta dels castellonencs”.

Així, el portaveu ha justificat “reprovar formalment a Amparo Marco per una gestió electoralista i negligent, que tenia com a fi col·locar una escultura en el mateix centre de Castelló, amb la cara del candidat estrela a les eleccions municipals, dopant la campanya del PSOE amb diners eixits de les butxaques de tota la ciutadania”.

El portaveu del govern ha insistit que “si no estem davant un delicte ha sigut per l’actuació d’un tècnic municipal que va vetlar perquè es complira la Llei, però al ja estar l’escultura realitzada, calia realitzar una taxació, que Amparo Marco tampoc va ser capaç de dur a terme”.

Sales també ha reiterat que “en aquest assumpte no hi havia informe de valoració econòmica ni taxació per la compra que tampoc es va realitzar. Tot això és un escàndol majúscul, que ha arribat fins i tot a ser notícia a nivell nacional, que posa negre sobre blanc que, quan el PSOE vol arribar o mantindre’s en el poder, és capaç de qualsevol cosa.

Economia circular i fiscalitat verda

Quant a assumptes aprovats, el ple ha aprovat la moció sobre el foment de l’economia circular i la fiscalitat verda.

El regidor de Serveis Públics, Sergio Toledo, ha aprofitat per a anunciar un projecte pilot “per a facilitar el reciclatge dels envasos de vidre entre l’hostaleria del centre històric a través d’una recollida selectiva porta a porta”.

Aquest servei de recollida no tindrà cap cost per als hostalers i té el doble objectiu de minimitzar el volum de residus recuperables que acabaran en l’abocador, així com de facilitar als empresaris hostalers la labor de gestionar els seus residus d’envasos de vidre mitjançant uns cubs específics que els seran subministrats gratuïtament i recollits posteriorment. En aquest sentit, l’edil ha recordat que “el sector de l’hostaleria i restauració genera el 52% dels residus d’envasos de vidre de Castelló”.

D’aquesta manera, Toledo reafirma que l’aposta de l’actual equip de govern a la reutilització i el reciclatge és decidida. “Però no és alguna cosa d’ara. En 2019 des del Partit Popular ja vam proposar la creació d’una targeta verda que unira el seu ús al reciclatge i a una bonificació de la seua taxa de fem. El que més recicle que menys pague”.

L’edil ha recordat que “la mateixa proposta vam tornar a portar en el programa en 2023, ja que l’única cosa que s’havia fet aquests anys en aquest tema era una targeta que et donava punts canviables per una motxilla”.

Referent a això, Toledo també ha apuntat que “acabem de començar una campanya en el Grau amb la instal·lació de més contenidors de vidre i un projecte pilot també en el nostre districte marítim, per al reciclatge de bolquers i productes d’higiene íntima. Volem que Castelló siga un referent en la gestió els residus urbans i estem treballant en això”.

Veto del PSOE a associació Donoso Cortés

En aquesta sessió del ple municipal també s’ha aprovat la inclusió de diverses federacions veïnals en el Consell Municipal de Participació Ciutadana. Aquestes federacions són: Federació d’Associacions Ciutadanes, Consumidors i Usuaris de Castelló (FACCUC); Unió Provincial d’Associacions de Castelló, (UPACS); Federació Provincial Coordinadora d’Entitats Ciutadanes de Castelló (CO.AS.VE.CA); Federació d’Associacions Ciutadanes de Castelló (Fe.das.ci.ca).

Amb aquesta decisió el govern fa un pas avant en la integració i la regularització de les entitats veïnals de manera oficial en el màxim òrgan de representació com és el Consell Municipal de Participació Ciutadana.

En la votació de la inclusió al Consell de Participació Ciutadana de l’Associació de Veïns i Consumidors de la plaça Donoso Cortés, el grup socialista s’ha abstingut. Per al portaveu de l’equip de govern, Vicent Sales “la seua abstenció evidencia el veto i el menystinc del PSOE a les organitzacions veïnals de la nostra ciutat. Els socialistes no creuen en la participació ciutadana, només en la qual poden influir i manipular. I hui hem vist un nou exemple durant aquest Ple”.

Mobilitat Urbana

Un altre dels temes debatuts ha tingut a veure amb millores en la mobilitat urbana sostenible. El regidor de Mobilitat, Cristian Ramírez, ha recordat que “amb els socialistes va haver-hi huit mesos de transport urbà gratuït dels 96 que han governat, i casualment, els huit mesos anteriors a les eleccions. Qualsevol podria pensar que era una mesura electoralista”, ha dit.

Davant una suposada discriminació quant a mesures de transport públic l’edil ha contestat que “la vertadera discriminació és que les urbanitzacions de muntanya no disposen d’una línia regular de transport publique, perquè el govern municipal anterior li la va llevar. Discriminació és que els milers de veïns que viuen en Marjaleria tot l’any, hagen estat marginats sense connexió de bus, ni tan sols a l’estiu, amb la quantitat de població que viu allí. Discriminats estan les urbanitzacions de l’avinguda l’Alcora que porten anys pregant una línia d’autobús i això és el que solucionarem”.

Ramírez també ha destacat que “amb els joves també ens hem reunit. Concretament amb el Consell de l’Estudiantat de l’UJI i amb el Consell de la Joventut, que són els màxims representants dels joves de la ciutat i hem pactat mesures per a millorar les freqüències perquè el transport públic siga més eficaç i eficient”.

Referent a la utilització del transport urbà pels joves cal recordar que l’Ajuntament de Castelló, dins del bo Activa’t, s’ha compromés a retirar l’obligatorietat d’estar desocupat, o apuntat a l’atur, per a aquells joves que el vulguen sol·licitar. D’aquesta manera, tots els joves amb una renda familiar baixa tenen garantit el transport entre 3 i 6 euros al semestre. Aquest govern garantirà la gratuïtat del transport per als joves que veritablement el necessiten”.

El regidor delegat de Mobilitat també ha anunciat que des de l’àrea estan treballant en diferents millores en el servei i la seua gestió quant a informació o mètodes de pagament, amb la possibilitat del pagament amb targeta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari